Έρευνα για την ΕΑΣ

Διεξοδική έρευνα για να διαπιστωθεί εάν η ΕΑΣ, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, έχει λάβει κρατικές ενισχύσεις κι εάν είναι συμβατές με τους κανόνες της ΕΕ ξεκινά η Κομισιόν.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα μέτρα κρατικής στήριξης προς την HDS, περιλαμβάνουν άμεση επιχορήγηση από το κράτος ύψους 10 εκατ. ευρώ, αύξηση του κεφαλαίου κατά 158 εκατ. ευρώ και αρκετές κρατικές εγγυήσεις για δάνεια μέχρι 942 εκατ. ευρώ κατά την περίοδο 2004-2011.

Εξάλλου, η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι η HDS (ΕΑΣ) ανήκει κατά 99,8%

στο ελληνικό δημόσιο, κατά 0,18% στην Τράπεζα Πειραιώς (ιδιωτικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα) και κατά 0,02% σε ιδιώτες, και περιλαμβάνεται στο ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης. Τονίζει, επίσης, ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει οικονομικές δυσχέρειες τουλάχιστον από το 2004, και τα μέτρα φαίνεται ότι εμπεριέχουν στοιχεία κρατικής ενίσχυσης.

«Ως εκ τούτου, η εταιρεία μπορεί να λάβει κρατική ενίσχυση μόνο υπό τις αυστηρές προϋποθέσεις που ορίζονται στις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις διάσωσης και αναδιάρθρωσης προβληματικών επιχειρήσεων», επισημαίνει η Επιτροπή. Σύμφωνα με τις εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές, μια επιχείρηση μπορεί να λάβει τέτοιου είδους ενίσχυση μία μόνο φορά σε διάστημα 10 ετών (βάσει της αποκαλούμενης αρχής της «εφάπαξ ενίσχυσης») και η ενίσχυση πρέπει να τερματίζεται μετά από 6 μήνες ή να χορηγείται στη βάση ενδεδειγμένου σχεδίου αναδιάρθρωσης.

Στην παρούσα υπόθεση, η Επιτροπή επισημαίνει ότι έχει αμφιβολίες κατά πόσο τα υπό εξέταση μέτρα έχουν τερματιστεί ή είναι σύμφωνα με τις λοιπές προϋποθέσεις των κατευθυντήριων γραμμών.

Τέλος, σημειώνεται ότι η έναρξη σε βάθος έρευνας δεν προδικάζει το αποτέλεσμά της. Παρέχει στην Ελλάδα και στα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη την ευκαιρία να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με τα μέτρα τα οποία διερευνά η Επιτροπή.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα