Τι έχει απομείνει από όσα αναφέρονται στη Γκόλφω;

To βουκολικό, δραματικό ειδύλλιο του Τάσου και της Γκόλφως ανεβαίνει στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου από το Νίκο Καραθάνο. Η πασίγνωστη ιστορία των δύο νέων που αγαπιούνται αλλά βρίσκουν δραματικό τέλος, συγκίνησε το σκηνοθέτη ο οποίος θέλησε να «ντύσει» την παράσταση στα μαύρα και να της δώσει σουρεαλιστική απόχρωση.

Στο ορεινό, μαγευτικό χωριό όπου ήταν η πύλη για τον Κάτω Κόσμο –σύμφωνα με τη μυθολογία, η Γκόλφω και ο Τάσος δίνουν όρκους αιώνιας αγάπης. Εκείνη αρνείται να παντρευτεί το αρχοντόπουλο που της προξενεύουν αλλά ο αγαπημένος της φαίνεται πως τελικά υποκύπτει

στις πιέσεις για το δικό του προξενιό και τη μεγάλη της προίκα και πατά τον όρκο του. Η Γκόλφω, βυθισμένη στη δυστυχία που έχασε τον έρωτα της, τρελαίνεται και αποφασίζει να δώσει τέλος στη ζωή της. Ο Τάσος, έχει συγκλονιστεί από την υπέρμετρη αγάπη της και τρέχει να την προλάβει πριν κάνει το λάθος να παντρευτεί την κοπέλα που δε θελει. Δυστυχώς είναι αργά και το τέλος της ιστορίας είναι τραγικό και για τους δύο.

Η «Γκόλφω» του Σπύρου Περεσιάδη είναι ένα έργο του 1893 το οποίο κατηγορήθηκε από κάποιους αλλά σίγουρα άφησε τη δική του ιστορία. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Νίκος Καραθάνος, μίλησε στο «αθηνόραμα» και είπε ότι «είναι ένα έργο συνώνυμο με τη ζωή μας, την ελληνική ζωή εννοώ. Γιατί αν βρεθείς στα βουνά μας, θα νιώσεις πως κι εσύ μπορεί να θες να μιλήσεις όπως η Γκόλφω και ο Τάσος…Η τεράστια δυσκολία είναι βέβαια να τολμήσεις να συλλαβίσεις αυτό το κείμενο, το τόσο απλό και τόσο αληθινό». Όσο για τους ηθοποιούς, θα παίξουν σχεδόν όλοι τους δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους, διότι κατά το σκηνοθέτη «κάτι καλύτερο δε μαθαίνουμε όταν θρυμματίζεται το εγώ μας και δουλεύουμε όλοι μαζί;» Η Αλίκη Αλεξανδράκη, η Λυδία Φωτοπούλου και η Εύη Σαουλίδου θα ενσαρκώσουν τη Γκόλφω ενώ τον Τάσο, ο Γιάννης Βογιατζής, ο Νίκος Καραθάνος και ο Χάρης Φραγκούλης.

Η παράσταση κάνει πρεμιέρα απόψε και θα διαρκέσει ως τις 28 Απριλίου στο Θέατρο Ρεξ, στη σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη». Ο Νίκος Καραθάνος μας υπόσχεται ότι η παράσταση θα είναι «ένα πανηγυρικό ρέκβιεμ προς τιμήν των προπάππων και των προγιαγιάδων μας, ένας χαιρετισμός σε μια Ελλάδα που έχει τελειώσει. Γιατί, τι άραγε έχει απομείνει από όσα αναφέρονται στη Γκόλφω;»

Keywords
Τυχαία Θέματα