Ο Μ. Βαρβιτσιώτης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μίλησε στις 6/3 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για φόρους που δεν απέφεραν τα αναμενόμενα έσοδα:

«Υπάρχει σαφέστατα πολύ μεγάλος προβληματισμός για το ότι έχουμε επιβάλλει φόρους οι οποίοι δεν έχουν φέρει τα αναμενόμενα έσοδα. Παραδείγματος χάριν, η εξομοίωση στο φόρο στα καύσιμα που θεωρώ ότι κινείτο στη σωστή κατεύθυνση -με την έννοια ότι θα έπρεπε κάποια στιγμή να υπάρχει μία εξομοίωση, ώστε να κόψεις αυτό το παράθυρο του λαθρεμπορίου-, έχει φέρει τα αντίθετα
αποτελέσματα. Έχει φέρει λιγότερα έσοδα... Θα έλεγα ότι θα έπρεπε να είχε μειωθεί συνολικά ο φόρος και στο πετρέλαιο κίνησης και στο πετρέλαιο θέρμανσης. Όπως επίσης, το θέμα της αύξησης του Φ.Π.Α. που φέρνει λιγότερα έσοδα από το Φ.Π.Α.. Αυτά είναι βασικά προβλήματα στα οποία οφείλουμε να είμαστε πάρα πολύ σκληροί, ώστε και η κυβέρνηση να πηγαίνει με ένα παραπάνω "όπλο" στην διαπραγμάτευση της με την τρόικα, η οποία φαίνεται, όπως μας είπε και ο πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα, ότι πάρα πολύ δύσκολα πείθεται στις δύο κατευθύνσεις. Τώρα έχουμε απολογιστικά στοιχεία και μπορούμε να αποδείξουμε την ορθότητα των επιχειρημάτων μας και νομίζω ότι αυτή η επόμενη φάση της διαπραγμάτευσης, δηλαδή η χαλάρωση ορισμένων φόρων, οι οποίοι έχουν δράσει και έχουν φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό το οποίο προσδοκούσαμε, αντί να φέρουν περισσότερα χρήματα έφεραν λιγότερα και οδήγησαν την αγορά σε καχεξία, δημιούργησαν λουκέτα, ανέργους, ευκαιρίες για φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή. Τώρα πρέπει να γίνει σοβαρή και πολύ σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα και νομίζω ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και όλο το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται μαζί μας. Απλώς εμείς θα πιέζουμε ακόμα περισσότερο...».

* Για ζητήματα δημοσίων υπαλλήλων και μέτρο της κινητικότητας:

«Ετοιμάζομαι μέσα στις επόμενες ημέρες, συγκεντρώνοντας τα σχετικά στοιχεία να καταθέσω την ανάλογη ερώτηση. Έχουμε ψηφίσει το 2009, το 2011 και το 2012 την κατάργηση ή συγχώνευση οργανισμών του δημοσίου, αν δεν κάνω λάθος άνω των 400 οργανισμών και μέχρι τώρα έχει προχωρήσει αυτό το μέτρο μόνο σε καμία ντουζίνα από αυτούς. Υπάρχει θέμα αποτελεσματικότητας που εντοπίζεται από την κορυφή έως τη βάση της διοίκησης, η οποία ασχολείται με αυτά τα θέματα... Ήμουν από τους πρώτους που έλεγαν ότι έπρεπε να πάμε σε περικοπή του μισθολογικού κόστους και σε περίπτωση καταργήσεως οργανισμών. Όμως αυτό να γίνει ως αντιστάθμισμα στις οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Έγιναν οι οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Από εδώ και πέρα υιοθετήσαμε αυτό το μέτρο της κινητικότητας. Αυτό το μέτρο απέδωσε την προηγούμενη χρονιά, διότι μπήκαν περίπου 1900 υπάλληλοι σε καθεστώς κινητικότητας και έχουν προκηρυχθεί ήδη 2000 θέσεις για να καλυφθούν. Νομίζω ότι αν τρέξουμε λίγο, θα μπορέσουμε να προλάβουμε και τις άσχημες εξελίξεις. Το θέμα είναι να προχωρήσουμε με ταχύτητα. Βεβαίως, καλώς ή κακώς το θέμα της κινητικότητας και της εφεδρείας, έτσι έχει περιγραφεί από τον νόμο, δεν είναι ένα απλό θέμα. Έχει πολλά στάδια. Ελπίζω λοιπόν στο θέμα της διαπραγμάτευσης που κάνει ο κ. Μανιτάκης με την τρόικα να πετύχει και να πείσει ότι όντως οι ρυθμίσεις τις οποίες έχει επιβάλλει κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και φέρνουν αποτελέσματα... Δεν υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες. Σήμερα υπηρετούν ακόμα στο ελληνικό δημόσιο άνθρωποι οι οποίοι προδήλως είναι επίορκοι. Δεν πάω μακριά, σας υπενθυμίζω τους υπάλληλους της Πρόνοιας και τους γιατρούς στο νομό Ζακύνθου και Χίου, που τους έβγαλαν όλους τυφλούς, οι οποίοι ακόμα υπηρετούν στη θέση τους και πληρώνονται από το ελληνικό δημόσιο. Δηλαδή, υπάρχουν ρυθμίσεις τις οποίες εισάγει τώρα ο κ. Μανιτάκης, γι' αυτά τα πράγματα, όπως την αλλαγή του δημοσιουπαλληλικού κώδικα, ώστε το να κρίνεις το εάν κάποιος είναι επίορκος ή όχι, θα γίνεται πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο αποτελεσματικά».

* Για εργασίες της προκαταρκτικής επιτροπής για Λίστα Λαγκάρντ:

«Κάποιοι νομίζουν ότι αυτή η επιτροπή θα είναι μία επιτροπή διερεύνησης όλων των οικονομικών σκανδάλων που έχουν γίνει στον τόπο, της φοροδιαφυγής και μία επιτροπή διερεύνησης της λειτουργίας των φοροεισπρακτικών μηχανισμών. Η εντολή που έχουμε όμως είναι να αναζητήσουμε την αλήθεια γύρω από την εμπλοκή του κου Παπακωνσταντίνου σε ό,τι αφορά στην απόκρυψη και στην αλλοίωση της λίστας... Γι' αυτό το λόγο πρότεινα και έγινε δεκτό να παραπέμψουμε πολλούς από τους μάρτυρες σε εισαγγελέα, με ερωτήσεις που θα του γράψουμε εμείς, ώστε να γίνει πιο γρήγορα η διαδικασία. Πρέπει να σταματήσει αυτός ο πειρασμός που υπάρχει σε ορισμένους και ορισμένες να μιλάνε και να ρωτάνε τα πάντα...».

Δημοσιογράφος: Η πρότασή σας συμπεριλαμβάνει την κατάθεση στον εισαγγελέα των κκ Σαχινίδη και Οικονόμου, οι οποίοι σύμφωνα με ορισμένες καταθέσεις υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, φαίνεται να γνώριζαν για την ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ. Γιατί δεν θέλετε να τους εξετάσετε στην επιτροπή;

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Κανένας από τους εμπλεκόμενους, από αυτούς που είχαν γνώση της ύπαρξης της λίστας Λαγκάρντ, δεν τους κατονόμασε ως γνώστες, σε καμία σύσκεψη. Υπάρχει ένας υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος έστελνε αναφορές ακόμα και στον αρχιεπίσκοπο, διότι πίστευε ότι ο Θεός θα μας σώσει, αναζητούσε γενικά πληροφορίες και έστελνε αναφορές προς πάσα κατεύθυνση. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος δεν είχε συγκεκριμένη γνώση για τη λίστα Λαγκάρντ, ότι είχε έρθει δηλαδή, ότι είχε παραδοθεί στα χέρια του Παπακωνσταντίνου και ότι δεν είχε ξεκινήσει η έρευνα και ούτε κατέθεσε κάτι τέτοιο. Δεύτερον, αύριο το πρωί έρχεται παραδείγματος χάριν ο κ. Παπανδρέου στην επιτροπή. Δεν θα υποπέσω στον πειρασμό να τον ρωτήσω χιλιάδες πράγματα και χιλιάδες απορίες που μου έχουν δημιουργηθεί από τη στάση του, τις πολιτικές του αποφάσεις και τα τα εγκλήματα, όπως τα χαρακτηρίζω εγώ, που έκανε κατά της χώρας. Αυτό δεν είναι το αντικείμενο της διερεύνησης... Αν το πάμε έτσι όπως το θέλουν οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, η ημερομηνία που θα βγει το πόρισμα της προκαταρκτικής είναι απροσδιόριστη στο αόρατο μέλλον. Δηλαδή σε ένα χρόνο, έξι μήνες, εννιά μήνες, δεν ξέρω... Δεν είμαι διατεθειμένος και φυσικά, σωματικά και πολιτικά να πέσω σε αυτή την παγίδα. Δεύτερον, η Βουλή μας είχε δώσει μία προθεσμία ως τις 25 Φεβρουαρίου, μας έδωσε μία ανανέωση της επωδής μας μέχρι τις 31 Μαρτίου. Θα δουλέψω για να τελειώσουμε στις 31 Μαρτίου και να φτιάξουμε ένα πόρισμα προς την ολομέλεια της Βουλής, το οποίο να είναι σαφές, σύμφωνα με αυτά που ανακαλύψαμε».

Δημοσιογράφος: Εκτιμάτε ότι από την πορεία των ερευνών έχουν προκύψει στοιχεία τα οποία δεν τα γνωρίζαμε; Καλώς δηλαδή, συστάθηκε αυτή η προκαταρκτική επιτροπή;

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Αυτή η προκαταρκτική επιτροπή συστάθηκε, γιατί έτσι επιβάλλει ο νόμος. Κατ' εμέ θα έπρεπε η Βουλή να μην είναι εμπλεκόμενη, αλλά η δικαιοσύνη θα έπρεπε να κάνει αυτή την έρευνα. Ελπίζω στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση να γίνει αυτό. Εκτιμώ ότι πλέον είναι πασιφανές ότι έχουμε επιβεβαιώσει τις υπόνοιες που είχαμε, από τις μαρτυρικές καταθέσεις και τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα