«Βυθισμένη στη μακαριότητα η Γερμανία»

«Χορτοφάγο σε έναν κόσμο γεμάτο με σαρκοφάγους»: έτσι χαρακτηρίζει τη Γερμανία ο Γκίντεον Ράχμαν των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, επισημαίνοντας ότι ενώ οι άλλες μεγάλες χώρες συζητούνγια τη Συρία, η Γερμανία είναι βυθισμένη στη μακαριότητα. Το μεγαλύτερομέρος του εκλογικού σώματος θέλει να μείνει έξω από τη σύγκρουση αυτή και τα μεγάλα πολιτικά κόμματα συμφωνούν. Το ηθικό ζήτημα που έχει διχάσει τους Γερμανούς είναι η πρόταση των Πρασίνων να μη σερβίρουν οι δημόσιες καντίνες κρέας μια φορά την εβδομάδα. Έχουν δικαίωμα οι πολιτικοί να μπαίνουν ανάμεσα

στους Γερμανούς και τα λουκάνικά τους;

Τοείδος των θεμάτων που απασχολεί την προεκλογική εκστρατεία προκαλεί εντύπωση, δεδομένου ότι η Γερμανία είναι η τέταρτη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο και η μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική δύναμη στην Ευρώπη. Ηκαγκελάριος Μέρκελ οφείλει όμως σε ένα βαθμό την απήχησή της στην ικανότητά της να πείθει τους Γερμανούς ότι μπορεί να τους προστατεύει από την τραχύτητα του έξω κόσμου.

Οιστορικός Τίμοθι Γκάρτον Ας έχει μνημονεύσει την απάντηση που έδωσε η Μέρκελ στην ερώτηση για τα αισθήματα που της ξυπνά η Γερμανία: «Καλοσφραγισμένα παράθυρα», απάντησε. «Καμιά άλλη χώρα δεν μπορεί να κατασκευάσει τόσο ωραία και καλοσφραγισμένα παράθυρα». Χάρις σ'αυτά τα παράθυρα, η Γερμανία καταφέρνει να μην ακούει τους θορύβους από τον έξω κόσμο, είτε πρόκειται για τα χημικά όπλα της Συρίας είτε για τις κραυγέςτων ευρωπαίων ανέργων.

Μια γιγαντιαία εκλογική αφίσα έξω από τον κεντρικό σταθμό του Βερολίνου δείχνει μόνο τα χέρια της Μέρκελ. Το μήνυμα είναι ότι η Γερμανία είναι ασφαλής στα χέρια της καγκελαρίου. Και οι χειρισμοί της στα προβλήματα της ευρωζώνης το επιβεβαιώνουν. Πριν από μόλις 18 μήνες, η καγκελάριος δεχόταν τεράστιες πιέσεις από το εξωτερικό να λάβει δραστικά μέτρα, και ειδικότερα να εγκαταλείψει τη λιτότητα και να ταχθεί υπέρ των ευρωομολόγων. Στο εσωτερικό της Γερμανίας, πάλι, ορισμένοι της πρότειναννα υποχρεώσει την Ελλάδα να βγει από το ευρώ. Η καγκελάριος επέλεξε να μην κάνει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν παρέλθει οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι από την κρίση, οι οικονομίες της νότιαςΕυρώπης να παρουσιάζουν ενδείξεις ανάκαμψης και η ανεργία στη Γερμανία να είναι η μικρότερη των δύο τελευταίων δεκαετιών. Όσο για τη δημοτικότητα της Μέρκελ, βρίσκεται γύρω στο 60%.

Ηηγετική συνταγή της καγκελαρίου, όμως, είναι ένα από τα λίγα γερμανικά προϊόντα που δεν είναι κατάλληλα για εξαγωγή. Μερικοί από τους καλύτερους πολιτικούς αναλυτές της Γερμανίας παραδέχονται ότι η χώρα τους είναι εξαρτημένη από ένα παγκόσμιο σύστημα ασφαλείας στο οποίο συμβάλλει ελάχιστα. «Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η θέση μας για τη Συρία δεν είναι πολύ υπεύθυνη», λέει ένας από αυτούς στη βρετανική εφημερίδα. «Λέμε ότι θέλουμε έναν κόσμο βασισμένο σε κανόνες και ότι η Συρία πρέπει να τιμωρηθεί για τη χρήση χημικών όπλων - αλλά ότι την τιμωρία αυτή πρέπει να την επιβάλει κάποιος άλλος».

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα