Ο Γ. Μπουτάρης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, μίλησε στις 10/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τις δηλώσεις του κ. Μιχελάκη σχετικά με τις απολύσεις 700 εργαζομένων από τα δημοτικά ραδιόφωνα:

«Αυτό έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία σήμερα. Κυκλοφορεί ότι θα κλείσουν οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί. Αυτό δεν είναι απλά απαράδεκτο, αλλά αποτελεί πλήρη κατάργηση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δηλαδή, έφυγαν οι σχολικοί φύλακες και κανένας ποτέ
δεν ρώτησε και δεν σκέφτηκε αν τους είχαμε ανάγκη. Το ίδιο συνέβη και με τη δημοτική αστυνομία. Οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί είναι το καλύτερο εργαλείο για να ενημερώνεται ο κόσμος για το τι συμβαίνει. Δεν μπορεί ξαφνικά να έρχεται η κυβέρνηση και δεν ξέρω και εγώ ποιος άλλος κρύβεται από πίσω και να λέει "κλείστε το". Τι θα πει "κλείστε το";».

Και πρόσθεσε: «Εμείς παραλάβαμε το δημοτικό ραδιόφωνο και τη δημοτική τηλεόραση με προσωπικό 187 ατόμων αορίστου χρόνου και περίπου 30 άτομα από άλλες υπηρεσίες στις οποίες μετακινήθηκαν άμεσα. Ο προϋπολογισμός ήταν περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ. Κάναμε μια πολύ συστηματική και πολύ "απαλή" εκκαθάριση και αυτή την στιγμή εργάζονται 117 άτομα και ο προϋπολογισμός δεν ξεπερνά τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Τι παραπάνω να κάνουμε; Το να καταργήσουμε τον ραδιοφωνικό σταθμό, είναι ουσιαστικά πέρα από κάθε λογική... Όταν υπάρχουν τα blog, τα καινούρια μέσα επικοινωνίας τα οποία είναι ανεξέλεγκτα, διότι ο καθένας λέει ότι προλαβαίνει και δεν έχεις μια επίσημη θέση για κάποια πράγματα, η οποία μπορεί να εκφραστεί είτε από το κρατικό ραδιόφωνο, είτε από το δημοτικό ραδιόφωνο, τότε αντιλαμβάνεστε ότι τείνουμε να ζήσουμε σε μια κοινωνία παραπληροφόρησης, μιας δημοσιογραφίας η οποία δεν είναι πάντοτε αντικειμενική -αν υπάρχει αυτή η έννοια- και αυτό μας δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα. Αποπροσανατολίζεται ο κόσμος και μπορεί να συμβούν και πολλά άλλα».

Δημοσιογράφος: Υπάρχει το τεράστιο θέμα φορολογίας στο Δήμο με 1,2 δις ευρώ. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Γ. Μπουτάρης: «Αυτές είναι παλιές αμαρτίες που εξακολουθούμε να πληρώνουμε. Είχαμε έναν έλεγχο της εφορίας, τον οποίο είχαμε επιδιώξει άλλωστε και από την αρχή. Δεν είχε γίνει έλεγχος στον δήμο από το 1993. Ο έλεγχος αυτός λοιπόν πραγματοποιήθηκε για τα έτη από το 1993 έως το 2011. Εκεί προέκυψαν ορισμένες διαφορές, οι οποίες ήταν της τάξεως του 1,2 δις ευρώ και οι οποίες αφορούσαν χαρτόσημο που δεν καταβλήθηκε. Καλώς ή κακώς. Μας ειδοποίησαν να το ρυθμίσουμε και πριν οριστικοποιηθεί καν η επαφή για τη ρύθμιση, μπλόκαραν τα χρήματα του Δήμου. Εν συνεχεία, με την αίτηση που κάναμε για να ξεμπλοκάρουν, έβγαλαν ορισμένα παλιά μπλοκαρίσματα που υπήρχαν σε εκκρεμότητα, τα οποία δεν γνώριζε κανένας και αφορούσαν στα λεφτά της υπεξαίρεσης. Η υπεξαίρεση αφορούσε 22 εκατομμύρια ευρώ, μαζί με τα πρόστιμα, επτά εκατομμύρια ευρώ το κεφάλαιο... Είχε τακτοποιηθεί, είχαν διαγραφεί τα πρόστιμα, το κεφάλαιο των επτά εκατομμυρίων πληρωνόταν με κάποια ρύθμιση που είχε γίνει, αλλά τελικά, λίγο η γραφειοκρατεία, λίγο η ευθυνοφοβία, λίγο ο πανικός που κυριαρχεί σε κάθε κίνηση του δημοσίου σήμερα, μας έφτασαν σε ένα τέτοιο σημείο. Τώρα τα πράγματα αρχίζουν να τακτοποιούνται. Ξεμπλόκαραν τα χρήματα που ήταν απαραίτητα για την μισθοδοσία και τα ασφαλιστικά ταμεία και έμειναν μπλοκαρισμένα μόνο αυτά που αφορούν τις υπόλοιπες διαδικασίες του δήμου. Ευελπιστώ εντός λίγων ημερών να τακτοποιηθεί και αυτό το θέμα».

Δημοσιογράφος: Έρχονται δημοτικές εκλογές, εσείς πρωταγωνιστείτε στην πρωτοβουλία των πέντε δημάρχων. Έχει αυτό ψήγματα μιας κεντροαριστερής παρουσίας σε αυτές τις δημοτικές εκλογές ή πρόκειται απλά για μια κίνηση αυτοδιοικητικού χαρακτήρα;

Γ. Μπουτάρης: «Η κίνηση αυτή είναι καθαρά αυτοδιοικητικού χαρακτήρα. Δηλαδή, προσπαθούμε να αναδείξουμε πόσο σημαντικό είναι για τη χώρα και για οποιαδήποτε χώρα, μια αυτοδιοίκηση η οποία να είναι αυτόνομη κατά κάποιο τρόπο. Εννοούμε να έχει δικούς της οικονομικούς πόρους και να μπορεί να κάνει τη δουλειά της, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις. "Δεν μπορείς να αποφασίζεις εσύ τι ανάγκες έχω εγώ σαν δήμος". Ούτε μπορεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης ή ο Δήμος Αθηναίων να είναι συγκρίσιμος με...».

Δημοσιογράφος: Από την άλλη, δεν μπορεί και η τοπική αυτοδιοίκηση να μην παρουσιάσει ένα σχέδιο για συμπτώματα που την πλήττουν είτε διαφθοράς, είτε κακοδιαχείρησης, είτε κακοδιοίκησης. Διότι υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα και σε πολλές περιπτώσεις είναι εκτεταμένα.

Γ. Μπουτάρης: «Υπάρχουν. Δυστυχώς, στην τοπική αυτοδιοίκηση χρησιμοποιείται η κακοδιαχείριση και η κακοδιοίκηση, σαν παραδείγματα προς αποφυγή. Αυτό δεν αφορά μόνο στην τοπική αυτοδιοίκηση. Το ίδιο συμβαίνει και στα ασφαλιστικά ταμεία και στη δημόσια διοίκηση και παντού. Αυτό το οποίο ήταν ουσιαστικό είναι το ότι, εκτός από την ανάδειξη της ανάγκης της τοπικής αυτοδιοίκησης, προφανώς αυτή η πολιτική κίνηση έχει και πολιτικό μήνυμα. Αρχικά, πρέπει να αποφύγουμε τον κομματικό εναγκαλισμό. Να καταλάβουν, δηλαδή, τα κόμματα ότι οι υποψήφιοι δήμαρχοι μπορεί να στηρίζονται από ένα κόμμα αλλά δεν είναι κομματικά φερέφωνα. Επιπλέον, ο πολίτης πρέπει να έρχεται σε επαφή απευθείας με τον δήμαρχο. Εάν δεν έχει θέρμανση το σχολείο, δεν θα απευθυνθεί στο υπουργείο. Ο δήμαρχος δέχεται τα παράπονα του πολίτη και φροντίζει για αυτά. Όχι το υπουργείο».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
μπουταρης, ανθιμος μπουταρης, θεσσαλονικη, αθηνα, προυπολογισμος, blog, δις, εκκρεμότητα, εκλογες, ψήγματα, δημοτικες εκλογες 2010, εκκαθαριση φορολογικης δηλωσης 2011, απολυσεις στο δημοσιο, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, σχεδιο αθηνα, εκλογες 2010 δημοτικες, κοινωνια, κομματα, αυτοδιοικηση, δημοτικη αστυνομια, αιτηση, αστυνομια, δημος θεσσαλονικης, δημος αθηναιων, δουλεια, θεμα, ραδιοφωνικοι σταθμοι, ραδιοφωνο, ρωτησε, τηλεοραση, blog, αοριστου χρονου, απλα, ασφαλιστικα ταμεια, γινει, δημος, δυστυχως, δηλωσεις, διοικηση, δις, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκκαθαριση, εκκρεμότητα, εμειναν, εννοια, επτα, ερχεται, ερχονται, ετη, ιδιο, υπηρεσιες, υπηρχαν, κεφαλαιο, κυβερνηση, κινηση, κομμα, κρατικο, λεφτα, μισθοδοσια, μπορεις, ουσιαστικα, ουσιαστικο, ρυθμιση, συνεχεια, σχεδιο, σχολειο, τοπικη αυτοδιοικηση, συμπτωματα, ψήγματα, αιθρια, δημοτικα, φυλακες, χωρα, υπουργειο, θερμανση
Τυχαία Θέματα