«Βλέπει» ανάκαμψη η Σλοβενία

Τις πρώτες ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης "βλέπει" η Κεντρική Τράπεζα της Σλοβενίας (Banka Slovenije).

Στην τελευταία της έκθεση, η Κεντρική Τράπεζα επισημαίνει πως δεν αναμένεται βελτίωση στην αγορά εργασίας στο άμεσο μέλλον, εξαιτίας της αδύναμης δραστηριότητας, της πτώσης των πραγματικών μισθών και της μειωμένης κατανάλωσης των νοικοκυριών.

Ωστόσο, οι θετικές τάσεις στην αγορά εργασίας που καταγράφηκαν τον Απρίλιο και τον Μάιο και

ήταν το αποτέλεσμα των εποχικών παραγόντων, αποτελούν ενθαρρυντικά σημάδια, κατά την Κεντρική Τράπεζα. Αυτές οι τάσεις αντικατοπτρίζουν την μικρή πτώση του ποσοστού της ανεργίας που σημειώθηκε τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Εκτός των εξελίξεων στην αγορά εργασίας, η Banka Slovenije τονίζει - στην έκθεσή της - ότι, εμφανίστηκαν τα πρώτα "σημάδια" εξόδου του τομέα των κατασκευών από την κρίση, καθώς και αύξηση εσόδων στον τομέα του λιανικού εμπορίου τον Μάιο. Επιπλέον - σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Σλοβενίας - οι οικονομικές εξελίξεις στην ευρωζώνη έχουν αρχίσει να δείχνουν ''σημάδια'' βελτίωσης στο β' μισό του δεύτερου τριμήνου του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, αυτό έχει προσδώσει κάποια βραχυπρόθεσμα σημάδια βελτίωσης στην οικονομία της Σλοβενίας. Η βιομηχανική παραγωγή δεν έχει μειωθεί για τρεις συνεχόμενους μήνες, εξαιτίας της ''στήριξης'' της αύξησης των εισαγωγών. Επίσης, τα διευθυντικά στελέχη των επιχειρήσεων εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξα σε σχέση με τις μελλοντικές παραγγελίες.

Τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης αναμένεται να οδηγήσουν την οικονομία εκτός ύφεσης το 2014, έτος που εκτιμάται ότι θα καταγραφεί μια μικρή πτώση του ΑΕΠ. Η βιώσιμη ανάπτυξη θα επιστρέψει το 2015, εκτιμά η Κεντρική Τράπεζα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα