Βιβλιοχαρά σ' όλη τη Γη

Απονέμονται σήμερα στις 7μμ στην Ελληνοαμερικανική Ένωση τα βραβεία του Ελληνικού Κύκλου, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου και ημέρα γέννησης του μεγάλου παραμυθά Κάρολου Ντίκενς.

Το μεγάλο τιμητικό βραβείο «Πηνελόπη Δέλτα» θα δοθεί από τους διοργανωτές στη Ζωή Βαλάση.

Τους εορτασμούς συντονίζει το International Board on Books for Young People (IBBY), η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα.

Κάθε χρόνο ένα από τα εθνικά τμήματα

της ΙΒΒΥ επιλέγει το θέμα του εορτασμού, καλεί έναν αγαπημένο παιδικό συγγραφέα να γράψει ένα μήνυμα για τα παιδιά του κόσμου και έναν γνωστό εικονογράφο να φιλοτεχνήσει μια αφίσα.

Φέτος το υλικό επιμελήθηκε το αμερικανικό τμήμα του ΙΒΒΥ. Η ποιήτρια Pat Mora συνέθεσε το μήνυμα της ημέρας και ο Ashley Bryan φιλοτέχνησε την αφίσα.

«Διαβάζουμε, εγώ κι εσύ./ Τα γράμματα γίνονται λέξεις/ κι οι λέξεις έπειτα, όλες μαζί,/ γίνονται βιβλία να διαλέξεις.
Άκου πώς ψιθυρίζουν! Ποτάμια στις σελίδες κελαρύζουν,/ αρκούδες τραγουδούν, όταν το φεγγάρι αντικρίζουν.
Μπαίνουμε σε κάστρα φοβερά./ Δέντρα σκαρφαλώνουν ως τα σύννεφα./ Γενναία κορίτσια πετούν θαρρετά,/ αγόρια ψαρεύουν άστρα λαμπερά.
Εσύ κι εγώ διαβάζουμε μαζί,/ "βιβλιοχαρά" σε όλη τη γη».

Αυτό είναι το μήνυμα της Pat Mora, το οποίο μετέφερε στα ελληνικά η συγγραφέας Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, επίτιμη πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της ΙΒΒΥ, του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Ο πρόεδρος του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου Βαγγέλης Ηλιόπουλος μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στη Μαρία Τιγκιρίδου.

Δύο συγγραφείς, από τη σορτ λιστ των σημαντικότερων βραβείων Παιδικής Λογοτεχνίας μίλησαν στον Αθήνα 9.84 και στη Βίκυ Παπαστεφάνου.

Υποψήφιος για το βραβείο εκτενούς παραμυθιού ο Κώστας Χαραλάς, με το «Ο πιο καλός οδοντίατρος του κόσμου» των εκδόσεων Πατάκη, αναφέρθηκε στη σημασία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας, στην εποχή που διανύουμε.

Να παίρνουμε τα παιδιά και τα βιβλία τους στα σοβαρά, δήλωσε ο Αλέξης Κυριτσόπουλος, συγγραφέας του βιβλίου «Βεγγαλικά-ένα παραμύθι εμπνευσμένο από ποιήματα του Ν. Εγγονόπουλου» των εκδόσεων Ίκαρος.

Ελληνοαμερικανική Ένωση, Μασσαλίας 22

Επισυνάπτονται οι υποψηφιότητες για τα φετινά βραβεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα