Τι σηματοδοτεί η Τρ. Πειραιώς με τις αυξημένες προβλέψεις

Της Νένας Μαλλιάρα

Την είσοδό της σε μία νέα εποχή την οποία ταυτίζει με την είσοδο της ελληνικής Οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης, σηματοδοτεί η Τράπεζα Πειραιώς με τη λήψη αυξημένων προβλέψεων στο γ΄ τρίμηνο του 2014. Η κίνηση αυτή φαίνεται ότι θα επιτρέψει στην Τράπεζα να επικεντρωθεί πλέον στην ενίσχυση των νέων χορηγήσεων και στην επάνοδό της

σε κερδοφορία, κάτι που όπως αναφέρθηκε και στη χθεσινοβραδινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου στους ξένους αναλυτές, θα καταστεί εφικτό το 2015.
Στο γ΄ τρίμηνο του 2014 η Τράπεζα Πειραιώς έλαβε αυξημένες προβλέψεις, ύψους 2,242 δισ ευρώ, ανεβάζοντας τις συνολικές προβλέψεις εννεαμήνου στα 3,199 δισ ευρώ. Κατόπιν αυτού, ο δείκτης συσσωρευμένων προβλέψεων προς δάνεια διαμορφώνεται στο 23%, που αποτελεί τον υψηλότερο στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχ. Σάλλα, η λήψη των αυξημένων προβλέψεων σε συνδυασμό με τα μέτρα βελτίωσης των λειτουργικών εσόδων και μείωσης των δαπανών που έχουν δρομολογηθεί, δημιουργούν βάσιμες προσδοκίες ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα επανέλθει σε κερδοφορία από το 2015. Ο κ. Σάλλας εκτίμησε ότι, επιταχύνοντας την ενεργητική διαχείριση των δανείων σε καθυστέρηση, η Τράπεζα Πειραιώς θα είναι σε θέση να στηρίξει αποτελεσματικά βιώσιμες λύσεις για την πελατεία της και να υποστηρίξει μέσω νέων χρηματοδοτήσεων την ανάκαμψη της Οικονομίας. «Αν οι προσπάθειες της χώρας για αποτελεσματικότερη διοίκηση και ανταγωνιστικότερη Οικονομία συνεχιστούν, τότε πιστεύω ότι το 2015 η ελληνική Οικονομία θα μπει οριστικά σε τροχιά ανάπτυξης. Οι αυξημένες προβλέψεις που λαμβάνει τώρα η Τράπεζα σηματοδοτούν τη νέα φάση στην οποία εισέρχεται η ελληνική Οικονομία μετά το τέλος της περιόδου ύφεσης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Σταύρος Λεκκάκος εκτίμησε ότι η περαιτέρω μείωση του ρυθμού σχηματισμού νέων δανείων σε καθυστέρηση για έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο (26% τριμηνιαίως, στα 369 εκατ. ευρώ) δίνει τη δυνατότητα βάσιμης προσδοκίας ότι πολύ σύντομα ο ρυθμός αυτός θα γίνει αρνητικός, οδηγώντας σε μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο δείκτης των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών για την Τράπεζα Πειραιώς ανήλθε στο εννεάμηνο στο 39%, με την παραγωγή νέων δανείων σε καθυστέρηση να επιβραδύνεται για ένα ακόμη τρίμηνο στις 51 μονάδες βάσης ως ποσοστό των δανείων από 68 μ.β. το β΄ τρίμηνο 2014. O δείκτης κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από συσσωρευμένες προβλέψεις αυξήθηκε στο 58% από 51% τον Ιούνιο 2014. Εάν προστεθούν και τα ενσώματα καλύμματα και οι εξασφαλίσεις η κάλυψη ανέρχεται στο 129%. Αντίστοιχα, ο δείκτης σωρευμένων προβλέψεων προς το σύνολο δανείων στο τέλος Σεπτεμβρίου 2014 φτάνει στο ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο του 22,6% από 19,6% τον Ιούνιο 2014 (26,3% επιχειρηματικά, 6,3% στεγαστικά, 37,5% καταναλωτικά / κάρτες), όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην ελληνική αγορά διαμορφώνεται σε 16,5% κατά μέσο όρο το Σεπτέμβριο 2014.

Η διοίκηση της Τρ. Πειραιώς εκτιμά, τέλος, ότι η τάση απομόχλευσης θα αναστραφεί από το 2015, σε συνάρτηση με τη σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής Οικονομίας. Για την Τρ.Πειραιώς, η ποσοστιαία τριμηνιαία μεταβολή ήταν -0,4% για τα επιχειρηματικά και -0,6% για τα δάνεια ιδιωτών. Τα δάνεια στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στα 65,7 δις. ευρώ και στο εξωτερικό στα 7 δισ. ευρώ (10% επί των συνολικών δανείων). Τα δάνεια προς επιχειρήσεις συνιστούν το 65% του συνόλου των δανείων του Ομίλου, ενώ τα δάνεια προς ιδιώτες το 35% (24% στεγαστικά και 10% καταναλωτικά). Με βάση τα στοιχεία Σεπτεμβρίου 2014, το μερίδιο αγοράς δανείων της Τράπεζας Πειραιώς στην Ελλάδα διαμορφώνεται σε 30%.

Keywords
Τυχαία Θέματα