OpenCircle: Η πρώτη πλατφόρμα equity crowdfunding στην Ελλάδα

Μέσα στις πρώτες ημέρες του 2015 τέσσερις εταιρείες από το χώρο της αγροτικής οικονομίας και της τεχνολογίας, οι οποίες και “εγκαινίασαν” την πλατφόρμα OpenCircle, την πρώτη πλατφόρμα συμμετοχικών επενδύσεων (equity crowdfunding) στην Ελλάδα, θα ξεκινήσουν την άντληση κεφαλαίου για τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών τους σχεδίων. Η πλατφόρμα OpenCircle είναι ένας ιστότοπος επενδύσεων όπου start ups, αλλά και εταιρείες που

θέλουν να αναπτυχθούν περαιτέρω στηριζόμενες στην καινοτομία, ψάχνουν να βρουν υποψήφιους επενδυτές και να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα κεφάλαια.

Το crowdfunding ή αλλιώς participative financing (χρηματοδότηση από το πλήθος/ συμμετοχική χρηματοδότηση), έχει εξελιχτεί πλέον στη δημοφιλέστερη επιλογή για την άντληση κεφαλαίων μέσω του διαδικτύου και έχει βρεθεί στο προσκήνιο από την αυξανόμενη ανάγκη για πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Μόνο στην Ευρώπη λειτουργούν 22 πλατφόρμες, από τις οποίες οι εννιά είναι εξαιρετικά δραστήριες. Πέρσι τα κεφάλαια που επενδύθηκαν μέσω του equity crowdfunding έφτασαν τα 85 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος τα ποσά που θα διαθέσουν οι επενδυτές για τη χρηματοδότηση νέων ιδεών εκτιμάται ότι θα υπερδιπλασιαστούν, αγγίζοντας τα 180 - 200 εκατ. ευρώ. Το 2017 δε το ποσό αυτό αναμένεται να ανέλθει σε 600 εκατ., ενώ το 2020 τα κεφάλαια και από τις τρεις μορφές crowdfunding (κεφαλαιοδότηση- equity model, δάνεια- lending model και δωρεές- donations-rewards model) θεωρείται ότι θα φτάσουν το 1 τρις. δολάρια παγκοσμίως.

Στόχος της OpenCircle, την οποία διαχειρίζεται η εταιρεία PARNASSE, είναι μέσα στην επόμενη χρονιά να προσελκύσει κεφάλαια ύψους 3 εκατ. ευρώ. Όπως εξηγεί στο Capital.gr ο πρόεδρος της εταιρείας PARNASSE Ξενοφών Κροκίδης, η εταιρεία ιδρύθηκε τον Ιούλιο και πριν από 15 ημέρες η πλατφόρμα άνοιξε για τους νέους επιχειρηματίες. Μόλις χτες και για τους υποψήφιους επενδυτές. Η πλατφόρμα φιλοδοξεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες να φιλοξενεί σε πρώτη φάση 10 τουλάχιστον επιχειρήσεις που ψάχνουν χρηματοδότηση.

Οι χρήστες πρέπει να εγγραφούν ως μέλη (η πλατφόρμα OpenCircle είναι ανοικτή μόνο στα εγγεγραμμένα μέλη της κοινότητας). Τα μέλη της κοινότητας μπορούν να επισκεφθούν την πλατφόρμα και να ενημερωθούν για τις βασικές πληροφορίες σχετικά με τις εταιρείες που αναζητούν κεφάλαια καθώς και για τις δραστηριότητες της κοινότητας.

Δεν μπαίνουν όμως όλες οι ιδέες στην πλατφόρμα, αλλά μόνο αυτές με σαφές επιχειρηματικό σχέδιο, ρεαλιστικό μελλοντικό οικονομικό πλάνο, γνωρίζουν τον ανταγωνισμό και έχουν συγκεκριμένο προϊόν. Είναι ενδεικτικό, όπως σημειώνει η ομάδα της OpenCircle πως από τις 100 επιχειρήσεις που εξέτασε η πλατφόρμα, δέχτηκε μόλις τέσσερις.

Η διαχειρίστρια εταιρία PARNASSE συνεργάζεται με τη χρηματιστηριακή εταιρεία επενδυτικών υπηρεσιών ΚΥΚΛΟΣ Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ. που εποπτεύεται από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Εάν η πρόταση ικανοποιεί τα κριτήρια, τότε η εταιρεία επενδυτικών υπηρεσιών διαμορφώνει την επενδυτική προσφορά, δημοσιοποιεί το έργο και δίνει το έναυσμα για την έναρξη συγκέντρωσης κεφαλαίων. Η PARNASSE που διαχειρίζεται την πλατφόρμα θα έχει ένα ποσοστό 6%-8% επί των αντληθέντων κεφαλαίων.

Τα μέλη έχουν τη δυνατότητα υποβολής αίτησης για να γίνουν επενδυτές. Σύμφωνα με της διοίκηση της PARNASSE , η ελάχιστη επένδυση είναι 1.000 ευρώ. Οι υποψήφιοι που πληρούν τα κριτήρια της OpenCircle είναι εν δυνάμει επενδυτές και έχουν πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες αναφορικά με το έργο, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών δεδομένων, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τη δική τους εταιρική αξιολόγηση. Αν το ποσό που έχει σαν στόχο μια νέα επιχείρηση δεν μαζευτεί, τότε τα χρήματα επιστρέφονται στους επενδυτές.

Βίκυ Κουρλιμπίνη

[email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα