Ασπίς Capital: Οι αθέατες πτυχές ενός δικαστικού θρίλερ

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Τις άγνωστες λεπτομέρειες ενός τετραετούς δικαστικού θρίλερ, αυτού της κατάρρευσης του ασφαλιστικού ομίλου Ασπίς που συμπαρέσυρε την θυγατρική εταιρεία Ασπίς Capital, αφήνοντας «ακάλυπτους» εκατοντάδες ομολογιούχους, αποκαλύπτει σήμερα το Capital.gr που έχει επεξεργαστεί τα δικαστικά έγγραφα της υπόθεσης.
Με μία πρωτοφανή,

όπως τη χαρακτηρίζουν νομικοί κύκλοι, στα ελληνικά χρονικά απόφαση της δικαιοσύνης -απαιτήθηκε να αλλάξει μέχρι και ο νόμος- τα υπερπολυτελή ακίνητα των, μέχρι πρότινος, φυλακισμένων μελών της oικογένειας Ψωμιάδη (του Παύλου, της συζύγου του Μαρίας και των παιδιών τους Όλγας και Δανιήλ) εκχωρήθηκαν στους ζημιωθέντες ομολογιούχους. Με τον τρόπο αυτό, τα μέλη της οικογένειας του Παύλου Ψωμιάδη, που παρέμειναν 11 μήνες στη φυλακή, απέκτησαν την ελευθερία τους.

Το «στόρι»

Η κατάρρευση του ομίλου Ασπίς Πρόνοια την άνοιξη του 2009 προκάλεσε, εν μία νυκτί, την πτώχευση περίπου 500 επενδυτών που επέλεξαν την Ασπίς Capital για να επενδύσουν τα χρήματά τους. Οι συγκεκριμένοι ομολογιούχοι ήταν «τυχεροί» σε σχέση με τους 100.000 επενδυτές της Ασπίς Πρόνοια που φαίνεται να παραμένουν, σε μεγάλο βαθμό, «στον αέρα» ύστερα από την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Όσοι είχαν επενδύσει στην Ασπίς Capital είχαν αγοράσει ομολογίες αξίας από 40 ευρώ έως 50.000 ευρώ (σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί στη δικαιοσύνη), των οποίων η αξία μηδενίστηκε αφότου κατέρρευσε ο όμιλος Ασπίς Πρόνοια. Και καθώς η ασφαλιστική εταιρεία διέθετε ανύπαρκτα περιουσιακά στοιχεία -όπως απέδειξε η δικαστική έρευνα μετά την κατάρρευση της εταιρείας- οι ομολογιούχοι για να «προστατευτούν» έλαβαν ασφαλιστικά μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό, οι ομολογιούχοι προσημείωσαν τα ακίνητα των Παύλου, Μαρίας και Όλγας Ψωμιάδη όπως και εταιρειών συμφερόντων των τριών αυτών προσώπων, βάσει της διαδικασίας των ασφαλιστικών μέτρων.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν όσοι παρακολούθησαν την υπόθεση, έπρεπε να αλλάξει η νομοθεσία. Να καταστεί, δηλαδή, όπως εξηγούν, δυνατή η δέσμευση της περιουσίας μετόχων σε εταιρείες που δημιουργούν ληξιπρόθεσμα χρέη, ενώ διαθέτουν ανύπαρκτο αντικείμενο εργασίας και καμία δραστηριότητα. Στην περίπτωση Ψωμιάδη, όπως προκύπτει από την αναφορά αξιόποινων πράξεων, σειρά εταιρειών του ομίλου Ασπίς Πρόνοια «δεν είχε κανένα υπάλληλο, αντικείμενο εργασίας και δραστηριότητα πέραν της κυριότητας και απόκρυψης ακίνητης περιουσίας».

Στο πλαίσιο αυτό, η θέσπιση νέας νομολογίας (που επιτρέπει τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων των μετόχων, εάν συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις) «άνοιξε το δρόμο» για την εκχώρηση των ακινήτων Ψωμιάδη στους ομολογιούχους. Όπως αναφέρουν όσοι είχαν εμπλακεί στην υπόθεση, οι ομολογιούχοι υπέγραψαν με την οικογένεια Ψωμιάδη κείμενα συμβιβασμού που «καλύπτουν» 400 ομολογιούχους (σημ.: τόσοι έδωσαν το «παρών» κατά τη δικαστική διεκδίκηση της αξίας των ομολόγων) από συνολικά 500 και κεφάλαιο ζημιάς περίπου 25 εκατ. ευρώ (αντίστοιχης αξίας ακίνητα εκχωρήθηκαν). Οι υπόλοιποι περίπου 100 κάτοχοι ομολόγων αξίας περίπου 6 εκατ. ευρώ δεν εμφανίστηκαν ποτέ.

Η ανταλλαγή
Σύμφωνα με τα κείμενα συμβιβασμού, η ανταλλαγή προβλέπει την παραίτηση των ομολογιούχων από τους τόκους και τη διεκδίκηση αποκλειστικά του συνόλου του κεφαλαίου που έχασαν, όπως και των εξόδων των προσημειώσεων. Στο πλαίσιο της ανταλλαγής, λοιπόν, οι 400 ομολογιούχοι της Ασπίς Capital έχουν, σήμερα, στα χέρια τους πληρεξούσια πώλησης και μίσθωσης των ακινήτων, αλλά και ενέχυρο με αποκλειστικό δικαίωμα ψήφου στις εταιρείες που κατέχουν τα ακίνητα. Μέσω της διαδικασίας αυτής, οι ομολογιούχοι υπολογίζεται ότι θα αποζημιωθούν σχεδόν στο ακέραιο του επενδυμένου ποσού.

«Πρόκειται για έναν μεγάλο δικαστικό αγώνα που στέφθηκε με επιτυχία λόγω και της πολύτιμης αρωγής της δικαιοσύνης. Άλλωστε, βασικό ζητούμενο στα οικονομικά εγκλήματα είναι η αποκατάσταση της οικονομικής βλάβης» σημειώνει στο Capital.gr ο εκπρόσωπος των ομολογιούχων Μιχάλης Μαρκουλάκος.

Η διαδικασία της ανταλλαγής -βάσει όσων προβλέπουν τα κείμενα συμβιβασμού- προβλέπει την εκχώρηση στους ομολογιούχους αριθμού ακινήτων σε όλη την Ελλάδα η αξία των οποίων ξεπερνάει τα 25 εκατ. ευρώ.

Σε αυτά περιλαμβάνονται και το 50% της παραθαλάσσιας βίλας στην Ψαρού της Μυκόνου και το 50% καταστήματος της Aspis bank στην λεωφόρο Κηφισίας 62 (όπου είχε δηλωθεί η έδρα αριθμού εταιρειών συμφερόντων Ψωμιάδη). Το 50% των συγκεκριμένων ακινήτων ανήκε στον Δανιήλ Ψωμιάδη, ο οποίος δέχτηκε να παραχωρήσει το ποσοστό αυτό στο πλαίσιο του συμβιβασμού με τους ομολογιούχους, όπως αναφέρουν πηγές.

Τα ακίνητα
Πέραν των δύο παραπάνω ακινήτων, στους ομολογιούχους πέρασαν, μεταξύ άλλων, οι παρακάτω ιδιοκτησίες (βάσει της σχετικής συμφωνίας):

- κτήριο στην οδό βασιλίσσης Σοφίας 68 (έξω από το σταθμό του μετρό Μέγαρο Μουσικής και απέναντι από την Αμερικανική πρεσβεία) που στέγαζε την εταιρεία Πρόνοια Εμπορική στην οποία αποκλειστική μέτοχος ήταν η Μαρία Ψωμιάδη. Η αξία του συγκεκριμένου κτηρίου τοποθετούνταν πριν από περίπου μία τετραετία στα 30 εκατ. ευρώ. Όπως προκύπτει από την αναφορά αξιοποίνων πράξεων, απαιτήθηκαν από το διάστημα 2005 έως 2009 περίπου 17 εκατ. ευρώ, χρήματα που προήλθαν μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου κατά την διάρκεια λειτουργίας της Ασπίς Capital.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η αξία του συγκεκριμένου κτηρίου δεν είναι υπερβολική, εάν ληφθεί υπόψη ότι διαθέτει πέντε υπέργειους και πέντε υπόγειους ορόφους, αλλά και ότι το ισόγειό του έχει αλεξίσφαιρα τζάμια που μπορούν να αντέξουν σε επίθεση με ρουκέτες. Τα τζάμια του κτηρίου έχουν θωράκιση επιπέδου Β4, αντέχουν δηλαδή επίθεση με πιστόλι, περίστροφο ή ελαφρύ τυφέκιο. Στο τελευταίο υπόγειο επίπεδο (-5) υπάρχει απαραβίαστο θησαυροφυλάκιο, μιας και το κτήριο θα φιλοξενούσε την Aspis bank. Το ρεύμα δεν μεταφέρεται μέσω καλωδίων αλλά μέσω υπερσύγχρονων πλακών χρυσού…
- υπερπολυτελής βίλα εμβαδού 645 τ.μ. στην οδό Κυβέλης 14 στην Κηφισιά αξίας –σε προ κρίσης μεγέθη- 7 εκατ. ευρώ. Βρισκόταν στην κυριότητα της εταιρείας Κυβέλη Α.Ε., της οποίας αποκλειστική μέτοχος ήταν η Όλγα Ψωμιάδη και μέλη του δ.σ. οι Παύλος, Μαρία και Όλγα Ψωμιάδη. Αποκτήθηκε, σύμφωνα με την αναφορά αξιοποίνων πράξεων, το 2001 ως αγροτεμάχιο, ανεγέρθηκε από το 2003 έως το 2006 και σε αυτό διέμενε η Όλγα Ψωμιάδη.
- κτηριακό συγκρότημα στην Λεωφόρο Συγγρού 72 στο μετρό Φιξ
- ρετιρέ έκτου ορόφου στην οδό Ξενοφώντος στο Σύνταγμα
- παραθαλάσσιο διαμέρισμα στην οδό Σοφούλη στη Θεσσαλονίκη και
- κτήρια γραφείων στην λεωφόρο Κηφισίας 269 οδό Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες.
Η επόμενη μέρα

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το ενδιαφέρον, από ελληνικές εταιρείες και ορισμένους ξένους επενδυτές, για τα συγκεκριμένα, πρώτης κατηγορίας, ακίνητα είναι υψηλό, με την πλευρά των ομολογιούχων να επιδιώκει να πωληθεί το σύνολο αυτών. Η μοναδική τοποθεσία σε συνδυασμό με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους αποτελούν τα «γερά χαρτιά», σχεδόν, του συνόλου των συγκεκριμένων assets.
[email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα