Φθινοπωρινά πεφταστέρια

Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου κορυφώνεται η βροχή με τα πεφταστέρια που πηγάζουν από τον αστερισμό του Ωρίωνα, τα γνωστά και ως Ωρυωνίδες.

Το φαινόμενο πάντως, αναμένεται να σκιάσει η πανσέληνος του Οκτωβρίου (Το Φεγγάρι του Κυνηγού).

Οι Ωριωνίδες, είναι βροχή πεφταστεριών και προέρχονται από τον αστερισμό του Ωρίωνα ο οποίος ξεχωρίζει χάρη στα τρία φωτεινά αστέρια που ευθυγραμμίζονται σε μια τέλεια γραμμή, συμβολίζοντας τη ζώνη του μυθικού ήρωα. Πιστεύεται πως είναι αποτέλεσμα του υλικού που αποβάλλεται

από τον κομήτη του Χάλεϊ.

Σε ώρα αιχμής στον ουρανό θα είναι ορατά περίπου 20 ανά ώρα, ενώ δε θα υπερβούν τα 10 ανά ώρα κατά τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Η Μεγάλη Άρκτος θα είναι ορατή χαμηλά στα βόρεια. Σε ορισμένα σημεία της Ευρώπης τα φωτεινότερα άστρα της σχηματίζουν ένα άροτρο. Ο Οκτώβριος είναι μια καλή στιγμή για να παρατηρήσετε το αστρικό άροτρο, επειδή βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον ορίζοντα.

Το πιο λαμπρό αστέρι στον Κριό, θα είναι ορατό στον ανατολικό ουρανό το βράδυ του Σαββάτου 19 Οκτωβρίου. Το αστέρι ονομάζεται Χαμάλ, από μια αραβική λέξη που σημαίνει «πρόβατο». Πρόκειται για έναν πορτοκαλί γίγαντα που απέχει περίπου 75 έτη φωτός από τη Γη και θα είναι ορατό χαμηλά στα ανατολικά νωρίς το βράδυ.

Keywords
Τυχαία Θέματα