Ο Π. Κοκκόρης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτης Κοκκόρης, μίλησε στις 17/10 τον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Καταρχάς, σίγουρα, δια στόματος πρωθυπουργού, δεν θα γίνουν άλλες μειώσεις συντάξεων. Ο πρωθυπουργός όταν κάνει αυτή τη δήλωση, αντιλαμβάνεστε, ότι εκφράζει τους Έλληνες πολίτες. Αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες πολίτες, οι Έλληνες συνταξιούχοι, οι ελληνικές οικογένειες δεν αντέχουν άλλο -διότι υπάρχουν συνταξιούχοι που

παίρνουν μία σύνταξη σε μία οικογένεια- και δεν μπορούν να υποστούν περαιτέρω μειώσεις συντάξεων».

Δημοσιογράφος: Μειώσεις κύριων συντάξεων δεν θα υποστούν ή και επικουρικών;

Π. Κοκκόρης: «Μιλήσαμε για κύριες συντάξεις. Όσον αφορά στις επικουρικές συντάξεις, γνωρίζετε, ότι κάναμε μία ουσιαστική αλλαγή, μια ουσιαστική μεταρρύθμιση. Πήραμε πάρα πολλά επαγγελματικά Ταμεία και τα βάλαμε κάτω από μία κοινή "ομπρέλα". Δώσαμε, λοιπόν, τη δυνατότητα, αν θέλουν να λειτουργήσουν με την εποπτεία του Δημοσίου, να πάνε στο νέο επικουρικό ασφαλιστικό Οργανισμό που λέγεται Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Όσοι δεν ήθελαν να πάνε, έπρεπε να υποβάλουν μία μελέτη βιωσιμότητας και να γίνουν επαγγελματικά ταμεία έξω από το ΕΤΕΑ, δηλαδή έξω από τον δημόσιο χαρακτήρα. Όσοι υπέβαλαν μελέτες βιωσιμότητας, υπέβαλαν και το καταστατικό λειτουργίας, το οποίο εγκρίθηκε από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και έφυγαν από το νέο ασφαλιστικό φορέα της επικουρικής ασφάλισης».

Δημοσιογράφος: Άρα, για όσους έχουν ενταχθεί στο ΕΤΕΑ, τι γίνεται;

Π. Κοκκόρης: «Στο ΕΤΕΑ, λοιπόν, θα γίνονται αναλογιστικές μελέτες. Υπάρχει βασικός κανόνας ότι θα πάψει, πλέον, το ΕΤΕΑ να παράγει ελλείμματα. Εξάλλου και μέχρι τότε, δεν υπήρχαν επιχορηγήσεις για τα επικουρικά. Ελλείμματα σημαίνει ότι θα καλούνται οι Έλληνες πολίτες να τα πληρώσουν. Εμείς δεν θέλουμε να πληρώνει ο Έλληνας πολίτης, ο Έλληνας φορολογούμενος άλλα χρήματα για επικουρικές συντάξεις ή για εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων ή των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ. Αυτό σημαίνει ότι δεν επιτρέπουμε να γίνεται παραγωγή άλλων ελλειμμάτων. Αυτή είναι η συμφωνία την οποία έκανε η χώρα με την τρόικα. Τέρμα τα ελλείμματα. Δηλαδή, ό,τι εισφέρουν οι εργαζόμενοι, αυτό θα παίρνουν, με έναν μαθηματικό τύπο κ.λπ.... Με βάση, λοιπόν, τις αναλογιστικές μελέτες, έχουμε κάνει κάποιες εκτιμήσεις, ότι με τα δεδομένα που υπάρχουν, μπορεί να υπάρξουν με τον μαθηματικό τύπο που θα ισχύσει, κάποιες σχετικές αυξομειώσεις, αλλά θα είναι ελάχιστες. Αλλού μπορεί να είναι λίγο παραπάνω ή λίγο παρακάτω, όμως θα υπάρχει ο λεγόμενος μαθηματικός τύπος, που θα "κόβει" ανάλογα, το ποσό, αν υπερβαίνει αυτό το ποσό το οποίο έχει οριστεί».

Δημοσιογράφος: Υπάρχει ένας προσδιορισμός του μέσου όρου αυτού του κάτι παραπάνω ή του κάτι παρακάτω;

Π. Κοκκόρης: «Ναι. Θα υπάρχει ένας τύπος, ο οποίος θα το εξισορροπεί».

Δημοσιογράφος: Έχετε τάξη μεγέθους αυτή τη στιγμή;

Π. Κοκκόρης: «Όχι. Έχουμε όμως εκτιμήσεις ότι δε θα έχουμε αποκλίσεις».

Δημοσιογράφος: Μιλάμε για το 2014 ή σε βάθος χρόνου;

Π. Κοκκόρης: «Μιλάμε για το 2015 και μετά. Από το 2014 θα ισχύσει για το εφάπαξ και από την 1η Ιανουαρίου του 2015 και μετά, θα ισχύσει και για το ΕΤΕΑ. Βασική, όμως, προϋπόθεση όλων αυτών είναι να υπάρχουν οι ατομικές μερίδες. Διότι θέσαμε μία βασική αρχή, ότι πρέπει να έχουμε εισφορές - παροχές. Μέχρι τώρα, δεν υπήρχαν ατομικές μερίδες...».

Και πρόσθεσε: «Από την 1η Δεκεμβρίου του 2013 θα γίνεται η συνυποβολή -εκτός αν δεν προλάβουμε και πάει λίγο παραπέρα-, της ΑΠΔ (Αναλυτική Περιοδική Δήλωση) μαζί με το επικουρικό ή το εφάπαξ του ιδιωτικού τομέα. Αυτό σημαίνει έλεγχος, ο οποίος δεν γινόταν μέχρι τώρα και μεγαλύτερο ποσό εισφορών...».

Δημοσιογράφος: Μέχρι να εφαρμοστεί όμως αυτό, "τρέχει" η λειτουργία των Ταμείων. Χρειάζονται χρηματοδότηση.

Π. Κοκκόρης: «Μέχρι το 2013 είμαστε μέσα στους στόχους. Από την 1η Ιανουαρίου του 2014 -γι' αυτό έχουμε πάρει και όλα αυτά τα μέτρα, ώστε να πατάξουμε την αδήλωτη εργασία-, αναμένουμε από την εισφοροδιαφυγή να εισπράξουμε κάποια χρήματα, είτε με την ΑΠΔ είτε με περισσότερους ελέγχους. Εκτιμούμε ότι με τα νέα μέτρα, τα οποία έχει πάρει στον τομέα της εργασίας γενικότερα, το υπουργείο Εργασίας και με πρωτοβουλίες του υπουργού, του κ. Βρούτση, θα μαζέψουμε ένα ποσό το οποίο τα προηγούμενα χρόνια δεν το είχαμε εισπράξει».

Δημοσιογράφος: Θα μπορέσουμε να ρυθμίσουμε τις διαδικασίες, έτσι ώστε, όταν κάποιος υποβάλει χαρτιά για σύνταξη, να την παίρνει σε εύλογο χρόνο και στη σωστή σειρά;

Π. Κοκκόρης: «Αυτός είναι στόχος και γι' αυτό πήραμε αυτά τα ημίμετρα. Τη μία δίναμε το 50%, φτάσαμε τώρα να δίνουμε το 80%. Κατατέθηκε μία τροπολογία στη Βουλή για να παίρνουν το 90%. Όταν λέω 90%, εννοώ το 90% της σύνταξης της οποίας δικαιούται κάποιος. Σε καμία περίπτωση, όμως, αυτό το 90%, το 80% ή το 50% που υπήρχε παλαιότερα, να μην είναι μικρότερο του 90% ή του 80% κατώτατου μισθού. Αυτό, λοιπόν, αφορά περίπου στο 45% των συνταξιούχων. Πιστεύω ότι είναι ένα μεγάλο ποσοστό και καθημερινά επιχειρούμε να βρούμε τρόπους, ώστε να περιορίσουμε την ταλαιπωρία, τον εκνευρισμό και την αναμονή, διότι αυτά έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και παρά πολλά χρόνια».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα