Σουλτζ υπέρ Σερβικής ένταξης

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς εκτίμησε ότι η Σερβία αξίζει να λάβει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ τον Ιούνιο, αλλά πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τόνισε ότι για την πρόοδο στην πορεία ενσωμάτωσης στην Ένωση καθοριστικής σημασίας είναι η εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας.

"Πιστεύω ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να καθορίσουν ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία, αν η χώρα σας συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην περιοχή" είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,

μετά από συνομιλίες, χθες, στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Βέτσερνιε Νόβοστι" του Βελιγραδίου ο κ. Σουλτς σημείωσε ότι συζήτησε με τον κ. Ντάτσιτς για την πρόοδο της Σερβίας στην πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ και για τις βασικές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα.

"Κεντρικό θέμα ήταν η εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας και οι συνέπειές της για την ευρύτερη περιοχή και για την Ευρώπη. Συζητήσαμε και για την κατάσταση στην ΕΕ και στα Βαλκάνια και για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης" υπογράμμισε ο κ. Σουλτς.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου - Πρίστινας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι οι πρωθυπουργοί της Σερβίας και του Κοσόβου, Ίβιτσα Ντάτσιτς και Χασίμ Θάτσι κατέληξαν σε σημαντική συμφωνία που έθεσε τους όρους για την ένωση σερβικών δήμων στο βόρειο Κόσοβο.

Χαιρετίζω θερμά τη νέα εξέλιξη, την επίτευξη συναίνεσης για την υλοποίηση της ιστορικής συμφωνίας, οι δύο πρωθυπουργοί επέδειξαν ηγετική ικανότητα και αποφασιστικότητα και αξίζουν τα εύσημα, είπε ο κ. Σουλτς.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ότι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Σερβίας - ΕΕ δεν δεν θα έχει μεγάλη σημασία, αν η Σερβία δεν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

"Η Σερβία πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει το κράτος δικαίου, να εξασφαλίσει ένα δικαστικό σύστημα πλήρως ανεξάρτητο, αποτελεσματικό και ισχυρό. Η ΕΕ λαμβάνει πολύ σοβαρά τη μάχη κατά της διαφθοράς" υπογράμμισε ο κ. Σουλτς.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει την τεράστια πρόοδο που έχει επιτύχει η Σερβία, αλλά δεν υπάρχει χώρος για υπερβολική ικανοποίηση. "Το έργο θα είναι δύσκολο, κυρίως στη μάχη κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, όπως και στην ενίσχυση των κρατικών θεσμών και της δικαιοσύνης" υποστήριξε ο κ. Σουλτς.

Με αφορμή το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην αποτροπή της επαναφοράς της βίζας για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Σουλτς ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει το καθεστώς χωρίς βίζα για τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων και ότι αν "παγώσει" αυτό, θα αποτελούσε σημαντικό βήμα οπισθοδρόμησης στη διαδικασία της προσέγγισης των χωρών της περιοχής με την ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα