Ερεκάτ για τις ειρηνευτικές προσπάθειες Κέρι

Η ισραηλινή κυβέρνηση «καταστρέφει» τις προσπάθειες του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι για την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας, δήλωσε σήμερα ο Παλαιστίνιος μεσολαβητής Σάεμπ Ερεκάτ μετά την ανακοίνωση για την ανέγερση χιλίων κατοικιών ιών στους εβραϊκούς οικισμούς της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

«Θεωρούμε ότι οι τελευταίες αποφάσεις της ισραηλινής κυβέρνησης καταστρέφουν στην πραγματικότητα και επισήμως τις προσπάθειες του Κέρι», δήλωσε ο Ερεκάτ.

Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής κατηγόρησε το Ισραήλ ότι
έχει «συστηματικό σχέδιο για να καταστρέψει τις προσπάθειες του Κέρι, ένα σχέδιο που περιλαμβάνει την ενίσχυση της εποικιστικής δραστηριότητας, την εκτόπιση πολιτών και επιθέσεις εποίκων εναντίον παλαιστινιακών εδαφών».

Σύμφωνα με τον Ντάνι Σάιντερμαν, διευθυντή του παρατηρητηρίου κατά της εποικιστικής δραστηριότητας Terrestrial Jerusalem, συμβόλαια υπογράφηκαν για 300 κατοικίες στον οικισμό Ραμότ, ενώ 797 κατοικίες θα κατασκευαστούν στον εβραϊκό οικισμό Γκίλο, κοντά στην παλαιστινιακή πόλη Βηθλεέμ στη Δυτική Όχθη.

Οι εξελίξεις στην εποικιστική δραστηριότητα -τα σχέδια εγκρίθηκαν στα τέλη του 2012- σημειώνονται λίγες ημέρες μετά τη νέα επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι στην περιοχή, κι ενώ η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου δείχνει να τηρεί εδώ και αρκετούς μήνες ένα «ντε φάκτο πάγωμα» της εποικιστικής δραστηριότητας, την οποία καταδικάζουν οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα. Πρόσφατα η κυβέρνηση ανέβαλε την πρόσκληση υποβολής προσφορών για την ανέγερση κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς.

Ο Σάιντερμαν είπε ότι οι ανακοινώσεις έγιναν από τον υπουργό Στέγασης Ούρι Αριελ, έποικο και δεύτερο στην ιεραρχία του θρησκευτικού εθνικιστικού κόμματος Εβραϊκή Εστία, ή από το περιβάλλον του και είχαν στόχο να «πιέσουν τον Νετανιάχου».

«Αυτό δεν σημαίνει ότι το πάγωμα τελείωσε, αλλά σημαίνει ότι ο υπουργός Στέγασης του Νετανιάχου προσπαθεί να καταφέρει το αποτέλεσμα αυτό», είπε ο Σάιντερμαν.

Οι εβραϊκοί οικισμοί Ραμότ και Γκίλο βρίσκονται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, στον αραβικό τομέα της πόλης, που κατέλαβε και προσάρτησε το Ισραήλ τον Ιούνιο του 1967.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η προσάρτηση αυτή είναι παράνομη όπως και όλοι οι εβραϊκοί οικισμοί στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, που κατασκευάστηκαν με ή χωρίς την άδεια της ισραηλινής κυβέρνησης.

Τουλάχιστον 360.000 Εβραίοι έποικοι ζουν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και περί τους 200.000 στις συνοικίες των εβραϊκών οικισμών της κατεχόμενης και προσαρτημένης Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή ο Τζον Κέρι ζήτησε από Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να λάβουν «δύσκολες αποφάσεις» ώστε να επιστρέψουν στον τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ζήτησε από τις δύο πλευρές να προχωρήσουν σε απευθείας διαβουλεύσεις.

Όταν ρωτήθηκε για την ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα, ο Κέρι επέκρινε το σχέδιο της ισραηλινής κυβέρνησης να νομιμοποιήσει τέσσερις εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης που είχαν ανεγερθεί χωρίς καν την άδεια των ισραηλινών αρχών, τους οποίους είχε δεσμευτεί να κατεδαφίσει, εκτιμώντας ωστόσο ότι αυτό δεν θα πρέπει να εμποδίσει τις προσπάθειες για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

Η παλαιστινιακή διοίκηση θέτει ως όρο για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων το πλήρες πάγωμα της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας. Ο Νετανιάχου απορρίπτει κάθε προϋπόθεση για την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα