Σουδάν: Χρήση δακρυγόνων κατά διαδηλωτών

Οι δυνάμεις ασφαλείας στο Χαρτούμ, την πρωτεύουσα του Σουδάν, έκαναν εκ νέου χρήση δακρυγόνων σήμερα εναντίον διαδηλωτών που παρακολουθούσαν την κηδεία του φοιτητή που σκοτώθηκε χθες ενώ σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όπως δήλωσε ένας μάρτυρας στο πρακτορείο Ρόιτερς το πανεπιστήμιο του Χαρτούμ διέκοψε «επ ' αόριστον» τη λειτουργία του.

Ο Άλι Μούσα σκοτώθηκε όταν η αστυνομία έκανε χρήση
δακρυγόνων στο χώρο της πανεπιστημιούπολης κατά 200 διαδηλωτών που εξέφραζαν την αντίθεσή τους στην κλιμακούμενη βία στη δυτική περιοχή του Νταρφούρ. Η αστυνομία δήλωσε ότι θα ερευνήσει τις συνθήκες θανάτου του φοιτητή.

Περίπου χίλια άνθρωποι, ορισμένοι εκ των οποίων κρατούσαν σημαίες και φώναζαν συνθήματα όπως «σκοτώνοντας έναν φοιτητή, σκοτώνεις το έθνος » και «η επανάσταση είναι η επιλογή του λαού», διαδήλωσαν κατά τη διάρκεια της κηδείας. Κάποιοι πέταξαν πέτρες στους αστυνομικούς, ενώ όπως αναφέρθηκε υπήρξαν πέντε ελαφρά τραυματίες. «Με τη δολοφονία του φοιτητή ο ( πρόεδρος) Μπασίρ έχει χάσει τη νομιμότητά του και θα βγούμε στους δρόμους μέχρι να τον ανατρέψουμε» , είπε ο Χουσεΐν Γιασίν ένας 32χρονος διαδηλωτής.

Τη δολοφονία του φοιτητή καταδίκασε η Διεθνής Αμνηστία αναφέροντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας «χρησιμοποιούν συνήθως υπερβολική βία εναντίον ειρηνικών διαδηλώσεων κυρίως κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών». Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Νταρφούρ τις τελευταίες εβδομάδες σε μάχες μεταξύ των ανταρτών και των δυνάμεων ασφαλείας. Οι επικριτές της κυβέρνησης, την κατηγορούν για εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην περιοχή αυτή.

Ο πρόεδρος του Σουδάν Όμαρ Χάσαν αλ-Μπασίρ διατηρείται στην εξουσία παρά τις εξεγέρσεις, τις αμερικανικές εμπορικές κυρώσεις, την οικονομική κρίση, μια απόπειρα πραξικοπήματος και τις κατηγορίες που έχει απαγγείλει σε βάρος του το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στο Νταρφούρ. Ο Μπασίρ έχει να αντιμετωπίσει και την απότομη πτώση των κρατικών εσόδων από το πετρέλαιο, την κύρια πηγή εισοδήματος της κυβέρνησης, καθώς επίσης την αύξηση του πληθωρισμού, καθότι έχει χαθεί το μεγαλύτερο μέρος των ενεργών πετρελαιοπηγών, μετά την απόσχιση του Νοτίου Σουδάν το 2011 .

Οι περικοπές και τα μέτρα λιτότητας τον περασμένο Σεπτέμβριο οδήγησαν στις χειρότερες διαδηλώσεις στους δρόμους της πρωτεύουσας εδώ και χρόνια , επιτείνοντας την αναταραχή σε μια χώρα που μάχεται τους αντάρτες στις παραμεθόριες περιοχές στο νότο και στα δυτικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα