Σερβία: ραγδαίες αλλαγές

Μετά την απόφαση του αρχηγού του Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρωθυπουργού της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς να μην συνεχίσει να συνεργάζεται με το κόμμα Ενωμένων Περιφερειών Σερβίας (URS) στο πλαίσιο της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του εν λόγω κόμματος Μλάτζαν Ντίνκιτς σχολίασε ότι η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί τελικά με την αποχώρηση του ίδιου του κ. Ντάτσιτς.

"Περίμενα πως θα τελειώσει κάπως έτσι επειδή γνωρίζω ότι υπάρχουν δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία των Βρυξελλών (με την Πρίστινα), πως δεν είναι ώρα για

πρόωρες εκλογές και ότι το SNS (ο άλλος εταίρος στην κυβέρνηση) δεν μπορεί, προς το παρόν, να σχηματίσει πλειοψηφία χωρίς τον Ντάτσιτς" ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του URS, σύμφωνα με τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Β92 του Βελιγραδίου.

Ωστόσο, όπως είπε, για τον ίδιο "αυτό δεν είναι το τέλος" αλλά "η αρχή μιας διαδικασίας που θα ολοκληρωθεί ουσιαστικά με την αποχώρηση του Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Ο κ. Ντίνκις περιέγραψε την κυβέρνηση που το κόμμα του, μαζί με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ντάτσιτς και το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SPS) του Αλεξάνταρ Βούτσιτς σχημάτισαν πριν από έναν χρόνο, ως "παράξενη".

Σύμφωνα με τον ίδιο, τους πρώτους εννέα μήνες "λειτουργούσε πολύ καλά", ενώ αναφερόμενος στη δική του παρουσία στην κεφαλή του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών σημείωσε ότι υπήρξε σταθερότητα στον δημοσιονομικό τομέα, η χώρα σώθηκε από χρεοκοπία και καταγράφηκε μείωση του δημόσιου ελλείμματος.

Ωστόσο, παραδέχθηκε πως "δεν μπορούσαν να γίνουν τα πάντα μέσα σε έναν μόνο χρόνο".

"Νομίζω πως έκανα το καλύτερο που μπορούσα στη Σερβία και το εξωτερικό. Τα αποτελέσματα δεν μπορούν να φανούν άμεσα. Πέντε χρόνια πριν έφερα τη Fiat και μόλις φέτος είδαμε τα πρώτα αποτελέσματα" επεσήμανε ο πρόεδρος του URS.

Ερωτηθείς για το αν έχει μετανιώσει για κάτι, απάντησε πως έχει μετανιώσει για ένα μόνο πράγμα - για το γεγονός ότι θα έπρεπε να υπάρξει νωρίτερα ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Έτσι, όπως υποστήριξε, θα μπορούσαν να έχουν έρθει περισσότεροι επενδυτές στη χώρα.

Ο κ. Ντίνκιτς αναφέρθηκε επίσης και στην επιτυχία του συμβολαίου συνεργασίας της αεροπορικής εταιρείας JAT με την Etihad.

Ο αρχηγός του URS δεν απέκλεισε μελλοντική συνεργασία με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αλλά όχι με τον νυν πρωθυπουργό, όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ διευκρίνισε πως αυτό δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μελλοντική συνεργασία του κόμματός του με τους Σοσιαλιστές.

Ο κ. Ντίνκιτς δεσμεύθηκε πως θα βοηθήσει τους διαδόχους του στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών (σ.σ. υπάρχουν σχέδια για διαχωρισμό του σε δύο υπουργεία), εξηγώντας τους τι έχει γίνει και τι θα πρέπει να αναμένουν.

Ανέφερε ακόμη πως το κόμμα του θα ασκήσει "εποικοδομητική αντιπολίτευση" και πρόσθεσε: "Ξέρω πως πολλοί νομίζουν πως είναι το τέλος. Εγώ θα επικαλεστώ τον Μίλαν Μλαντένοβιτς και θα πως ότι όταν είναι το τέλος, να γνωρίζετε πως για μένα είναι μόλις η αρχή".

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα