Ρουμανία: σε αναζήτηση νέων εσόδων

Σε αναζήτηση λύσης, για να αντισταθμιστεί η απώλεια του κρατικού προϋπολογισμού από την αναβολή επιβολής της αύξησης στον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων, εξακολουθεί να βρίσκεται η κυβέρνηση της Ρουμανίας, όπως δήλωσε χθες ο αρμόδιος για τον προϋπολογισμό υπουργός Λίβιου Βοινέα, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο Romania TV, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι το σχετικό μέτρο θα συμπεριληφθεί στην επόμενη επιστολή προσθέσεων (letter of intent) προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
(ΔΝΤ).

"Έχουμε έναν προϋπολογισμό που καταρτίστηκε από κοινού με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο προϋπολογισμός αυτός είναι σε ισχύ και υπάρχει ακόμα η δυνατότητα να τροποποιηθεί, μέσω δύο αναθεωρήσεων, εκ των οποίων η πρώτη είναι το Ιούλιο. Ορισμένες προσαρμογές μπορούν να γίνουν μέχρι τότε, κατανέμοντας τα χρήματα κατά τρίμηνα, ώστε να μπουν στην άκρη κάποια ποσά τα δύο πρώτα τρίμηνα, όμως η ακριβής λύση για τα 600 εκατ. λέι (περίπου 135 εκατ. ευρώ), που είναι η απώλεια του προϋπολογισμού από την αναβολή εφαρμογής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, δε μπορεί να είναι άλλη, από εκείνη που θα περιγράφεται στην επόμενη επιστολή προθέσεων προς το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή", είπε ο κ.Βοϊνέα.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι ακόμη και αν υπάρξει συμβιβαστική λύση τον ερχόμενο μήνα- όταν οι εκπρόσωποι ΕΕ και ΔΝΤ επισκεφθούν τη χώρα- αυτή θα μπορέσει να εφαρμοστεί μόνο με την πρώτη προβλεπόμενη αναθεώρηση του προϋπολογισμού. Η ακριβής συμφωνία για τον συμψηφισμό, πρόσθεσε, δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη και αποτελεί αντικείμενο διαπραγματεύσεων, όμως το προβλεπόμενο έλλειμμα του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος παραμένει στο 2,2% του ΑΕΠ.

Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε στις 24 Δεκεμβρίου ανακοίνωση, στην οποία διευκρίνιζε ότι δεν προβλέπεται η επιβολή νέων φόρων και τελών, ή η αύξηση των υφιστάμενων, αντικρούοντας ισχυρισμούς των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ότι θα εισαχθούν νέοι φόροι, για να αντισταθμίσουν τη μείωση των εσόδων από την αναβολή επιβολής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, ύψους 7 λεπτών του ευρώ ανά λίτρο.

Το υπουργείο επισήμανε ότι "η κύρια πηγή εξισορρόπησης (του προϋπολογισμού) είναι η βελτιωμένη συλλογή εσόδων, η οποία ούτως ή άλλως βρίσκεται σε ανοδική τάση". Σημείωνε ακόμη, ότι η ποσοτικοποίηση των πραγματικών επιπτώσεων από την αναβολή εισαγωγής του αυξημένου ειδικού φόρου, θα είναι δυνατή μόνο τον Ιούλιο, σε συνάρτηση με τη συνολική εξέλιξη των μεγεθών της ρουμανικής οικονομίας και την πορεία των εσόδων του πρώτου εξαμήνου του 2014.

Από την πλευρά του ΔΝΤ, ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Οργανισμού στη χώρα, Γκουιλέρμο Τολόσα δήλωσε ότι "οι Αρχές του Βουκουρεστίου θα πρέπει να υιοθετήσουν μέτρα, για να αντισταθμίσουν την απώλεια εσόδων από την τρίμηνη αναβολή της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για το έλλειμμα στο 2,2% του ΑΕΠ".

Στις 19 Δεκεμβρίου ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Τραϊαν Μπασέσκου ανακοίνωσε ότι υπέγραψε την υιοθέτηση σε νόμο του κρατικού προϋπολογισμού, αφότου η κυβέρνηση αποδέχθηκε την τρίμηνη αναβολή εφαρμογής του αυξημένου φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο ντίζελ και τη βενζίνη.

Νωρίτερα, τον ίδιο μήνα, είχε διαμηνύσει ότι δεν προτίθεται να εγκρίνει το μνημόνιο που προέκυψε από τις διαπραγματεύσεις της ρουμανικής κυβέρνησης με το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ, επειδή περιελάμβανε τη δέσμευση για την αύξηση του επίμαχου φόρου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα