Πτώση 2% στη Wall Street

Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street στις συναλλαγές της Δευτέρας καθώς δεν επιβεβαιώθηκαν οι πιο αισιόδοξες προσδοκίες ότι η Ευρώπη θα καταλήξει σε μία συνολική λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής.

Η γερμανική κυβέρνηση έσπευσε σήμερα να διαψεύσει τις εικασίες για το ενδεχόμενο μιας συνολικής λύσης στη Σύνοδο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 23 Οκτωβρίου.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel

φέρεται να δήλωσε ότι "τα όνειρα που θέλουν να συμφωνηθεί ένα πακέτο [στη Σύνοδο Κορυφής] το οποίο θα λύσει τα πάντα και όλα θα έχουν τελειώσει τη Δευτέρα δεν θα εκπληρωθούν", σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Wolfgang Schaeuble, ο οποίος υποστήριξε ότι η σύνοδος της 23ης Οκτωβρίου δεν θα οδηγήσει σε οριστική λύση για την κρίση χρέους της Ευρωζώνης.

Πλούσια σε αποτελέσματα, επιχειρηματικές συμφωνίες και μακροοικονομικές ανακοινώσεις η Δευτέρα, με τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των Citigroup και Wells Fargo και την εξαγορά της El Paso Corp. από την Kinder Morgan να ξεχωρίζουν. Ωστόσο η ευρωπαϊκή κρίση συνεχίζει να επισκιάζει το σύνολο της επιχειρηματικής ειδησεογραφίας δίνοντας τόνο και κατεύθυνση στις αγορές.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 247,49 μονάδες (-2,13%) κλείνοντας στις 11.397,00 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 52,93 μονάδων (-1,98%) και έκλεισε στις 2.614,90 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 23,72 μονάδων (-1,94%) κλείνοντας στις 1.200,80 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones αξίζει να σημειωθεί ότι καμία δεν έκλεισε σε θετικό έδαφος. Οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Alcoa (-6,6%), η Hewlett-Packard (-4,79%) και η 3M (-3,82%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση υποχωρώντας κατά 0,04 δολ. ή σε ποσοστό 5,79% και έκλεισε στα 0,57 δολ.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις ξεχωρίζει η εξαγορά-μαμούθ της εταιρείας παροχής φυσικού αερίου El Paso Corp. από την Kinder Morgan, έναντι του ποσού των 38 δισ. δολ. Η συμφωνία, η οποία έχει εγκριθεί από τα διοικητικά συμβούλια των δυο εταιρειών, αναμένεται να ολοκληρωθεί στο β΄ τρίμηνο του 2012 και θα οδηγήσει στη δημιουργία του μεγαλύτερου δικτύου αγωγών φυσικού αερίου στις ΗΠΑ.

Με βάση τη συμφωνία η El Paso αποτιμάται στα 26,87 δολ. ανά μετοχή, το οποίο αντιπροσωπεύει premium 47% στην τιμή της μετοχής με βάση το μέσο όρο των τελευταίων 20 ημερών, ενώ βρίσκεται κατά 37% υψηλότερα σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής την Παρασκευή.

Στο μεταξύ η νορβηγική Statoil ανακοίνωσε την εξαγορά της πετρελαϊκής Brigham Exploration Co. με την αξία της συμφωνία να διαμορφώνεται στα 4,7 δισ. δολ.

Από τον τραπεζικό κλάδο η Citigroup ανακοίνωσε σήμερα καθαρά κέρδη 3,8 δισ. δολαρίων ή 1,23 δολαρίων ανά μετοχή για το τρίτο τρίμηνο του 2011 ενι

Keywords
Τυχαία Θέματα