Παράταση για τον «Ρομαντισμό»

Μετά από τη μεγάλη ζήτηση του κοινού, η παράσταση «Ρομαντισμός», σε σκηνοθεσία Θέμελη Γλυνάτση, θα παραταθεί για μια επιπλέον εβδομάδα, μέχρι τις 5 Απριλίου.

Μια παράσταση βασισμένη στους «Υπνοβάτες» του Hermann Broch

Ο Θέμελης Γλυνάτσης σκηνοθετεί την ευρωπαϊκή κατάρρευση του 19ου αιώνα στη Στέγη.

Ρομαντισμός. Η παράσταση της Στέγης για μία Ευρώπη άκαμπτη, αντιερωτική, συντηρητική και... επίκαιρη.

Από τον παρ' ολίγον νομπελίστα, Χέρμαν Μπροχ, στη Στέγη με το Θέμελη Γλυνάτση.

Ήταν, λοιπόν, ο Αδόλφος Χίτλερ ένας ρομαντικός; Μήπως, δηλαδή, η ενδογενής
και ίσως αναπόδραστη αιτία της ανόδου του ναζισμού ήταν η ηθική και πνευματική αποσταθεροποίηση του 19ου αιώνα; Τέτοια ερωτήματα θα εγείρει η σκηνική μεταφορά της εμβληματικής μυθιστορηματικής τριλογίας του Hermann Broch, Οι υπνοβάτες (1932), αυτού του συγκλονιστικού χρονικού που χαρτογραφεί την τριακονταετία (1888-1918) κατά την οποία η Ευρώπη οδηγήθηκε από την παρακμή του ρομαντισμού στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στον εναγκαλισμό του φασισμού.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ

Συζήτηση μετά την παράσταση "Ρομαντισμός" με τους συντελεστές

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Λάτρης ενός θεάτρου του πυρετώδους λόγου και του ακραίου στοχασμού, ο νέος και ραγδαία ανερχόμενος σκηνοθέτης Θέμελης Γλυνάτσης, από τις πιο ξεχωριστές και ιδιαίτερες φωνές του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου, καταπιάνεται με τον πρώτο τόμο της τριλογίας του Μπροχ. Πρεσβευτής μιας ολότελα νέας σκηνοθετικής γλώσσας, μακριά από τους μιμητισμούς του μεταμοντέρνου και της βεβιασμένης αφαιρετικότητας, ο Γλυνάτσης μας υπόσχεται μια παράσταση ποιητικής ατμόσφαιρας και μυσταγωγίας που δονείται από τον υπόκωφο ρυθμό κατάρρευσης του κόσμου του 1888 - ενός ρυθμού κι ενός κόσμου που σήμερα φαντάζουν ενοχλητικά γνώριμοι.

Συντονισμός: Γρηγόρης Ιωαννίδης, κριτικός θεάτρου και επίκουρος καθηγητής του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών
Keywords
Τυχαία Θέματα