Οι επαναπροωθήσεις της Frontex θα ελέγχονται

Tο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού FRONTEX, που είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, προχώρησε στον ορισμό υπευθύνου για θέματα θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η κίνηση έγινε στο πλαίσιο των νέων αρμοδιοτήτων του οργανισμού, που εγκρίθηκαν από τα κράτη- μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο του 2011 και τη θέση κατέλαβε η Ισπανίδα Ιμακουλάδα Αρνάεθ Φερνάντεθ, όπως αναφέρεται στο δελτίο πληροφόρησης Agence Europe.

Σύμφωνα

με τη σχετική ανακοίνωση, έργο της νέας υπεύθυνης, που σήμερα εργάζεται στον ΟΑΣΕ, θα είναι να διασφαλίζει ότι οι επιχειρήσεις που διεξάγει ο οργανισμός -για παράδειγμα, οι κρατήσεις των μεταναστών ή οι διαδικασίες επιστροφής τους στις χώρες προέλευσης- θα συνάδουν απόλυτα με τα διεθνή κριτήρια και ιδιαίτερα με το δικαίωμα στη διεθνή προστασία.

Η δημιουργία της θέσης αυτής για πρώτη φορά στον Οργανισμό, υπήρξε μακροχρόνιο αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αφού πολλοί ευρωβουλευτές είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για την απουσία ελέγχου στις επιχειρήσεις που διεξάγονται από τον FRONTEX.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα