Στο Κοζλοντούι ο ασφαλέστερος αντιδραστήρας !!

Υπό τον τίτλο «Ο πυρηνικός σταθμός Κοζλοντούι» είναι ανάμεσα στους ασφαλέστερους στην ΕΕ», η βουλγαρική εφημερίδα «Τρουντ» αποκαλύπτει σε σημερινό δημοσίευμά της ότι στο σχέδιο της ευρωπαϊκής έκθεσης για τα αποτελέσματα των «τεστ αντοχής» των πυρηνικών σταθμών στην Ευρώπη.

Έτσι, ο πυρηνικός σταθμός Κοζλοντούι συγκαταλέγεται στους πλέον ασφαλείς, παρ΄ότι εντοπίζονται ορισμένες μικροπαραλείψεις στην ασφάλεια»».

«Η εφημερίδα μας έχει στη διάθεση της το προσχέδιο της έκθεσης, που θα

παρουσιαστεί προς συζήτηση στις 18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες» προστίθεται στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την έκθεση για τα γνωστά «στρες-τεστ», στα οποία υποβλήθηκαν όλες οι πυρηνικές μονάδες στις χώρες της ΕΕ κατόπιν σχετικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά το ατύχημα στο σταθμό της Ιαπωνίας «Φουκουσίμα», σοβαρές παραλείψεις στον τομέα της ασφάλειας έχουν εντοπιστεί στα πυρηνικά εργοστάσια στη Γαλλία και σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Οι αντίστοιχες μονάδες στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου και του «Κοζλοντούι» παρουσιάζουν μικρότερα προβλήματα, όπως π.χ. την έλλειψη πλήρους σχεδίου δράσης στην περίπτωση σοβαρού ατυχήματος στο βουλγαρικό σταθμό, διαπιστώνεται στην έκθεση.

Στο θέμα των «στρες τεστ» για τα πυρηνικά εργοστάσια της ΕΕ αναφέρονται και άλλες σημερινές εφημερίδες.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ χαιρέτισε σήμερα το δυναμικό δημόσιο διάλογο για την πυρηνική ενέργεια, ο οποίος είναι σε εξέλιξη στη χώρα με αφορμή το επικείμενο δημοψηφίσμα για τον πυρηνικό σταθμό «Μπέλενε», όπως παρατήρησε.

«Είχε έρθει προ πολλού η ώρα να διεξαχθεί δημόσια συζήτηση σε βάθος για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως η πυρηνική ενέργεια» τόνισε ο κ. Πλέβνελίεφ, ο οποίος θα παρακολουθήσει τη συζήτηση επί της σχετικής πρότασης στη Βουλή, όπως ανήγγειλε.

Η κυβερνώσα πλειοψηφία απέρριψε σήμερα την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης το Κοινοβούλιο να ακυρώσει την πρόσφατη απόφαση για «πάγωμα» του σχεδίου κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου στο «Μπέλενε» που έγινε αφορμή οι Ρώσοι κατασκευαστές να υποβάλουν αγωγή στη Διεθνή διαιτησία του Παρισιού διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 1 δισ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα