Ο Βαρθολομαίος στον Τίμιου Πρόδρομο

Μέσα σε ένα δάσος άγριας βλάστησης και απείρου φυσικού κάλους, στις πλαγίες του όρους Μπέλες, στο Ακριτοχώρι Σερρών, δεσπόζει επιβλητικά το Ησυχαστήριο του Τιμίου Προδρόμου, που κλείνει φέτος τριάντα χρόνια ζωής από την ίδρυσή του.

Χτισμένο στα αρχιτεκτονικά οικοδομικά πρότυπα των μοναστηριών του Αγίου Όρους, το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου κοσμεί το ακριτικό χωριό του νομού Σερρών και αγκαλιάζει όλους τους πιστούς που προσέρχονται για να προσκυνήσουν.

Η παλαιότητα του μοναστηριού, η μόνιμη διαμονή των σαράντα καλογριών και η μεγάλη προσέλευση των πιστών οδήγησε στην ανάγκη ανοικοδόμησης

νέου καθολικού της ιεράς μονής, που χτίζεται αρχιτεκτονικά στα πρότυπα των βυζαντινών μοναστηριών.

Φυσική πέτρα από το βουνό του Μπέλες, μάρμαρο και συμπαγές τουβλάκι, είναι τα κύρια υλικά που χρησιμοποιούνται για την ανέγερση του καθεδρικού που ξεπερνά σε διάσταση τα 500 τ.μ.

Οι διεργασίες ολοκλήρωσης του έργου, στις οποίες συμμετέχουν και μοναχοί από τη μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους, είναι πυρετώδεις, καθώς τα εγκαίνια του καθεδρικού της Ιεράς Μονής θα τιμήσει με την παρουσία του, στις 20 Οκτωβρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος και πλήθος μητροπολιτών.

Υπόσχεση που έδωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου Μακάριο, κατά την επίσκεψή του, 11 χρόνια πριν, όταν θεμελίωσε τον καθεδρικό της Ιεράς Μονής τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα μείνει στην περιοχή της Σιντικής για τέσσερις ημέρες από τις 20 έως τις 24 Οκτωβρίου, ενώ στο πλαίσιο των επαφών του θα επισκεφθεί μεταξύ άλλων και τους δήμους Σιδηροκάστρου, Ηράκλειας και Σερρών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα