Αναβάθμιση συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας

Ένα ακόμη βήμα σ' ότι αφορά στη μεταξύ τους συνεργασία στον τομέα της δικαιοσύνης και της ασφάλειας έγινε κατά τη σημερινή, 16η συνάντηση του Μόνιμου Συμβουλίου Εταιρικής Σχέσης ΕΕ-Ρωσίας για θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Οι δύο πλευρές είχαν την ευκαιρία να επανεξετάσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε σχέση με την πορεία εφαρμογής του οδικού χάρτη ΕΕ-Ρωσίας για ένα Κοινό Χώρο Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος από την Κυπριακή προεδρία οι υπουργοί

Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Κύπρου, Ελένη Μαύρου και Λουκάς Λουκά και εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλστρεμ, ενώ από Ρωσικής πλευράς συμμετείχαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών κύριοι Κονόβαλοφ και Κολοκολτέφ.

Ανακοίνωση της Κυπριακής προεδρίας αναφέρει ότι και τα δύο μέρη χαιρέτισαν την υιοθέτηση και συνέχιση της εφαρμογής των «κοινών βημάτων προς την κατεύθυνση απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για ταξίδια μικρής διάρκειας για Ρώσους πολίτες και πολίτες της ΕΕ, και επαναβεβαίωσαν τη βούλησή τους για πρόοδο στις κοινές προσπάθειες σε αυτό το πλαίσιο.

Επίσης, τα δύο μέρη ενέκριναν το πρόγραμμα εργασίας για το 2013-2014 διάλογο για τη μετανάστευση και επεσήμαναν την αποτελεσματική εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Ρωσίας.

Ειδική αναφορά έγινε στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις για σύναψη συμφωνίας μεταξύ Europol και Ρωσίας, γεγονός που αποτελεί έμπρακτη ενίσχυση της συνεργασίας των δύο μερών στον τομέα αυτό.

Στον τομέα της αστυνομικής συνεργασίας οι αξιωματούχοι των δύο μερών προέβηκαν σε μία επισκόπηση της έως τώρα συνεργασίας, ενώ συμφώνησαν στην ανάγκη να αξιοποιηθούν περαιτέρω οι δυνατότητες που υπάρχουν, με κοινές επιχειρήσεις και ανταλλαγή γνώσεων, καλών πρακτικών και εμπειρογνωμοσύνης σε θέματα ναρκωτικών, ξεπλύματος χρήματος και άλλων σοβαρών εγκλημάτων, καθώς και σ' ότι αφορά στον τομέα της ασφάλειας μεγάλων διοργανώσεων εν όψει της διοργάνωσης από τη Ρωσία, των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2014.

Εξάλλου, στο πλαίσιο των προσπαθειών για καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων, τα δύο μέρη συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των αντίστοιχων αρμόδιων αρχών, ώστε να εξευρεθούν πρακτικοί τρόποι αναβάθμισης της συνεργασίας στον τομέα αυτό.

Επίσης, οι δύο πλευρές αναγνώρισαν πλήρως την ανάγκη για περαιτέρω ενδυνάμωση της νομικής συνεργασίας όσον αφορά το ποινικό, καθώς και το αστικό δίκαιο. Μεταξύ άλλων, καταλήγει η ανακοίνωση επεσήμαναν ως θετική εξέλιξη την προσχώρηση της Ρωσίας στη Συνθήκη της Χάγης του 1980 για τις Απαγωγές Παιδιών, καθώς και στη Συνθήκη της Χάγης του 1996 για την Προστασία του Παιδιού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα