O Γιάννης Σμαραγδής για τη νέα του ταινία

Την ερχόμενη Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου, βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες η νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή «Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι». «Αυτή η μεταστροφή απ' την πειρατεία και την ιδιοτέλεια στην ανιδιοτέλεια και τη δοτικότητα, που τον κάνουν, τον Βαρβάκη, άγιο στα μάτια των ανθρώπων, με ενέπνευσαν να ασχοληθώ με τη ζωή του και να την κάνω ταινία», τόνισε ο Γιάννης Σμαραγδής, στον Αθήνα 9.84 και την εκπομπή του Ιάσονα Τριανταφυλλίδη. Το κοινό θα δει να «ξετυλίγεται»

στις μεγάλες οθόνες η ιστορία του Έλληνα ναυσιπλόου κι ευεργέτη της Ελλάδας και της Ρωσίας, Ιωάννη Βαρβάκη.

Το έργο ξεκινά από τα φτωχικά Ψαρά πριν την επανάσταση των Ελλήνων κατά των Τούρκων, φτάνει μέχρι την αυλή της Αικατερίνης της Μεγάλης και τις ρωσικές στέπες και καταλήγει στην επαναστατημένη Ελλάδα του 1821, όπου ο Βαρβάκης διέθεσε όλη του την περιουσία για την επανάσταση και μετέπειτα για τη μόρφωση των Ελλήνων, γιατί ο ίδιος ήταν αγράμματος.

Ο σκηνοθέτης αναφέρθηκε στη σύζυγο και παραγωγό των ταινιών του Ελένη Σμαραγδή, τον «άγγελό» του -όπως είπε-, της οποίας τα φτερά δήλωσε ότι δανείζεται κάθε φορά που ξεκινά μια ταινία, για να της τα επιστρέψει στο τέλος της, μήπως και μείνει άπτερη, όπως είπε.
Σε ερώτηση, αν ο Καβάφης, ο Γκρέκο και ο Βαρβάκης είναι το κλείσιμο μιας τριλογίας ή συνέχεια του δρόμου, απάντησε το δεύτερο. Πρόσθεσε επίσης πως περιμένει με αγωνία να δει τις αντιδράσεις του κόσμου για την ταινία, για να καταλάβει και ο ίδιος τι θα κάνει στη συνέχεια.
Ο Γιάννης Σμαραγδής «αποκάλυψε» ότι από τους πρωταγωνιστές των έργων του αγαπάει περισσότερο τον Βαρβάκη. «Ο Γκρέκο είχε το φως του θεού απ την αρχή, απλώς δεν το ήξερε. Αντιθέτως, ο Βαρβάκης δεν γεννήθηκε με το φως πάνω απ΄ το κεφάλι του, ήταν παραβατικό  άτομο. Έκανε τη διαδρομή για να περάσει στην απέναντι πλευρά», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «αυτή τη διαδρομή σε ένα βαθμό την έχει κάνει και ο ίδιος».

Απαντώντας στο γιατί κάποιος πρέπει να δει την ταινία ο Γιάννης Σμαραγδής είπε: «Για να πάρει δύναμη και να αισθανθεί περήφανος»,  προσθέτοντας κάτι πολύ σημαντικό «Αν ο καθένας συνειδητοποιήσει για πιο λόγο είναι στη ζωή, μπορεί και να το πράξει».

Στην ταινία, την οποία ντύνει μουσικά ο Μίνως Μάτσας, παίζουν οι: Catherine Deneuve, Sebastian Koch, John Cleese, Catherine Deneuve, Juan Diego Botto, Evgeny Stychkin, Olga Sutulova, Λάκης Λαζόπουλος, Άκης Σακελλαρίου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Γιάννης Βούρος, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Γιώργος Χαραλαμπίδης, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Παύλος Κοντογιαννίδης, Δημήτρης Καλλιβωκάς, Τάσος Νούσιας και Μάνος Τσαγκαράκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα