Ο Τύπος στον Κόσμο

Ο θάνατος του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες είναι το βασικό θέμα στον διεθνή Τύπο. Πολλά τα αφιερώματα στη ζωή και το έργο του "σοσιαλιστή του 21ου αιώνα" όπως τον αποκαλούν χαρακτηριστικά.


"Πέθανε ο Ούγκο Τσάβες της Βενεζουέλας" λένε οι Financial Times. O αντικαπιταλιστής ηγέτης

υπέφερε από επιπλοκές μετά την τελευταία του επέμβαση στη μάχη κατά του καρκίνου. Από την πλευρά της, η Wall Street Journal αναφέρει πως ο πρώην αντισυνταγματάρχης έγινε ένας λαϊκός πολιτικός, που χρησιμοποίησε τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου της Βενεζουέλας για να προωθήσει το σοσιαλιστικό του όραμα, ενώ προκαλούσε τις ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, η ίδια εφημερίδα σημειώνει πως "Ο ηγέτης αφήνει πίσω του διχασμό στο έθνος και την πολιτική ζωή της χώρας".

Η Βενεζουέλα μπαίνει σε μια περίοδο αβεβαιότητας, μετά το θάνατο του ανθρώπου, που ηγήθηκε μόνος την πορεία της τα τελευταία 14 χρόνια. Δεν πέρασαν μόνο λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Ούγκο Τσάβες και τα πρώτα σημάδια ρήξης εντός του κυβερνώντος Ενωμένου Σοσιαλιστικού κόμματος διεφάνηκαν. Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Ελίας Χαούα όρισε ως προσωρινό πρόεδρο τον Νικολας Μαδούρο, κάποια μέλη της Εθνοσυνέλευσης προέκριναν τον επικεφαλής της, Ντιοσδάο Καμπέλο. Αναλυτές εκτιμούν πως έχει ήδη ξεκινήσει η μάχη μεταξύ των δύο αυτών πολιτικών. Πάντως, όπως όλα δείχνουν, μάλλον ο Μαδούρο θα αντιμετωπίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες. Παράλληλα, οι αναλυτές εκτιμούν πως όποιος και εάν γίνει διάδοχος του Τσάβες θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα διατηρήσει την κληρονομιά του ή θα αλλάξει τη σελίδα στην ιστορία της χώρας. Πάντως, η επιρροή του Ούγκο Τσάβες θα διατηρηθεί στη χώρα για πολλά ακόμα χρόνια. "Πέθανε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες" λέει και ο Guardian στο βασικό του θέμα. Εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν σε 30 ημέρες. Προσωρινός πρόεδρος, ο Μαδούρο.

Στο ειδικό του αφιέρωμα για το "ποιός ήταν ο Τσάβες" ο Guardian λέει "Τσάβες: Από φτωχό αγόρι από τον κάμπο έγινε ηγετική φιγούρα της Αριστεράς". Η κληρονομιά του Τσάβες ήταν η πάταξη του αναλφαβητισμού και η παροχή κοινωνικής περίθαλψης στους φτωχούς. Το ζήτημα, που προκύπτει και που ιστορικοί και πολιτικοί αναλυτές θα χρειαστούν δεκαετίες για να το αναλύσουν είναι η κληρονομιά του Τσάβες. Ενέπνευσε λατρεία αλλά και αποστροφή τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, μια πόλωση συχνά τυφλή και στις δύο πλευρές. Ήταν δικτατορικός όταν φυλάκιζε αντιπάλους του , χρηματοδοτούσε τρομοκράτες και άφηνε τους ανθρώπους του πεινασμένους; ή ήταν ο Τσάβες ο ήρωας που ενίσχυσε τους φτωχούς και τη δημοκρατία και πρόβαλε αντίσταση στις ΗΠΑ; Η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη, από αυτά τα ερωτήματα αναφέρει ο Guardian.

Οι New York Times στο σχετικό αφιέρωμα του αναφέρονται σε 10 στιγμές που χαρακτήρισαν την 14χρονη πορεία του Τσάβες στην προεδρία της χώρας. Ανάμεσα σε άλλα θυμάται: Η ομιλία που απήυθυνε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το Φεβρουάριο του 1992 και που τον οδήγησε στη φυλακή για δύο χρόνια. Εμφανίστηκε στην τηλεόραση και ζήτησε από τους αντάρτες να σταματήσουν την αιματοχυσία. "Είναι ώρα να δούμε τη νέα κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται και η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει πλέον προς τη μοίρα της" είχε πει. Τα γενέθλια που πάντα σχεδόν γιόρταζαν με τον προσωπικό του φίλο, τον Φιντέλ Κάστρο. Η εφημερίδα αναφέρεται στη στενή σχέση των δύο ανδρών και στα μηνύματα του Τσάβες μέσω twitter για τον "πατέρα του" όπως τον αποκαλούσε. "Η ενέργεια του (Κάστρο) είναι μοναδική αλλά και η διαύγεια του. Είναι παράδειγμα επαναστατικής θέλησης" έγραφε τον Αύγουστο του 2012. Τον Σεπτέμβριο του 2006 είχε αποκαλέσει τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους "διάβολο" στην ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη. Μια χρονιά αργότερα είχε αποκαλέσει έναν δημοσιογράφο "βλάκα" στη διάρκεια της εκπομπής του "Hola Presidente" γιατί του είχε απευθύνει το ερώτημα γιατί η Βενεζουέλα δεν δαπανά τα χρήματα της για την ίδια τη Βενεζουέλα". Πολλές φορές στην πολιτική του καριέρα ο Τσάβες είχε κατηγορήσει τον καπιταλισμό για διάφορες καταστροφές σε όλο τον κόσμο... αλλά το 2011 τον κατηγόρησε επίσης πως ευθύνεται για την ανυπαρξία ζωής στον πλανήτη Άρη, ενώ την ίδια χρονιά επίσης είχε κατηγορήσει ευθέως τις ΗΠΑ για τον καρκίνο που τότε του πρωτοπαρουσιάστηκε. Τον Απρίλιο του 2012 εγκαινίασε ένα μαυσωλείο για να τιμήσει τον ήρωα του Σιμόν Μπολίβαρ. Επίσης, φέτος το καλοκαίρι προσέφερε δωρεάν ένα διαμέρισμα σε μια 19χρονη μόνο και μόνο επειδή με το αίτημα της να τον ακολουθεί στο twitter έφθασε τα 3εκ followers.


"Πέθανε ο Ούγκο Τσάβες" λέει και η El Pais που στο κύριο άρθρο της κάνει λόγο για "δυσανάλογο αποτύπωμα" καθώς όπως εκτιμά ο θάνατος του έρχεται σε ένα σημείο καμπής για τη Βενεζουέλα. Ο Ούγκο Τσάβες είναι νεκρός λέει η Monde και σημειώνει πως ο στρατός θα χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση του Καράκας, «για να διασφαλιστεί η ειρήνη στη χώρα». Ο Ούγκο Τσάβες: ο Σοσιαλιστής του 21ου αιώνα αναφέρει η Deutsche Welle. O ίδιος αποκαλούσε τον εαυτό του επαναστάτη και απελευθερωτή, ενώ οι αντίπαλοι του έναν δημαγωγό και νταή. Ο Ούγκο Τσάβες έχασε τη μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 58 ετών.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα