Αποχαιρετούν τον Τσάβες

Διάχυτη η συγκίνηση για το θάνατο τουΟύγκο Τσάβες. Βιβλίο συλλυπητηρίων άνοιξε σήμερα στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στο Παλαιό Ψυχικό. Στη Βενεζουέλα κηρύχθηκε επταήμερο πένθος. Η σορός του Τσάβες, θα τοποθετηθεί στον χώρο υποδοχής της Στρατιωτικής Ακαδημίας στο Καράκας και πιθανότατα να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Η δημόσια κηδεία παρουσία αρχηγών κρατών

και κυβερνήσεων έχει προγραμματιστεί να γίνει την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών την Βενεζουέλας Ελίας Χούα.


Εντός 30 ημερών οι πολίτες της Βενεζουέλας θα κληθούν στις κάλπες για να εκλέξουν το νέο πρόεδρο της χώρας, ενώ μέχρι τότε στο «τιμόνι» θα βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νίκολα Μαντούρο.

Συγκινητικό το σχόλιο που αναρτήθηκε από την κόρη του Μαρία Γκαμπριέλα στο Twitter:

«Δεν έχω λόγια. Αιώνια, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ! Δύναμη! Θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Πρέπει να συνεχίσουμε να οικοδομούμε την ΠΑΤΡΙΔΑ! Αντίο μπαμπά μου!».

Με θλίψη στα πρόσωπα αλλά και έκπληξη, που υποδηλώνει ότι ουδείς περίμενε την τραγική είδηση, χιλιάδες υποστηρικτές του εκλιπόντος προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, βγήκαν στους δρόμους θρηνώντας, φωνάζοντας συνθήματα και υποσχόμενοι, να συνεχίσουν την επανάσταση που ξεκίνησε ο ήρωας τους. Με συγκεντρώσεις σε δρόμους και πλατείες σε αυτό το λατινοαμερικάνικο έθνος των 29 εκατομμυρίων οι υποστηρικτές του σοσιαλιστή ηγέτη φώναζαν, «Ο Τσάβες ζει για πάντα!» και «Ο αγώνας συνεχίζεται!».

Αντιθέτως σε άλλες περιοχές της Βενεζουέλας και παρότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Ενρίκε Καπρίλες, απηύθυνε έκκληση για ενότητα, μερικοί αντίπαλοι του Τσάβες δεν μπορούσαν να κρύψουν την ευτυχία τους για το τέλος αυτού που θεωρούν ως μια σκληρή δικτατορία.

Μερικοί «γιόρτασαν» ανοιχτά το θάνατό του προέδρου μέσω του Twitter. Υπήρξαν αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά λεηλασιών και βίας, όπως το κάψιμο σκηνών που ανήκαν σε φοιτητές οι οποίοι διαμαρτύρονταν σε δρόμο του Καράκας εδώ και λίγες ημέρες για τη μυστικότητα γύρω από την υγεία του Τσάβες.

Εκτός συνόρων, oι πολιτικές ηγεσίες τριών χωρών της Λατινικής Αμερικής, συμμάχων της Βενεζουέλας, του Εκουαδόρ, της Βολιβίας και της Νικαράγουα υποκλίθηκαν στη μνήμη του προέδρου περιγράφοντας τον Τσάβες ως «εξαιρετικό άνθρωπο» του οποίου η απώλεια «είναι ανεπανόρθωτη» για τη Λατινική Αμερική.

Με σημαντική καθυστέρηση σε σχέση με την ώρα της επίσημης ανακοίνωσης του θανάτου του Ούγκο Τσάβες, εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση από τις κουβανικές αρχές για την απώλεια του προέδρου της Βενεζουέλας. «Ο Ούγκο Τσάβες συνόδευσε τον πατέρα της κουβανικής επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο σαν ένας πραγματικός γιος», ανέφερε η επίσημη δήλωση της κυβέρνηση της Κούβας. Σε ανακοίνωση που διαβάστηκε στο δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης, η κομμουνιστική κυβέρνηση της Αβάνας, εξέφρασε τα «ειλικρινή της συλλυπητήρια» για το θάνατο του Τσάβες και ανακοίνωσε τριήμερο εθνικό πένθος, από την Τετάρτη έως την Παρασκευή, στη μνήμη του κύριου πολιτικού και οικονομικού σύμμαχου του κουβανικού κομμουνιστικού καθεστώτος.

Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, με δάκρυα στα μάτια από το προεδρικό μέγαρο στη Λα Παζ, είπε ότι «χτυπήθηκε από το θάνατο του αδελφού του Ούγκο Τσάβες».Πρόσθεσε ότι θα πάει στη Βενεζουέλα τις επόμενες ώρες.

Η κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα εξέφρασε τη «βαθιά λύπη» της, λέγοντας ότι ο Τσάβες ήταν ο «ηγέτης μιας ιστορικής κίνησης» και «ένας αξέχαστος επαναστάτης».

Η κυβέρνηση της Νικαράγουας, μέλος των χωρών της Μπολιβαριανής Συμμαχίας την οποία εμπνεύστηκε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, ανέφερε ότι «ποτέ δεν πεθαίνουν οι εξαιρετικοί και μεγάλοι άνδρες, όπως ο Ούγκο Τσάβες».

Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ ανέφερε ότι αν και δεν συμφωνούσε πάντα με τον Τσάβες, ο θάνατός του είναι μια ανεπανόρθωτη απώλεια. «Ήταν φίλος της Βραζιλίας και του λαού της», πρόσθεσε. «Έχω εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι η αγάπη του για τη χώρα και η δέσμευση του να εκλείψει η αιτία της φτώχειας συνεχίζουν να φωτίζουν το μέλλον της Βενεζουέλας», είπε ο προκάτοχός της Ρούσεφ στην κεφαλή της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Στην Κολομβία, ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος εξέφρασε τη «βαθιά λύπη» του για το θάνατο του Ούγκο Τσάβες, υπενθυμίζοντας ότι είχε παράσχει σημαντική υποστήριξη στην ειρηνευτική διαδικασία με το FARC.

Στη Χιλή, ο πρόεδρος Σεμπάστιαν Πινέρα τόνισε το ρόλο που διαδραμάτισε ο Τσάβες στη δημιουργία της CELAC (Κοινότητα της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής),. «Είχαμε τις διαφορές μας, αλλά εκτιμούσα πάντα τη δύναμη, τη δέσμευση με την οποία ο Τσάβες αγωνίστηκε για τις ιδέες του», πρόσθεσε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν απέτισε φόρο τιμής στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, υπογραμμίζοντας πως κατάφερε να «ανταποκριθεί στις προσδοκίες και τις προκλήσεις» της πατρίδας του. Ο Τσάβες «έδωσε μια σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη δημιουργώντας ένα λατινο-αμερικανικό όραμα, δείχνοντας την αλληλεγγύη του προς όλα τα άλλα έθνη του ημισφαιρίου», δήλωσε ο Μπαν, ο οποίος χαιρέτισε και την «ουσιαστική συμβολή του Τσάβες στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις» της Κολομβίας με τους αντάρτες της οργάνωσης Farc.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν σε «εποικοδομητική σχέση» με τη μελλοντική κυβέρνηση της χώρας αυτής. «Σε μια εποχή που η Βενεζουέλα άρχισε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις δημοκρατικές αρχές, το κράτος δικαίου και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ .

Μέλη του κογκρέσου ωστόσο, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους και μάλιστα χωρίς ενδοιασμούς, για την απώλεια του προέδρου της Βενεζουέλας. « Ο Ούγκο Τσάβες ήταν ένας τύραννος που ανάγκασε τη Βενεζουέλα να ζει με το φόβο», δήλωσε ο Εντ Ρόις πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο του Τσάβες. «Ως πρόεδρος της Βενεζουέλας επί 14 χρόνια άφησε τη σφραγίδα του στη χώρα του και πέρα από αυτή», πρόσθεσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι Ούγκο Τσάβες «σημάδεψε βαθιά την ιστορία της χώρας του».

Στον Καναδά, ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ δήλωσε ότι ο θάνατος του προέδρου Τσάβες ξεκίνησε μια μεταβατική περίοδο η οποία πρέπει να επιτρέψει την «πρόσβαση της Βενεζουέλας σε ένα καλύτερο και φωτεινότερο μέλλον».

Ο θάνατος του ηγέτη της Βενεζουέλας πρωτοστατεί σε όλα τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου.

"Δεν τον σκοτώσαμε εμείς"

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν σήμερα τις κατηγορίες για συνωμοσία εναντίον της Βενεζουέλας, τονίζοντας πως είναι "παράλογο" να ευθύνεται η Ουάσινγκτον για τον καρκίνο του προέδρου Τσάβες.

Ο θάνατος του Τσάβες ανακοινώθηκε από τον αντιπρόεδρο Μαντούρο λίγο μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας).

"Το να ισχυριστεί κανείς ότι οι ΗΠΑ εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο στην ασθένεια του προέδρου Τσάβες είναι παράλογο και απορρίπτουμε αυτές τις κατηγορίες", τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Πάτρικ Βέντρελ.

"Απορρίπτουμε τους ισχυρισμούς την κυβέρνησης της Βενεζουέλας, σύμφωνα με τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλέκονται σε συνωμοσία με στόχο της αποσταθεροποίησή της", πρόσθεσε.

Παρά τις διαφωνίες ανάμεσα στις δύο χώρες, οι ΗΠΑ έχουν προσπαθήσει να οικοδομήσουν εποικοδομητικές σχέσεις με την Βενεζουέλα, όμως "οι αναληθείς δηλώσεις" με στόχο την Ουάσινγκτον δείχνουν ότι το Καράκας δεν "ενδιαφέρεται για την βελτίωση των σχέσεων αυτών".

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε την απέλαση από την Βενεζουέλα δυο στρατιωτικών επιτετραμμένων της αμερικανικής πρεσβείας. Τον έναν από τους δύο αμερικανούς διπλωμάτες κατηγόρησε ο αντιπρόεδρος Μαντούρο ότι προσπάθησε να έρθει σε επαφή με στρατιωτικούς για να "τους προτείνει "αποσταθεροποιητικά σχέδια".

Ο Βέντρελ υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ είναι πιθανόν να προχωρήσουν σε αντίποινα εναντίον διπλωματών της Βενεζουέλας, όπως ορίζεται από τη Σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα