Ο Θ. Σκυλακάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρόεδρος της Δράσης, Θόδωρος Σκυλακάκης, μίλησε στις 31/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τον ενιαίο φόρο ακινήτων:

«Υπάρχουν ακραίες αδικίες και ακραίος παραλογισμός, όσον αφορά στο φόρο ακινήτων και σε περιοχές της περιφέρειας και στις πόλεις. Υπάρχουν δύο μεγάλα θέματα. Το ένα είναι ότι οι αντικειμενικές αξίες σήμερα, σχεδόν στο σύνολο της χώρας, είναι πολύ μεγαλύτερες από τις πραγματικές. Υπάρχουν περιοχές, για παράδειγμα, η Κυψέλη, όπου κάποια ακίνητα πωλούνται στο 1/3 της αντικειμενικής
αξίας. Κάτι που σημαίνει τριπλάσιος φόρος μεταβίβασης, όταν πωλείται το ακίνητο. Δηλαδή, ο φόρος μεταβίβασης φτάνει το 30-35%. Μιλάμε για κανονική δήμευση. Αυτές οι αντικειμενικές αξίες είναι παράνομες, διότι ο νόμος λέει ότι η αντικειμενική αξία πρέπει να προσαρμόζεται κάθε δύο χρόνια. Τελευταία φορά που προσαρμόστηκαν ήταν το 2007. Μιλάμε για εξόντωση ανθρώπων που φορολογούνται πάνω σε αυτές τις αντικειμενικές αξίες. Τόσο ο λεγόμενος φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας που πλέον αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, όσο και άλλοι φόροι, μεταβίβασης, κληρονομιάς κ.λπ. είναι πάνω σε αυτές τις αντικειμενικές αξίες. Είναι παράνομες και εμείς δεν θα αφήσουμε αυτή την παρανομία να ισχύσει. Κάνουμε εκστρατεία με την οποία προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε -και έχουμε ήδη κινητοποιήσει 15.000 ανθρώπους-, για να σταματήσει αυτός ο παραλογισμός. Θα προχωρήσουμε σε μαζικές νομικές ενέργειες για να σταματήσει αυτό, διότι είναι παράνομο. Εκτός του ότι το ίδιο το σύνταγμα λέει ότι πολίτες φορολογούνται με βάση τις δυνάμεις τους. Είναι προφανές ότι είναι και αντισυνταγματικό το να φορολογείς κάποιον για περιουσία που δεν έχει. Γιατί αν η αντικειμενική αξία είναι πάνω από την πραγματική, μιλάμε για μη υφιστάμενη περιουσία. Εκτός του γεγονότος ότι το ίδιο το μνημόνιο λέει ότι, εδώ και ένα χρόνο, έπρεπε να έχουν προσαρμοστεί στις τιμές της αγοράς και συγκεκριμένα το προέβλεπε για τον Ιούνιο του 2012...».

Και πρόσθεσε: «Ταυτόχρονα, κάνουμε 8.000 νέους διορισμούς το 2014. Δηλαδή, ο άλλος θα πουλήσει το σπίτι του ή το μαγαζί του σε μαυραγορίτικη τιμή -αν βρει να το πουλήσει-, για να πληρωθούν νέες προσλήψεις στο δημόσιο ή για να πληρώνονται άνθρωποι που βγαίνουν σε σύνταξη στα 50 ή στα 52 χρόνια τους;».

Σε άλλο σημείο είπε: «Όταν η ίδια η κυβέρνηση ομολογεί, όπως ακούσαμε από τον κ. Καραβίτη, ότι περίπου το 80% μόνο θα εισπραχθεί -δηλαδή 20% του φόρου δεν πρόκειται να εισπραχθεί- και όταν υπάρχει αύξηση διαρκής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, συν 6 δις ευρώ το εννιάμηνο, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε μια φορολογική τρέλα και αν αρνείται να μειώσει το κράτος...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα