Πρόεδρος Αναστασιάδης: Οι συνθήκες της αγοράς επιτρέπουν μείωση των ενοικίων

12:23 31/10/2013 - Πηγή: OnlyCY


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί ότι οι επικρατούσες συνθήκες στην αγορά επιτρέπουν από μόνες τους τη μείωση των ενοικίων λόγω της πληθώρας των ακινήτων και της μείωσης των ενοικίων στην οποία έχουν προβεί αρκετοί ιδιοκτήτες.
Σημειώνει ακόμη ότι η παρέμβαση της Βουλής όπως διαμορφώθηκε με την ψήφιση της πρότασης νόμου για τα ενοίκια, αποτελεί επέμβαση στο δικαίωμα του ‘συμβάλλεσθαι ελευθέρως’ και προσκρούει στο άρθρο 26 του συντάγματος.
Ο Πρόεδρος ανέπεμψε το νόμο στη Βουλή

με επιστολή που απέστειλε χθες στο Σώμα και η οποία τέθηκε προς συζήτηση στη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων το πρωί.
Όπως προκύπτει από δηλώσεις του Προέδρου της Επιτροπής Εσωτερικών Γιάννου Λαμάρη, το θέμα θα συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στην Επιτροπή και το απόγευμα της ίδιας μέρας θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια.
Η Ολομέλεια με βάση το Σύνταγμα, πρέπει να αποφασίσει επί του αναπεμφθέντος θέματος εντός 15 ημερών από την ημέρα της αναπομπής.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη χθεσινή του επιστολή προς τη Βουλή, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι με το νόμο, το ποσό του ενοικίου που προβλέπεται από οποιαδήποτε υφιστάμενη σύμβαση μίσθωσης ή οποιοδήποτε υφιστάμενο ενοικιαστήριο έγγραφο ή οποιαδήποτε υφιστάμενη προφορική συμφωνία για επαγγελματικούς ή οικιστικούς σκοπούς περιλαμβανομένης της θέσμιας ενοικίασης από την 1η Νοεμβρίου του 2013 μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2014 μειώνεται κατά διάφορα ποσοστά.
Αναφέρει ακόμη ότι το άρθρο 26 του συντάγματος κατοχυρώνει το δικαίωμα του συμβάλλεσθαι ελευθέρως, περιλαμβανομένου του δικαιώματος επιλογής του αντισυμβαλλόμενου προσχώρησης ή μη σε σύμβαση και διαμόρφωση του περιεχομένου της συμφωνίας.
Ο καθορισμός των όρων κάθε σύμβασης από τους ίδιους τους αντισυμβαλλόμενους, περιλαμβανομένου και του ενοικίου, αποτελεί έκφραση δικαιώματος του ‘συμβάλλεσθαι ελευθέρως’.
Στην αναπομπή επισημαίνεται ότι η Βουλή με το νόμο ρυθμίζει τους όρους των συμβάσεων που έχουν συναφθεί μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου του 2012 και επιβάλλει να μειωθεί το συμφωνηθέν μεταξύ των αντισυμβαλλόμενων ενοίκιο.
Τονίζεται παράλληλα ότι για να είναι συνταγματική η παρέμβαση της Βουλής, θα πρέπει να συντρέχουν οι προϋποθέσεις για επίκληση του δικαίου της ανάγκης, το οποίο δικαιολογείται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
Τα ενοίκια, τονίζεται, ρυθμίζονται από την προσφορά και τη ζήτηση των ακινήτων χωρίς να απαιτείται η δια νόμου ρύθμιση του θέματος.
Σημειώνεται ταυτόχρονα ότι οι παρούσες περιστάσεις δεν είναι ανάλογες και ούτε εξομοιώνονται με τις συνθήκες του 1963 και του 1974 για να ενεργοποιείται το δίκαιο της ανάγκης.
Το πεδίο εφαρμογής του αναπεμπόμενου νόμου, αναφέρεται, διευρύνεται και στη θέσμια ενοικίαση η οποία ήδη καλύπτεται από το νόμο περί ενοικιοστασίου με τον οποίο δίνεται η δυνατότητα σε θέσμιους ενοικιαστές να προσφύγουν στο δικαστήριο για καθορισμό του δίκαιου ενοικίου που είναι πληρωτέο.
Τονίζεται επίσης ότι λόγω της συγκεκριμένης δυνατότητας δεν απαιτείται οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση, γεγονός που ο νόμος αποτελεί και νομοθετική επέμβαση στην άσκηση της δικαστικής εξουσίας του δικαστηρίου ελέγχους ενοικιάσεως.
Στην επιστολή αναφέρεται ακόμη ότι η εκ των υστέρων παραπομπή των διαφορών που θα ανακύψουν από την εφαρμογή του αναπεμπόμενου νόμου στο δικαστήριο, δεν θεραπεύει την παρέμβαση του νομοθέτη στην άσκηση της εξουσίας του δικαστηρίου σε ό,τι αφορά τους θέσμιους ενοικιαστές και ούτε θεραπεύει την επέμβαση με τον αναπεμπόμενο νόμο στην άσκηση του δικαιώματος του ‘συμβάλλεσθαι ελευθέρως’ που κατοχυρώνεται από το σύνταγμα.
Σε δηλώσεις ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Γιάννος Λαμάρης ανέφερε ότι είναι ειρωνικό να γίνεται επίκληση του άρθρου 26 του συντάγματος, όταν την ίδια ώρα γίνεται συζήτηση στην κοινωνία για τις συμβάσεις των εργαζομένων και τη ρύθμιση του κατώτατου μισθού. Είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στην Επιτροπή και το απόγευμα στην Ολομέλεια.
Επανέλαβε επίσης την θέση του ΑΚΕΛ ότι ο νόμος διορθώνει τη στρέβλωση στην αγορά και δεν τη δημιουργεί, λέγοντας ότι η αγορά ενοικίων ‘φουσκώθηκε’ τα τελευταία χρόνια όπως και η αγορά των ακινήτων γενικότερα.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού είπε ότι το κόμμα του θεωρεί ότι δεν μπορείς να επεμβαίνεις στην αγορά και ότι το ζήτημα αυτό έχει αυτορυθμιστεί.
Πρόσθεσε ότι ο ΔΗΣΥ θα στηρίξει την αναπομπή.

Keywords
Τυχαία Θέματα