Ο Σπ. Λυκούδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Σπύρος Λυκούδης, μίλησε στις 25/4 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Εσωκομματικό πρόβλημα της Δημοκρατικής Αριστεράς σημαίνει ότι στο πλαίσιο των λειτουργιών του δικού μας κόμματος, δύο στελέχη έχουν αντίθετες απόψεις. Δεν είναι έτσι. Δύο υπουργοί έχουν διάσταση απόψεων και είναι μέλη μιας συγκεκριμένης κυβέρνησης. Το
ότι προέρχονται και οι δύο από τον πολιτικό χώρο της Δημοκρατικής Αριστεράς δεν δημιουργεί εικόνα εσωκομματικού προβλήματος, αλίμονο. Νομίζω ότι μπορεί και θα αναζητηθεί το απόγευμα η χρυσή τομή. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα υπάρξει διευθέτηση της διάστασης των απόψεων αυτών μέχρι απόψε, οπωσδήποτε. Νομίζω ότι οι ευρύτεροι στόχοι της κυβέρνησης και η κρισιμότητα των στιγμών, δεν επιτρέπουν άλλη οδό, παρά αυτή της συνεννόησης».

Δημοσιογράφος: Η συνεννόηση θα μας βγάλει περίπου στο να γίνουν ταχύτερες οι διευθετήσεις γύρω από το ζήτημα των συμβασιούχων;

Σπ. Λυκούδης: «Νομίζω ότι αυτό θα γίνει, χωρίς όμως να θιγεί η νομική προστασία των προσώπων. Η διάσταση επί της ουσίας είναι αυτή. Ο κ. Μανιτάκης επιδιώκει επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα στις αποχωρήσεις. Ο δε κ. Ρουπακιώτης υποστηρίζει να γίνει αυτό χίλιες φορές, αλλά χωρίς να θιγεί η έννομη προστασία. Και νομίζω ότι αυτό συνιστά μία σοβαρή διαφορά, για την οποία όμως θα υπάρξει και βούληση και διάθεση διευθέτησης».

Δημοσιογράφος: Το εξάμηνο το βλέπετε σαν ρεαλιστική προοπτική;

Σπ. Λυκούδης: «Νομίζω ναι. Νομίζω ότι πρέπει να αναζητηθεί μια λύση που θα οδηγήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Και να μη χρονίσει μια διαδικασία η οποία από το παρελθόν έχει τέτοια στοιχεία, αλλά και να υπάρξει διασφάλιση της προστασίας του πολίτη που θίγεται».

Σε άλλο σημείο είπε: «Προσπαθεί η χώρα να μπει σε ένα καινούργιο δρόμο και η κυβέρνηση να λύσει χρονίζοντα προβλήματα. Είναι πολύ δύσκολα αυτά τα προβλήματα και πολύ εύκολα ανακύπτουν ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες στην επίλυσή τους. Άρα τέτοιου τύπου διαστάσεις απόψεων, που παράγουν προβλήματα, είναι λογικό ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν και υπάρχουν».

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι θα πρέπει οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί να φέρουν στο επίκεντρο το θέμα της λειτουργίας της κυβέρνησης και να πάρουν τα μέτρα που πρέπει;

Σπ. Λυκούδης: «Απολύτως και πιστεύω ότι αυτό ακριβώς είναι το ζήτημα. Το ζήτημα των δυσλειτουργιών, της δυσκαμψίας και των συνενώσεων που είναι αναγκαίες, πολύ περισσότερο από την ανάγκη των ανασχηματισμών, το να αλλάξουν κάποια πρόσωπα κ.λπ. Νοοτροπίες και δυσκαμψίες πρέπει να αλλάξουν με αποφασιστικότητα και αυτό μπορεί να λυθεί και χωρίς ανασχηματισμούς. Αποτελεί προνόμιο και δικαίωμα του πρωθυπουργού ο ανασχηματισμός, απλώς λέω ότι η ουσία δεν είναι οι αλλαγές προσώπων».

* Για το ταξίδι του Φ. Κουβέλη στις Βρυξέλλες:

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς με τον οποίο συνομίλησα μου μετέφερε ένα εξαιρετικό κλίμα. Αν είναι θετικά επηρεασμένος από την συζήτηση; Δεν το νομίζω διότι είναι ψύχραιμος άνθρωπος και εξαιρετικά πολύ στις διατυπώσεις. Μου είπε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατανοούν τις δυσκολίες και την μεγάλη οικονομική στενότητα που έχει η χώρα, τις θυσίες της ελληνικής κοινωνίας και των πολιτών και ότι είναι έτοιμοι να δώσουν όποιες δυνατότητες μπορεί να υπάρχουν μέσα σε αυτό το δύσκολο κλίμα, ώστε να προχωρήσει ακόμα καλύτερα η υπόθεση της εξόδου από την κρίση στην Ελλάδα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα