Ο Γ. Ελευθερίου και ο Λ. Παπαγεωργόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

O πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ, Γιώργος Ελευθερίου και ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ, Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος μίλησαν στις 25/4 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπαν:

Γ. Ελευθερίου: «Για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του 2010 και του 2011, οι γιατροί δεν έχουν πάρει ούτε ένα

ευρώ. Πρόκειται για περίπου 1,2 δισ. ευρώ, που αφορούν γιατρούς και εργαστήρια... Μάλιστα αποφασίστηκε και "κούρεμα" αυτών των χρημάτων. Καλούν τώρα τους γιατρούς να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις ότι παραιτούνται των νομικών διαδικασιών και αποδέχονται το "κούρεμα", χωρίς να έχουν την ευαισθησία, όμως, να δώσουν έστω ένα χρονοδιάγραμμα πληρωμής. Υποχρεώνουν τους γιατρούς -εκβιαστικά θα έλεγα-, προκειμένου να τους δώσουν τα λεφτά τους, να αποδεχτούν ένα "κούρεμα" της τάξης του 10%. Εάν δεν το κάνουν αυτό, δεν δίνουν τα λεφτά και τους καλούν να πάνε δικαστικά. Αυτό βέβαια, όπως καταλαβαίνετε, θα πάρει πολλά χρόνια. Οπότε, πάρα πολλοί συνάδελφοι, υπό το βάρος των χρεών που ήδη έχουν συσσωρευτεί, αναγκάζονται να το αποδεχτούν, παρά το γεγονός ότι είναι χρήματα τα οποία τα έχουν δουλέψει... Από εκεί και πέρα, δεν φτάνει μόνο αυτό. Δυστυχώς, ο ΕΟΠΥΥ συσσωρεύει και νέα χρέη. Όσον αφορά στο 2012 και το 2013, αυτή την στιγμή είναι πίσω περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ. Πρέπει να σας πω ότι για όλο το 2012 οι γιατροί έχουν πληρωθεί μόνο προκαταβολές. Δηλαδή, τους έχουν δώσει μέχρι το Νοέμβριο το 90% και εκκρεμεί να τους αποδοθεί και το 10%, το οποίο απαιτεί λογιστικό έλεγχο. Είναι όμως τόσο διαλυμένες οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, που εδώ και ένα χρόνο περίπου, δεν έχουν κάνει οριστικό λογιστικό έλεγχο στο απλό θέμα των κλινικών επισκέψεων. Για να μην αναφερθούμε στις κλινικές πράξεις, που εκεί έχουν πληρώσει μόνο μέχρι τον Σεπτέμβριο...».

Και πρόσθεσε: «Στα υποκαταστήματα του πρώην ΙΚΑ και τις μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ, πράγματι, υπάρχει σοβαρή μείωση προσωπικού. Προσφάτως, έληξαν οι συμβάσεις χιλίων και παραπάνω ατόμων, συμβασιούχων έργου και έτσι έμειναν και αυτές οι δομές υγείας υποστελεχωμένες. Δεν φτάνει όμως μόνον αυτό. Ο ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε να έχει 5.500 συμβεβλημένους γιατρούς ανά την Ελλάδα και τώρα έχουν απομείνει γύρω στις 4.000. Οι υπόλοιποι σιγά - σιγά αποχωρούν, διότι πρώτον ο Οργανισμός δεν τους πληρώνει και δεύτερον, αυτά που πληρώνει είναι πραγματικά ελάχιστα. Θα σας πω ότι μία κλινική επίσκεψη αποτιμάται 6,5 ευρώ καθαρά στον ΕΟΠΥΥ...
Αναγνωρίζουμε ότι ο κ. Παπαγεωργόπουλος κάνει προσπάθειες, αλλά δεν φτάνουν μόνο αυτές. Αν δεν δοθεί επαρκής χρηματοδότηση, να είστε βέβαιοι ότι μέσα στο 2013 ο ΕΟΠΥΥ θα καταρρεύσει. Δεν βγαίνει αυτό το επίπεδο υπηρεσιών υγείας με αυτά τα χρήματα που διατίθενται. Θα πρέπει να γίνει καλύτερη κατανομή των ποσών αυτών και να αυξηθεί και η χρηματοδότηση...».

Δημοσιογράφος: Εκτιμάτε ότι είναι μόνο οικονομικό το ζήτημα;

Γ. Ελευθερίου: «Όχι. Είναι και δομικό και οργανωτικό... Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς. Υπάρχουν δεκάδες νομοί που είναι πλήρως ακάλυπτοι. Ενδεικτικά αναφέρω ότι σε 29 νομούς της χώρας δεν υπάρχει συμβεβλημένος παιδίατρος με τον ΕΟΠΥΥ. Δεν μπορεί να γίνει έτσι πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Θα πρέπει να δοθούν οι συμβάσεις. Ο ΕΟΠΥΥ λειτουργεί από 1-1-2012 και δεν έχει στείλει ακόμα, από πλευράς του, υπογεγραμμένες τις συμβάσεις στους γιατρούς. Απίθανα πράγματα δηλαδή. Ακούμε για νέα σχέδια συμβάσεων. Δεν έχει ενημερωθεί κανένας. Τα συζητάνε σε κλειστά δωμάτια, αλλά τους αρμόδιους που πρέπει να ενημερώσουν, δηλαδή τους γιατρούς, δεν τους έχουν ενημερώσει ακόμα. Ακούμε και κάτι καινοφανή σχήματα, όπου ιδιώτες γιατροί πηγαίνουν και εξετάζουν στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ για έξι ευρώ το κεφάλι. Νομίζω ότι ουσιαστικά πλέον, λένε στους γιατρούς να μην πάει κανείς να κάνει σύμβαση. Δεν είναι δυνατόν»

Σε άλλο σημείο είπε: «Θα πρέπει να υπάρχει διάλογος (σ. σ. με τον ΕΟΠΥΥ) και εμείς είμαστε ανοιχτοί».

Λ. Παπαγεωργόπουλος: «Όσον αφορά τις τρέχουσες πληρωμές του Δεκεμβρίου, είναι ζήτημα αυτής ή της επόμενης εβδομάδας, να τακτοποιηθούν».

Γ. Ελευθερίου: «Εννοείτε τις ιατρικές επισκέψεις, όχι τις πράξεις...».

Λ. Παπαγεωργόπουλος: «Εννοώ τα πάντα».

Γ. Ελευθερίου: «Γιατί στις πράξεις, έχετε μείνει στον Σεπτέμβρη...».

Λ. Παπαγεωργόπουλος: «Όλα».

Γ. Ελευθερίου: «Μακάρι. Το εύχομαι».

Λ. Παπαγεωργόπουλος: «Και μάλιστα τις κλινικές θα τις πάμε τον Νοέμβριο... Δεν μας περισσεύουν τα χρήματα, αλλά τα διαθέτουμε. Το πρόβλημα είναι -γιατί έχουμε ρίξει το βάρος παντού, εδώ και στη επαρχία-, με τα ληξιπρόθεσμα. Δεν μπορεί το προσωπικό που έχουμε να τα κάνει όλα. Η πρόθεση είναι να πάμε και τις κλινικές τον Νοέμβριο και όλα τον Δεκέμβριο. Τα πιο καλά νέα που έχω αφορούν μεγάλα ποσά που οφείλονται στους γιατρούς από τα πρώην ταμεία και θα πρέπει να πληρωθούν μέσω των ληξιπρόθεσμων. Αυτά τα μεγαλύτερα μεγέθη τα διαχειρίζεται ο ΕΟΠΥΥ μέσω ΟΠΑΔ. Τα υπόλοιπα ταμεία κάνουν τους δικούς τους λογαριασμούς. Με υπερπροσπάθεια τα περιφερειακά μας καταστήματα έχουν επεξεργαστεί περίπου 180 εκατ. ευρώ και αυτή την στιγμή είναι έτοιμα. Έχουμε αναρτήσει στην ιστοσελίδα μας πρόσκληση στους γιατρούς να κάνουν την υπεύθυνη δήλωση και να φέρουν την ενημερότητά τους και πιστεύουμε ότι πριν το Πάσχα ένα πολύ μεγάλο μέγεθος των οφειλομένων θα έχει διοχετευτεί στους γιατρούς και στην αγορά».

Σε άλλο σημείο είπε: «Υπάρχουν φαρμακοποιοί και γιατροί, οι οποίοι κάποτε είχαν οικονομική άνεση και πραγματικά τώρα δυσκολεύονται. Βλέπω πληθώρα εκχωρήσεων, κατασχέσεων κ.λπ. Όσον αφορά στην κατάσχεση, θα ακολουθηθεί η διαδικασία. Δεν έχω δικαίωμα να την υπερβώ. Αλλά από εκεί και πέρα, όσον αφορά στην ενημερότητα, έχουμε δώσει μια δυνατότητα να ενημερώνονται οι υπηρεσίες και μέσω διαδικτυακών εφαρμογών και να μην τους στέλνουμε στην ουρά με τα χαρτιά και να μας τα φέρουν».

Και πρόσθεσε: «Μίλησα και με τον πρωθυπουργό και με την πολιτική ηγεσία, τον κ. Λυκουρέντζο και τον κ. Σαλμά, και είναι πλέον ζήτημα ημερών -δεν πιστεύω να διαψευσθώ-, η νομοθετική ρύθμιση για την ανανέωση των γιατρών του πρώην ΙΚΑ. Μιλάμε για 1040 γιατρούς. Τους έχουμε ανάγκη και παράλληλα, από το περιθώριο που μας δόθηκε από συνταξιοδοτήσεις και από έλλειψη ενδιαφέροντος, ένας σημαντικός αριθμός γιατρών θα προκηρυχθεί, με στόχευση ειδικότητες και στα νησιά και στην περιφέρεια, ώστε να λειτουργήσουν μέσα στις μονάδες».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα