Ο Π. Οικονόμου στον ΑΘΗΝΑ984


Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, μίλησε στις 11/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη. Για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, μεταξύ άλλων είπε:

* Για το μνημόνιο:

«Το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης πρέπει να τεθεί με μεγάλη έμφαση στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν η ελληνική πλευρά θέλει να το θέσει. Επίσης, είναι αναγκαία
μια συζήτηση για το τι επαναδιαπραγματευόμαστε και ποια είναι τα θέματα που θα θέσουμε. Επαναδιαπραγμάτευση άλλωστε μπορεί να ζητήσει ο καθένας. Και η άλλη πλευρά. Τι ακριβώς όμως ζητάμε; Και το λέω αυτό διότι έχει γίνει -θα έλεγα- της μόδας να ζητάμε επιμήκυνση... Το αντίτιμο όμως είναι πολύ βαρύ».

Δημοσιογράφος: Εννοείτε ότι θα χρειαστεί τρίτο μνημόνιο και επιπλέον χρηματοδότηση, έτσι δεν είναι;

Π. Οικονόμου: «Και κυρίως η χώρα δεν θα μπορεί να ασκεί πολιτική. Θα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κηδεμονία. Παράταση έως πότε, δηλαδή; Και πέραν του βίου αυτής της κυβέρνησης; Δεν είναι εύκολα αυτά τα πράγματα. Έτσι, οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας δίνουν επιχειρήματα στους λεγόμενους αντιμνημονιακούς».

Δημοσιογράφος: Μεταξύ αυτών και το κόμμα σας...

Π. Οικονόμου: «Βεβαίως».

* Για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης:

«Το πρώτο που πρέπει να γίνει -και νομίζω είναι πρακτικό και απαιτεί απλώς την υπογραφή του αρμόδιου υφυπουργού-, είναι η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων, που θα αποδώσει στο δημόσιο ταμείο γύρω στο μισό δισεκατομμύριο ευρώ».

Δημοσιογράφος: Γιατί δεν έγινε αυτό;

Π. Οικονόμου: «Διότι ψηφίσαμε το νόμο -ήταν ο πρώτος της κυβέρνησης Παπαδήμου-, εν συνεχεία έγιναν εκλογές και απομένει να υπογραφεί η υπουργική απόφαση. Για να ελέγχονται οι εισαγόμενες πρώτες ύλες για τα πετρελαιοειδή σε όλα τα στάδια, έως αυτό της διακίνησης. Είναι τόσο απλό, όσο το λέω... Στον διάδοχό μου, τον κ. Ζανιά, το έκανα γνωστό και γραπτώς και προφορικώς, εξηγώντας ότι πρόκειται για θέμα κορυφαίας σημασίας που θα  αποφέρει, κατ' ελάχιστον, μισό δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο. Ο κ. Ζανιάς πνίγηκε. Δεν είχε γενικό γραμματέα στο υπουργείο Οικονομικών, δεν είχε αναπληρωτές, ούτε υφυπουργούς, δεν πρόλαβε να το κάνει...
Κυνηγήστε την κυβέρνηση εσείς οι δημοσιογράφοι, πείτε "γιατί δεν βάζετε μια υπογραφή;". Με το μέτρο αυτό θα διαγραφούν εισπρακτικά μέτρα μισού δισεκατομμυρίου το χρόνο».

Σε άλλο σημείο είπε: «Εκτός από τις δικές μας υποχρεώσεις, υπάρχει και μια της άλλης πλευράς (σ. σ. των δανειστών), η οποία δεν θα εκτελεστεί. Θα τελειώσει το μνημόνιο, θα φτάσουμε στο 2014 και ακόμα δεν θα έχει γίνει. Αναφέρομαι στην δυνατότητα είσπραξης ποσού άνω των 20 δισ. ευρώ για δημόσιες επενδύσεις, με στόχο να μειωθούν η ανεργία και η ύφεση. Είναι το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα -με διαφορά-, αυτή τη στιγμή... Πέραν της νομοθεσίας, πρέπει να ενημερωθούν οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης -ο κ. Μπαρόζο, ο κ. Ρεν, δεν ξέρω ποιος άλλος-, ότι αυτά τα χρ
Keywords
Τυχαία Θέματα