Ο Ν. Χουντής στον ΑΘΗΝΑ984

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Νίκος Χουντής, μίλησε στις 17/1 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* "Ο κ. Παπούλιας έθεσε ως μη όφειλε θέμα εθνικών εκλογών":

Δημοσιογράφος: Είναι δύσκολη χρονιά αυτή, νομίζω για όλα τα κόμματα. Το 2014 είναι προεκλογική χρονιά, έτσι δεν είναι;

Ν. Χουντής: «Έτσι δείχνουν τα πράγματα, δύσκολη μ' αυτή την έννοια. Υπάρχει ένα διακύβευμα, τι θα γίνει, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, αν θα γίνουν μόνο ευρωεκλογές και εκλογές
στην τοπική αυτοδιοίκηση ή αν θα γίνουν και εθνικές εκλογές. Και οι χτεσινές δηλώσεις του κ. Παπούλια έθεσαν, ως μη όφειλαν από την πλευρά του, αλλά εν πάση περιπτώσει, πάλι αυτό το ζήτημα».

"Με εθνική ατζέντα οι ευρωεκλογές. Δεν αποκλείονται και εθνικές":

Δημοσιογράφος: Εκτιμάτε ότι το ενδεχόμενο και εθνικών εκλογών θα μπορούσε να απομειώσει τη σημασία αυτών των ευρωεκλογών; Που είναι σημαντικές σε κάθε περίπτωση και μάλιστα πολύ νομίζω...

Ν. Χουντής: «Καθόλου θα έλεγα. Ας πούμε όμως ότι θα γίνουν μόνο ευρωεκλογές. Πάντα οι ευρωεκλογές έχουν κυρίως εθνική ατζέντα. Το θέμα της Ευρώπης και των εξελίξεων δεν συζητιούνται επαρκώς. Αποδείχτηκε ότι αυτό είναι αρνητικό στοιχείο. Πολύ περισσότερο φέτος, που είμαστε σ' αυτό το πλαίσιο, στο μνημόνιο, με την τρόικα και η Ελλάδα έχει αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι και αλλιώς οι ευρωεκλογές θα έχουν έντονα εθνική ατζέντα. Επομένως, θα έχουν ουσιαστικά έναν προεκλογικό χαρακτήρα εθνικών εκλογών. Τώρα αν θα συμπέσουν και τυπικά πια -που δεν είναι καθόλου τυπική διαδικασία- και με την ταυτόχρονη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, αυτό δεν το γνωρίζω. Δεν το αποκλείω... Αλλά και η ομιλία του κ. Σαμαρά είχε έντονο προεκλογικό χαρακτήρα σε ορισμένα σημεία και όχι τόσο στην επίσημη ομιλία που έκανε ενώπιον του ευρωκοινοβουλίου, αλλά μετά στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε, αλλά και εντός του ευρωκοινοβουλίου φαίνεται μια επιστράτευση φίλιων -ας το πούμε- δυνάμεων, προς τον κ. Σαμαρά. Να σας θυμίσω ότι τέτοιες νύξεις - αναφορές έκανε και ο κ. Μπαρόζο με τη γνωστή προτροπή - παρέμβαση στις εξελίξεις "μην ψηφίζετε ακραίους κ.λπ.". Επομένως, με δείγμα και το πώς το βλέπουν οι πολιτικοί αντίπαλοι, το θέμα είναι ανοικτό».

* "Ο κ. Φαράτζ είναι ακροδεξιά περίπτωση":

Δημοσιογράφος: Πώς αξιολογείτε αυτή την πολύ προσβλητική ομιλία του Βρετανού ευρωβουλευτή του κ. Φάρατζ;

Ν. Χουντής: «Με τον κ. Φάρατζ είμαστε απέναντι κατά τη διάταξη του ημικυκλίου του ευρωκοινοβουλίου. Ο κ. Φάρατζ είναι ακροδεξιά και ξενοφοβική περίπτωση, ένας Άγγλος με τίτλους ευγενείας. Η επιχειρηματολογία του στηρίζεται στα δικά του τα κλισέ. Δεν θίγει το θέμα της ουσίας που μας αφορά, δηλαδή μιας πολιτικής που πλήττει τους χαμηλόμισθους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους και όταν το χρησιμοποιεί αυτό, το κάνει επικουρικά. Άλλες είναι οι ανησυχίες και η στάση του κ. Φάρατζ. Το δυστύχημα είναι ότι εδώ αγιοποιείται με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο ή επιλέγεται ως ο αντίπαλος, δηλαδή "να, τα λέει ο κ. Φάρατζ...". Και βλέπω τώρα ότι το θέμα θα επιταθεί περισσότερο, διότι θεωρείται πως εύκολα μπορεί να απαντήσει. Και βέβαια μπορεί εύκολα, αφού είναι ακροδεξιός, δεν υπάρχει αμφιβολία. Δεν έχουμε τίποτα το κοινό και ιδιαίτερα σε σημεία πολιτικής ουσίας. Τέλος, να σας πω ότι αυτά που πληρώνουμε με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές κ.λπ., ο κ. Φάρατζ και η παράταξή του τα έχουν υποστηρίξει».

* "Μείζονα πολιτικά προβλήματα για τον κυβερνητικό συνασπισμό από το ερωτηματολόγιο της επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου":

«Στο ερωτηματολόγιο που έστειλε η επιτροπή στις κυβερνήσεις, η πρώτη ερώτηση έλεγε "πώς μπήκατε στο μνημόνιο;". Αν για άλλες χώρες αυτή η ερώτηση μοιάζει λίγο του συρμού, στην ελληνική πραγματικότητα αυτό δημιουργεί μείζονα πολιτικά προβλήματα, καθώς γνωρίζετε -ειπώθηκε εν μέρη και από τον πρωθυπουργό-, ότι η μεν Νέα Δημοκρατία στην πρώτη φάση ήταν αντιμνημονιακή, ενώ στη δεύτερη φάση προσχώρησε σ' αυτή τη λογική. Και το ερώτημα που ταλανίζει το σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά το κρύβουν -άλλωστε ο κ. Σαμαράς είπε "θα κάνω εξεταστική επιτροπή για το πώς φτάσαμε ως εδώ, προκειμένου να αποδώσει ευθύνες στο ΠαΣοΚ-, είναι "φταίνε οι κυβερνήσεις του κ. Καραμανλή ή φταίει ο κ. Παπανδρέου με τον κ. Παπακωνσταντίνου που φουσκώνουν το έλλειμμα και το έκαναν έτσι;". Αυτό είναι μείζον ερώτημα για τη συνοχή της ίδιας της κυβέρνησης».

Δημοσιογράφος: Μπορεί το ερώτημα αυτό να απαντηθεί μέσα από την έκθεση;

Ν. Χουντής: «Όχι. Ο κ. Στουρνάρας δεν είχε κανέναν λόγο να το απαντήσει, διότι εμπλέκεται πολλές φορές...».

"Έγινε συνειδητή προσπάθεια μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 να φουσκώσει το έλλειμμα":

Δημοσιογράφος: Η προσωπική σας άποψη για το πώς φτάσαμε ως εδώ, ποια είναι; Οι ευθύνες επιμερίζονται;

Ν. Χουντής: «Όσον αφορά στην τελική καταγραφή του ελλείμματος και λέω το διψήφιο έλλειμμα που ανακαλύφθηκε ή αποτυπώθηκε αμέσως μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου του 2009, που ξαφνικά ενώ ξέραμε ότι είχαμε ένα έλλειμμα της τάξης του 6% - 7%, την άλλη μέρα, λίγες μέρες μετά, ο κ. Προβόπουλος είπε ότι είναι διψήφιο και μετά ο κ. Παπακωνσταντίνου και στην συνέχεια, με διάφορες προσαρμογές -έχω και στοιχεία, τα οποία έχω καταθέσει στους οικονομικούς εισαγγελείς-, έγινε συνειδητή προσπάθεια να φουσκώσει το έλλειμμα. Εδώ έχω απόλυτη γνώμη, αλλά μια εξεταστική επιτροπή θα έλυνε καλύτερα αυτό το θέμα, διότι μέσα στο έλλειμμα μπήκαν τα χρέη των νοσοκομείων, ως μη όφειλαν -αυτή είναι η απάντηση που μου έδωσε ο κ. Αλμούνια, αφού έφυγε φυσικά-, καθώς και οι ισολογισμοί διαφόρων ΔΕΚΟ, που είναι παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας».

* "Για το πώς φτάσαμε εδώ ευθύνονται οι κυβερνήσεις από τον κ. Σημίτη και μετά":

«Στην γενικότερη όμως κατάσταση, πώς φτάσαμε εδώ, σε αυτούς τους δείκτες βεβαίως ευθύνονται οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων και δεν αναφέρομαι μόνο στον κ. Παπανδρέου, αλλά και τις προηγούμενες, για την πολιτική που ακολούθησαν. Και του κ. Καραμανλή και του κ. Σημίτη θα έλεγα, διότι -θα πάω στην δεύτερη αιτία-, φταίνε για τις εξελίξεις και -αυτό που λέγεται λίγο κομψά-, η αρχιτεκτονική ή τα δομικά λάθη της ΟΝΕ, που ήταν σίγουρο ότι θα λειτουργήσει πλεονασματικά υπέρ κάποιων χωρών και ελλειμματικά έναντι κάποιων άλλων. Εδώ πάλι είναι μια ευκαιρία που δεν αξιοποιείται. Να κατονομαστούν αυτά για να φανεί και ποια είναι η ευθύνη. Δηλαδή, να πεις είναι κατασκευαστικό λάθος -εγώ λέω ότι είναι-, το ότι η ΕΚΤ, εκεί που εμφανίστηκε η κρίση στην Ελλάδα και το έλλειμμα ήταν πολύ μικρό, κατά τον κανονισμό, κατά την ίδρυσή της, δεν επιτρέπεται να δανειοδοτεί, να αγοράζει δημόσιο χρέος. Μπορούσε να το κάνει, διότι ήταν έκτακτη κατάσταση και όπως είδατε μετά με την Ιταλία το έκαναν. Αγοράζει ιταλικά ομόλογα, για να προλάβει το κακό. Να λοιπόν ένα κατασκευαστικό λάθος. Επομένως, θα ήταν άλλος ο ρόλος της ΕΚΤ. Και το δεύτερο ένας κοινοτικός προϋπολογισμός πιο ενισχυμένος».

* "Επιθυμώ να παραμείνω στην ευρωβουλή":

«Για το εάν επιθυμώ να παραμείνω στις Βρυξέλλες, λέω ότι προσωπική μου επιθυμία είναι να συνεχίσω, αλλά γνωρίζετε ότι στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αυτή την διαδικασία την αποφασίζουν τα μέλη του κόμματος. Η πρόθεσή μου -δεν το κρύβω-, είναι να είμαι υποψήφιος στο εσωκομματικό δημοψήφισμα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
νεα δημοκρατια, αθηνα, εκλογες, μνημονιο, τροικα, ελλαδα, σαμαρας, επιστρατευση, νέα, παπανδρεου, στουρναρας, ΔΕΚΟ, ΕΚΤ, χρεος, προυπολογισμος, βρυξέλλες, δημοψηφισμα 2015, Αντωνης Σαμαρας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, μνημονιο 3, ιταλια εκλογες, εκλογες 2014, κομματα, αυτοδιοικηση, χωρες, το θεμα, γνωμη, δημοκρατια, εθνικη, θεμα, ισολογισμοι, ιταλια, ιταλικα, ομολογα, πλαισιο, αρχιτεκτονικη, ατζεντα, βρυξέλλες, γινει, δευτερο, δημοσιο, δηλωσεις, δειγμα, δοθηκε, εγινε, ευκαιρια, ευκολα, ειπε, υπαρχει, εν μερη, εννοια, επιθυμια, ερωτηματολογιο, ευθυνη, εφυγε, ιδρυση, ομιλια, λαθη, λαθος, λογο, μειζον, μικρο, παντα, ουσιαστικα, παπακωνσταντινου, προβληματα, σιγουρο, συνεχεια, τοπικη αυτοδιοικηση, φυσικα, φταιει, εξεταστικη, ιδιαιτερα, μοιαζει, βεβαιως
Τυχαία Θέματα