Ημέρα πένθους στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτα

Ημέρα πένθους κηρύχθηκε η σημερινή στην πόλη Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα του Κοσόβου λόγω της δολοφονίας του Σέρβου τοπικού αξιωματούχου Ντιμίτριε Γιανιτσίεβιτς. Η κηδεία του θα τελεστεί στο κοιμητήριο του Ρούνταρ στο δήμο Ζβέτσαν του βορείου Κοσόβου.

Ο 35χρονος Ντιμίτριε Γιανιτσίεβιτς δολοφονήθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης έξω από το σπίτι του στο βόρειο τμήμα της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, όταν άγνωστος δράστης άνοιξε πυρ από αυτόματο όπλο εναντίον του.

Ήταν μέλος του Ανεξάρτητου Φιλελεύθερου
Κόμματος (SLS), σερβικού κόμματος που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό του Κοσόβου, στον οποίο πλειοψηφούν αλβανικά κόμματα.

Ο Ντιμίτριε Γιανιτσίεβιτς ήταν υποψήφιος δήμαρχος στο δήμο της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα στις δημοτικές εκλογές στο τέλος του 2013, τις πρώτες που διεξήχθησαν στο βόρειο Κόσοβο, όπου κατοικούν κατά πλειοψηφία Σέρβοι σύμφωνα με τους νόμους του Κοσόβου.

Ο Ντιμίτριε Γιανιτσίεβιτς δεν συγκέντρωσε ικανό ποσοστό ψήφων για τον δεύτερο γύρο των εκλογών, στον οποίο αναμετρήθηκαν ο υποστηριζόμενος από τη Σερβία, Κριστιμιρ Πάντιτς και ο Όλιβερ Ιβάνοβιτς.

Ο Κρστιμιρ Πάντιτς εξελέγη δήμαρχος, αλλά αρνήθηκε να αναλάβει το αξίωμα, επειδή στο κείμενο του όρκου και την πράξη ανάληψης υπήρχαν ο θυρεός και η επιγραφή Δημοκρατία Κοσόβου.

Ο Ντιμίτριε Γιανιτσίεβιτς εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στη Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα.

Οι δημοτικές εκλογές ήταν μέρος της συμφωνίας Βελιγραδίου- Πρίστινας που επιτεύχθηκε με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου την ενσωμάτωση των Σέρβων του βορρά στους θεσμούς στο Κόσοβο, που ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία από τη Σερβία πριν από έξι χρόνια.

Τη δολοφονία του Ντιμίτριε Γιανιτσίεβιτς καταδίκασαν η ηγεσία του Κοσόβου και της Σερβίας και αξιωματούχοι της ΕΕ.

Η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον εξέφρασε τη λύπη της για τη δολοφονία του δημοτικού συμβούλου της βόρειας Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, Ντιμίτριε Γιανιτσίεβιτς και τόνισε ότι αναμένει γρήγορη έρευνα και παραπομπή των δραστών στη δικαιοσύνη.

Ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ στο Κόσοβο, Σάμουελ Ζμπόγκαρ καταδίκασε τη δολοφονία του δημοτικού συμβούλου και ζήτησε τη διαλεύκανση της υπόθεσης το συντομότερο δυνατό.

«Όποτε χάνεται μία ζωή αισθανόμαστε θλίψη. Αλλά στην τόσο σύνθετη κατάσταση, όπως αυτή που επικρατεί τώρα στο βόρειο Κόσοβο, τη στιγμή που συγκροτούνται νόμιμοι και δημοκρατικοί θεσμοί, ένα τέτοιο έγκλημα πρέπει να καταδικαστεί και πρέπει να διαλευκανθεί το συντομότερο δυνατό», υπογράμμισε ο κ. Ζμπόγκαρ.

Ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ στο Κόσοβο τόνισε ότι οποιαδήποτε χρήση βίας και προσπάθεια παρεμπόδισης των πολιτικών αλλαγών ή της αντιμετώπισης της δύσκολης κοινής κατάστασης είναι απολύτως απαράδεκτη.

«Όλοι εμείς, οι πολίτες της βόρειας Μιτρόβιτσα όλων των κοινοτήτων, οι δυνάμεις διατήρησης της τάξης και οι εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να μετριάσουμε τις εντάσεις και να προστατεύσουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και εκείνο που είναι σημαντικότερο- την ανθρώπινη ζωή», ανέφερε.

Ο κ. Ζμπόγκαρ είπε ότι γνώρισε το θύμα πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών στη βόρεια Μιτρόβιτσα και ότι συναντήθηκαν το περασμένο Σάββατο στην ορκωμοσία των μελών του νέου δημοτικού συμβουλίου.

«Θυμάμαι την αισιοδοξία του ότι η πολιτική κατάσταση και η κατάσταση ασφάλειας θα βελτιωθούν στο βορρά μετά τις εκλογές και την πρόθεσή του να συμβάλει σε αυτό», επεσήμανε.

Ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Σερβία, Γέλικο Κάτσιν καταδίκασε τη δολοφονία του Ντιμίτριε Γιανιτσίεβιτς και εκτίμησε ότι αποτελεί επίθεση στο διάλογο Βελιγραδίου- Πρίστινας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα