Σλοβενία: παρατηρήσεις στον πρέσβη των ΗΠΑ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβενίας κάλεσε τον πρέσβη των ΗΠΑ στη Λιουμπλιάνα, Τζόζεφ Μουσομέλι για εξηγήσεις με αφορμή δηλώσεις του στα σλοβενικά ΜΜΕ για την ανεξαρτησία της Σλοβενίας και τις εκτιμήσεις του για την υποψηφιότητα του πρώην προέδρου της χώρας, Ντανίλο Τουρκ για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

"Αναμένουμε στάση σεβασμού από φιλικές χώρες" δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας,

Μπόγκνταν Μπένκο μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον κ. Μουσουμέλι.

"Οι Σλοβένοι απέδειξαν την ενότητά τους στον πόλεμο για την ανεξαρτησία, οι προσπάθειες ανεξαρτητοποίησης τους ένωσαν" είπε ο κ. Μπένκο στον Αμερικανό πρέσβη με αφορμή τις δηλώσεις του ότι η Σλοβενία απέκτησε εύκολα την ανεξαρτησία της, σύμφωνα με ανακοίνωση του σλοβενικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το υπουργείο Εξωτερικών δυσαρεστήθηκε και με την εκτίμηση του κ. Μουσομέλι ότι ο Ντανίλο Τουρκ είναι υποψήφιος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ λόγω της προηγούμενης εμπειρίας του στον οργανισμό, αλλά το πρόβλημα είναι ότι διχάζει τους Σλοβένους.

"Ο κ. Μουσομέλι κάλεσε σε ενότητα το έθνος αρκετές φορές, αλλά ορισμένες από τις πρόσφατες δηλώσεις του, κυρίως εκείνες που αφορούν την υποψηφιότητα του Ντανίλο Τουρκ για τη θέση του ΓΓ του ΟΗΕ, εμβαθύνουν το διχασμό" αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ είπε ακόμη ότι φοβάται πως η υποψηφιότητα του κ. Τουρκ θα είναι μία χαμένη ευκαιρία για τη Σλοβενία, καθώς κυβερνήσεις άλλων χωρών θεωρούν ότι δεν υπάρχει ομοφωνία για τον Ντανίλο Τουρκ ούτε στην ίδια τη Σλοβενία.

Ο Σλοβένος υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η σλοβενική κυβέρνηση ομόφωνα επιδοκίμασε την ετοιμότητα του πρώην προέδρου να διεκδικήσει το αξίωμα "επειδή είναι ένας υποψήφιος με προσόντα που αναγνωρίζονται στη διεθνή κοινότητα".

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα