Ο Γ. Σταθάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στα Χανιά, Γιώργος Σταθάκης, μίλησε στις 15/1 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Στα Χανιά υπάρχει μια πολύ μεγάλη επένδυση στο αεροδρόμιο, μια επέκταση με ευρωπαϊκούς πόρους της τάξης των 120 εκατ. ευρώ. Φτιάχτηκε ένα πολύ ωραίο, σύγχρονο αεροδρόμιο. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τρεις λόγους και αυτή είναι η κριτική που ασκείται στην συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση.

Πρόκειται για μια ιδιωτικοποίηση, η οποία είναι 100% ιδιωτική. Σας υπενθυμίζω ότι ακόμα και στο Ελ. Βενιζέλος παραχωρήθηκε το 50%. Ο δεύτερος λόγος είναι η διάρκεια. Παραχωρήθηκε για 50 χρόνια, που θεωρείται εξωφρενικό. Το Ελ. Βενιζέλος είχε παραχωρηθεί για 25 χρόνια. Άρα αυτή η διάρκεια είναι πολύ μεγάλη. Το τρίτο είναι το μονοπωλιακό στοιχείο. Όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια ελέγχονται από μια εταιρία, κάτι που δημιουργεί μεγάλες ανησυχίες στην τοπική κοινωνία. Λόγω των τριών αυτών στοιχείων, είμαστε ριζικά αντίθετοι σε αυτήν την εξέλιξη. Καταρχάς, έχουμε δεσμευτεί ότι δεν θα την επικυρώσουμε, τουλάχιστον με την σημερινή μορφή. Οπότε, το πιο πιθανό είναι ότι θα ξανανοίξουμε το θέμα, προκειμένου να δούμε αν θα μπορέσουμε να βρούμε βιώσιμες λύσεις, καλές για τις τοπικές κοινωνίες και, ταυτόχρονα, να βρούμε έναν άλλο τρόπο».

* Για την επανασύσταση κρατικού αερομεταφορέα και ίδρυση κρατικής ακτοπλοϊκής εταιρίας:

«Η εξαγγελία για τον κρατικό αερομεταφορέα αφορούσε την διερεύνηση, την πιθανότητα και την δυνατότητα ύπαρξης κρατικού αερομεταφορέα, ο οποίος επί της αρχής είναι γενικά μια πολύ καλή ιδέα, αλλά αυτό δεν μεταφράζεται αυτόματα σε μια πολιτική στην οποία πρέπει να συνυπολογίσεις όλα τα δεδομένα. Δηλαδή, το ιδρυτικό κεφάλαιο μια εταιρίας δεν είναι μόνο τα πολλά χρήματα. Είναι και οι οργανωτικές δομές και πολλά άλλα. Άρα εγώ δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάποια αντίφαση ανάμεσα στην εξαγγελία του Δεκεμβρίου και την διευκρίνιση και την διατύπωση, όπως την έκανε ο κ. Τσίπρας. Το ίδιο ισχύει και για την εξαγγελία του κ. Δρίτσα. Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα μείζον πρόβλημα στην ακτοπλοΐα, το οποίο αφορά το γεγονός ότι με το πλήρες άνοιγμα της αγοράς της ακτοπλοΐας και με την βαθιά οικονομική κρίση, έχουμε μια σημαντική συρρίκνωση του στόλου και των δρομολογίων, σε επίπεδο νησιών, το οποίο έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο πρόβλημα στα πιο αδύναμα τμήματα των νησιών, που καλύπτεται με κάποια μορφή επιδοτήσεων. Η ιδέα ότι θα υπάρξει κάποιας μορφής φορέας, ο οποίος θα είναι επικεντρωμένος πρωτίστως στην εξυπηρέτηση αυτού του τμήματος του νησιωτικού συμπλέγματος του Αιγαίου, δημόσιος φορέας, γιατί προφανώς δεν υπάρχει δυνατότητα -τουλάχιστον με την σημερινή μορφή-, να εξυπηρετούνται με τον ιδιωτικό».

* "Θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ":

«Θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ. Τελεία. Δεν υπάρχει θέμα επ' αυτού. Θα επανέλθουμε στον πρότερο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Η αποκατάσταση πλήρως των εσόδων θα γίνει όταν θα έχουμε και μια ομαλή κτηματαγορά, δηλαδή όταν ξαναρχίσουν να γίνονται αγοραπωλησίες. Όπως ξέρετε, ο προηγούμενος φόρος είχε έσοδα από τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας και από τις συναλλαγές μιας οικονομίας στα ακίνητα. Μιλάμε για επιστροφή ενός καθεστώτος φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, με κάποιες τροποποιήσεις σε σχέση με τον παρελθόντα νόμο. Δεν βλέπω να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη δυστοκία στην θέση αυτή. Είναι σαφής θέση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Μπορεί να γίνεται μια συζήτηση αν το όριο θα είναι 700.000 - 600.000 ή 480.000 και δεν ξέρω τι. Αλλά αυτό δεν αποτελεί θέμα προς συζήτηση. Αυτό αφορά τον τρόπο που η κυβέρνηση θα εντοπίσει το σωστό όριο και θα επιλύσει αυτό το θέμα σε συνεννόηση με όλους».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα