Ο Γ. Κουμουτσάκος στον ΑΘΗΝΑ984

O ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, μίλησε στις 28/6 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την απόφαση του Εcofin που αφορά την εγγύηση καταθέσεων:

«Θα πρέπει να δούμε πως ακριβώς θα έρθει ως νομοθετική πρόταση (σ.σ. στο ευρωκοινοβούλιο) αυτή η πολιτική απόφαση, η οποία αναμφισβήτητα είναι δεσμευτική, γιατί δίνει μία κατεύθυνση. Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έχει παράδοση προστασίας των Ευρωπαίων πολιτών, καταθετών, βεβαίως και της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς και του ανταγωνισμού της. Θα πρέπει να
το δούμε.
Προσωπικά έχω γνώση της γενικής τάσης και των ευαισθησιών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Άλλωστε, αυτό το αποδείξαμε όταν διαπραγματευτήκαμε πολύ σκληρά και τελικά δεν καταλήξαμε σε συμφωνία με τον κοινοτικό προϋπολογισμό, όπως είχε συμφωνηθεί σε επίπεδο κυβερνήσεων. Και η διαπραγμάτευση για τον νέο κοινοτικό προϋπολογισμό δεν έχει κλείσει, μεταξύ κοινοβουλίου και συμβουλίου. Το θέμα είναι -και αυτό θα πρέπει κανείς να συγκρατήσει-, ότι η λογική του bail in -όπως λέγεται-, δηλαδή του ότι κάποια στιγμή οι ίδιες οι καταθέσεις θα πρέπει να αξιοποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν, για να καλύψουν τραπεζικά προβλήματα, είναι πράγματι μία καινούργια κατάσταση. Σπάει ένα ταμπού και ευτυχώς συμβαδίζει με μία -νομίζω-, ασφαλή διαβεβαίωση ότι αυτό δεν αφορά τις καταθέσεις 100.000 ευρώ και κάτω, διότι εκεί πραγματικά θα ακουμπούσε κανείς την καρδιά και τον σκληρό πυρήνα της τραπεζικής πίστης».

* Για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων:

«Η ένταση του φαινομένου της καλπάζουσας αύξηση της ανεργίας σε όλη την Ευρώπη -μιλάμε πλέον για ποσοστό σχεδόν 20 εκατομμυρίων ανέργων συνολικά-, αποτελεί από μόνο του κάτι το οποίο αντιβαίνει στη λογική, στον αξιακό πυρήνα και στο ευρωπαϊκό μοντέλο. Επομένως, αυτό ως γεγονός σε συνδυασμό με την βάσανο της ψήφου στις ευρωεκλογές, που θα διεξαχθούν σε λιγότερο από ένα χρόνο -ουσιαστικά αύριο, αν μιλήσουμε με πολιτικούς όρους-, νομίζω ότι άσκησαν πολύ μεγάλη πίεση και σε κυβερνήσεις όπως η γερμανική που ήταν επιφυλακτικές, για να προχωρήσουμε έστω σε αυτά τα 6 δισ. ευρώ, τα οποία μάλιστα θα δοθούν και εμπροσθοβαρώς. Δηλαδή, ενώ δεν έχει αποφασιστεί ο προϋπολογισμός, θα τρέξουν πιο γρήγορα, άμεσα και όχι σε βάθος επταετίας. Όλα αυτά δείχνουν την ανάγκη να αντιδράσει η ευρωπαϊκή ηγεσία σε ένα εξαιρετικά σοβαρό φαινόμενο με πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις... Αλλά δεν αρκεί. Το ποσό είναι πραγματικά πολύ μικρό. Δεν λύνεται το ζήτημα της ανεργίας, σε μία σύνοδο κορυφής.
Εδώ, ελήφθη περισσότερο μία σημειολογική απόφαση και με την οικονομική της ουσία, περιορισμένη όμως, κυρίως για να καταδείξει ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία αντιλαμβάνεται και επισπεύδει ορισμένες αποφάσεις, για το συγκεκριμένο πρόβλημα. Θα πρέπει κανείς πάντως να προσθέσει ότι την βασική αρμοδιότητα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ανεργίας την έχουν τα κράτη μέλη. Δηλαδή υπάρχει μία γενική πολιτική, αλλά από εκεί και πέρα τα κράτη μέλη έχουν τη δική τους ευθύνη για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αυτό ήταν ένα πρώτο -δεν θέλω να το υποβαθμίσω-, σημαντικό βήμα. Ένα βήμα όμως, που χρειάζεται και άλλη δουλειά, διότι εάν πάμε σε κατάσταση δομικής ανεργίας στην Ευρώπη, αντιλαμβάνεστε ότι και η ανάπτυξη και το ευρωπαϊκό μοντέλο και όλα αυτά θα τεθούν εν αμφιβόλω πολύ έντονα και μάλιστα σε μία περίοδο που θα κληθούν οι Ευρωπαίοι πολίτες με την ψήφο και τη συμμετοχή τους να δώσουν τη γνώμη τους για το πού πορεύεται η Ευρώπη».

* Για το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και τη δικομματική κυβέρνηση:

«Το μέγεθος και το βάθος της οικονομικής κρίσης και οι ανατροπές σε κοινωνικο-οικονομικό και πολιτικό επίπεδο δεν αφήνουν ανεπηρέαστο κανένα πολιτικό χώρο. Καθένας έχει αναλάβει βεβαίως το μερίδιο της ευθύνης και των αποφάσεών του. Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει τα προβλήματα των άλλων κομμάτων, αλλά η ανάγκη να ξανασυζητήσουμε το πού ακριβώς πάμε και τι ακριβώς θέλουμε, είναι υπαρκτή και πιστεύω ότι στο συνέδριο θα κατατεθεί αυτό και από τον πρόεδρο, ώστε να υπάρξουν και συνοχή και ενότητα πίσω από αυτό. Επειδή το ζήτημα των ημερών είναι πώς αντιμετωπίζει ένας νεοδημοκράτης, ένας κεντροδεξιός, την συνεργασία με το ΠαΣοΚ, θα πω καθαρά και ειλικρινά, ότι δεν μπορούν οι παρατάξεις να υφίστανται πολιτική και ιδεολογική λοβοτομή, να ξεχνούν τα πάντα. Αυτό θα είναι αφύσικο και περίεργο για τη δημοκρατία. Επομένως, δεν μπορούμε να υποστούμε λοβοτομή ιδεολογική και πολιτική, όπως επίσης όμως -κι αυτό είναι πιο σημαντικό ίσως-, δεν μπορούμε να δείξουμε έλλειμμα υπευθυνότητας και σοβαρής στάσης απέναντι στις ειδικές δυσμενείς συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα».

Δημοσιογράφος: Το περιγράφετε ως αναγκαίο κακό;

Γ. Κουμουτσάκος: «Γιατί βάζετε το κακό; Ως ζωτική αναγκαιότητα εξόδου της χώρας, το ταχύτερο δυνατόν, από μία κρίση με συγκεκριμένα φαινόμενα, που ξεπερνούν τις δυνάμεις ενός κόμματος, μίας παράταξης κ.λπ., όπως έχουν καταγραφεί».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα