Ο Γ. Τούντας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώην πρόεδρος του ΕΟΦ, Γιάννης Τούντας, μίλησε στις 28/6 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την παραίτησή του:

«Βάλαμε κάποιους στόχους στην αρχή της θητείας μας και τους πετύχαμε σχεδόν όλους. Ολοκληρώσαμε το έργο που είχαμε αναλάβει και επειδή θεωρώ σαν αρχή λειτουργίας της δημοκρατίας το να εναλλάσσονται τα πρόσωπα σε θέσεις δημόσιας
διοίκησης και επειδή πρέπει να επιστρέψω στα ακαδημαϊκά μου καθήκοντα, θεώρησα ότι είναι η ώρα να παραδώσω την σκυτάλη στον επόμενο πρόεδρο».

Σε άλλο σημείο είπε: «Ευθύνη για το πάρτι στον χώρο των φαρμάκων είχαν και οι οργανωτές και οι συμμετέχοντες. Ο κ. Φρουζής, πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, επειδή ήταν προσκεκλημένος, δεν σημαίνει ότι δεν είχε ευθύνη για την συμμετοχή του σε αυτό το πάρτι. Ακριβώς επειδή δεν υπήρχε κανένας ουσιαστικός έλεγχος και φραγμός για το τι φάρμακα διακινούνταν, για τι φάρμακα αποζημιώνονταν και το τι συνταγογραφούσαν οι γιατροί, δόθηκε πραγματικά ένα πάρτι, το οποίο είχε εκτινάξει την κοινωνική δημόσια δαπάνη σε δυσθεώρητα ύψη. Είχαμε σχεδόν το διπλάσιο κατά κεφαλήν κόστος ανά φάρμακο από ό,τι μια οποιαδήποτε αντίστοιχη ευρωπαϊκή χώρα. Αυτό βέβαια, είχε πολλά κέρδη για όλους τους συμμετέχοντες. Για τις εταιρίες, οι οποίες είχαν τρομερά κέρδη όλο αυτό το διάστημα, για τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι είχαν μεγάλα ποσοστά συμμετοχής στον τζίρο που κάνουν και βέβαια οι γιατροί οι οποίοι, άλλοτε έμμεσα και άλλοτε άμεσα -και έμμεσα εννοώ όλα αυτά τα ταξίδια, τα συνέδρια κ.λπ., που γίνονταν χωρίς ουσιαστικό περιορισμό-, δημιουργούσαν πραγματικά ένα νοσηρό περιβάλλον, που δεν ταιριάζει σε μια ευρωπαϊκή και ευνομούμενη δημοκρατία».

Δημοσιογράφος: Το κράτος πώς συμμετείχε σε αυτό;

Γ. Τούντας: «Με την ευθύνη ότι δεν φρόντισε να ελέγξει, να περιορίσει, να καταστείλει αυτό το φαινόμενο. Με την ανοχή και την έλλειψη πολιτικής βούλησης να παρέμβει. Με την έλλειψη νομοθετικών ρυθμίσεων, με την έλλειψη ουσιαστικού μηχανισμού ελέγχου. Είναι ευθύνη της πολιτείας που δεν έδειξε την απαιτούμενη πολιτική ευαισθησία και δεν είχε τα αντανακλαστικά που θα έπρεπε. Δεν μιλάω μόνο για την πενταετία 2004 - 2009, που υπήρξε δραματική εκτίναξη του χρέους και της δαπάνης, αλλά για τα τελευταία 15 - 20 χρόνια. Δηλαδή, είναι διαχρονική η εξέλιξη αυτού του φαινομένου, αυτής της σπατάλης και νομίζω ότι ευθύνη σε αυτό έχουν όλοι όσοι είχαν την αντίστοιχη πολιτική διαχείριση της υγείας και του φαρμάκου όλα αυτά τα χρόνια».

Δημοσιογράφος: Και το υπουργείο Υγείας;

Γ. Τούντας: «Κυρίως το υπουργείο. Δεν είναι μόνο θέμα ελέγχου, είναι και θέμα θεσμών. Είναι και θέμα του πώς επεμβαίνεις στην αγορά του φαρμάκου. Γιατί έπρεπε δηλαδή να περιμένουμε την Τρόικα να μας πει ότι έπρεπε να κάνουμε ηλεκτρονική συνταγογράφηση, για να μας πει "κάντε πρωτόκολλα, που θα καθοδηγούν την σωστή συνταγογράφηση των γιατρών". Αυτά έπρεπε να τα κάνει η πολιτεία ανεξάρτητα μνημονίου και Τρόικας. Αν τα είχαμε κάνει όλα αυτά στο χώρο του φαρμάκου, όπως και σε άλλους τομείς του δημοσίου βίου, θα είχαμε προφανώς αποφύγει την οικονομική κρίση, την Τρόικα και το μνημόνιο».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα