Κυβέρνηση «ειδικών αποστολών»

Του Αριστείδη Αποστόλου ([email protected])

Προϊόν συμβιβασμού και αμοιβαίων υποχωρήσεων ήταν το νέο κυβερνητικό σχήμα στο οποίο κατέληξαν οι αρχηγοί των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ο Αντώνης Σαμαράς από τη ΝΔ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος από το ΠΑΣΟΚ,

έπειτα από διαδοχικές συζητήσεις, κατέληξαν στη νέα κυβέρνηση που μαρτυρά εξαρχής τις προθέσεις των εμπνευστών της.

Γιατί μπορεί φαινομενικά να ενισχύθηκε το ΠΑΣΟΚ με περισσότερες θέσεις υπουργών, όμως το πλέον χαρακτηριστό γεγονός είναι πως επιλέχθηκαν τα κατάλληλα άτομα για να εκπληρώσουν δύκολες και «επικίνδυνες» αποστολές, που σχετίζονται με τις μνημονιακές εντολές και την τρόικα. Στα νευραλγικά πόστα τοποθετήθηκαν άνθρωποι όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έχουν αποδείξει πως είναι φιλόδοξοι, δεν φοβούνται τα δύσκολα, δεν κρύβονται πίσω από τις απόψεις τους και δεν διστάζουν να συγκρουστούν με τους πολιτικούς τους αντιπαλους αλλά και με την κοινωνία, όταν έχουν να υπηρετήσουν συγκεκριμένες πολιτικές.

Πλέον, οι νέοι υπουργοί καλούνται να «υπηρετήσουν» τις δεσμεύσεις τής κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα, η οποία επιθυμεί να δει (επιτέλους) να υλοποιούνται όλα όσα η Ελλάδα έχει υπογράψει στα μνημόνια και έχει υποσχεθεί στους δανειστές της.

Επανέρχεται το success story

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση επιχειρεί να αναθερμάνει τον μύθο του «success story» που καλλιέργησε το τελευταίο διάστημα. Για τον λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός βρέθηκε με το ψαλίδι ανά χείρας στο λιμάνι του Πειραιά, την Τετάρτη, κόβοντας... κορδέλα σε προβλήτα της Cosco. Την ίδια μέρα, είχε προηγηθεί συνάντηση του κ. Σαμαρά με δύο εκπροσώπους εταιρειών κινητής τηλεφωνίας (Vodafone και Wind), εν όψει μιας πιθανής, από κοινού, χρήσης των δικτύων τους – αν και η συμφωνία δεν έχει ακόμα εγκριθεί από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Η συγκυρία ήταν ευτυχής για τον πρωθυπουργό, καθώς την ίδια εβδομάδα συνέπεσε και η πληροφορία πως ο αγωγός TAP (στο οποίο μετέχει κι η Ελλάδα) προκρίνεται για τη μεταφορά του αζερικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη˙ μία πραγματικά σημαντική οικονομική εξέλιξη. Το μήνυμα, λοιπόν, που θέλει να περάσει η κυβέρνηση είναι πλέον απολύτως σαφές: «Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε τη χώρα στην ‘επιτυχία’ (μετάφραση: να εφαρμόσουμε κατά γράμμα το μνημόνιο και τις εντολές των δανειστών μας), με οποιοδήποτε (πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό ή άλλο) κόστος κι εάν υπάρξει...».

Συμβιβασμοί και αποφυγή κάθε ρίσκου

Το νέο κυβερνητικό σχήμα προήλθε έπειτα από πολύωρα παζάρια, με αμφότερους τους δύο αρχηγούς να επιδιώκουν συγκεκριμένα πράγματα. Ο μεν πρωθυπουργός να κρατήσει τα βασικά υπουργεία και να βάλει στα κρίσιμα πόστα τα άτομα που –πιστεύει ότι– μπορούν να εκπληρώσουν τις επιθυμίες του. Ο δε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ να ενισχύσει την παρουσία του κόμματός του στην κυβέρνηση, αλλά και να αποκτήσει και ο ίδιος θέση ισχύος, από το πόστο του αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών.

Σε κάθε περίπτωση, ισχυρή ήταν η επιθυμία του κ. Σαμαρά να κρατήσει σταθερούς τους ανθρώπους που επέδειξαν αποφασιστικότητα και προσήλωση στις επιταγές του μνημονίου. Στο πλαίσιο αυτό διατήρησε ανέπαφο το οικονομικό επιτελείο με επικεφαλής τον Γιάννη Στουρνάρα, όπως και τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, αλλά και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου, που δεν δίστασε να συγκρουστεί με πρόσωπα και κόμματα προωθώντας την κυβερνητική επιλογή για την ΕΡΤ. Δεν θα ήταν υπερβολή εάν έλεγε κανείς πως το τελικό αποτέλεσμα (το νέο σχήμα) ικανοποίησε μόνο τους δύο αρχηγούς – και μερικούς από τους φιλόδοξους υπουργούς της νέας κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα, οι δύο αρχηγοί φαίνεται πως έχουν βρει τις κοινές γραμμές πάνω στις οποίες θα πατήσουν, αποφεύγοντας τα «ρίσκα» και τις «κακοτοπιές». Ήδη, το θέμα του νέου αντιρατσιστικού νομοσχεδίου (το οποίο είχε στηρίξει με θέρμη και το ΠΑΣΟΚ), φαίνεται πως οδηγείται στο αρχείο, καθώς το ζήτημα αυτό «δεν αποτελεί προτεραιότητα» για τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου. Σύμφωνα με τον υπουργό, προέχουν ζητήματα όπως η επιτάχυνση της εκδίκασης υποθέσεων, η κατάσταση στις φυλακές και η αναθεώρηση του Συντάγματος. Η επιλογή του κ. Αθανασίου στο υπουργείο Δικαιοσύνης κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, καθώς πρόκεται για έναν άνθρωπο που είχε εναντιωθεί στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, που προωθούσε ο τέως υπουργός Αντώνης Ρουπακιώτης.

Αρρυθμίες και αντιπαραθέσεις

Ωστόσο, τα προβλήματα δεν είναι δυνατόν να απουσιάσουν από μία κυβέρνηση που στήθηκε με μοναδικό αξόνα τις επιθυμίες των δύο αρχηγών. Η πρώτη «αρρυθμία» ήρθε από τη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Βούλτεψη, η οποία αρνήθηκε θέση υφυπουργού στο Υγείας, επειδή θα είχε ως προϊστάμενό της τον Άδωνι Γεωργιάδη. Η ίδια αιτιολόγησε την απόφασή της, μιλώντας για την ανάγκη αξιοπρέπειας, ήθους, αυτοσεβασμού και φιλότιμου.

Εξάλλου, μόλις μερικά εικοσιτετράωρα αργότερα, εμφανίστηκαν νέα «γκρίζα σύννεφα», η απόφαση του Μαξίμου να «παραιτήσει» τον διοικητή του ΕΟΠΥΥ, να προχωρήσει στην αντικατάστασή του με τον διοικητή του ΟΓΑ και να ορίσει νέο διοικητή στο ασφαλιστικό ταμείο, δεν άρεσε στο ΠΑΣΟΚ, που δεν είχε καμία ενημέρωση για τις κινήσεις αυτές. Μάλιστα, τα στελέχη της Ιπποκράτους εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ενοχλημένα, καθώς δεν ενημερώθηκαν από τον αρμόδιο υπουργό και πολύ περισσότερο από το Μέγαρο Μαξίμου για τις αλλαγές: δείχνοντας ταυτόχρονα, τη γραμμή που θα ακολουθήσει εφεξής ο κ. Βενιζέλος σε ανάλογα θέματα.

Η ενδυνάμωση ΠΑΣΟΚ και Βενιζέλου

Για αρκετούς μήνες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, επιζητούσε έναν ανασχηματισμό στην κυβέρνησή, βλέποντας τον ως ευκαιρία να εδραιώσει τη δική του θέση –αλλά και του κόμματός του– στην εξουσία. Έπειτα από την εγκατάλειψη Κουβέλη, ο ανασχηματισμός ήρθε ως μία αναμενόμενη εξέλιξη και ταυτόχρονα ως μάννα εξ’ ουρανού για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που βρήκε την ευκαιρία που ζητούσε εδώ και καιρό.

Μοιραία, ο κ. Βενιζέλος ποντάρει πολύ στη νέα κυβέρνηση, η οποία φέρνει διάπλατα την υπογραφή τη δική του και του κόμματός του. Στο πλαίσιο αυτό, συναντήθηκε την Πέμπτη, με τους υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς της κυβέρνησης που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, και αφού τους επέστησε την προσοχή (λέγοντάς τους πως η προσπάθεια που καταβάλλεται δεν είναι «κατοστάρι, αλλά μαραθώνιος, που χρειάζεται την καλύτερη συνεργασία όλων»), συμπλήρωσε με νόημα πως απεχθάνεται τους «αιφνιδιασμούς».

Μάλιστα, ζήτησε από τα «πράσινα» στελέχη να μην κινούνται κατ' αυτόν τον τρόπο (του αιφνιδιασμού), τονίζοντας πως περιμένει ότι αυτό θα γίνει «σεβαστό από όλους». Πιο απλά, ο κ. Βενιζέλος επιθυμεί τον πλήρη έλεγχο των υπουργών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να δρομολογήσει τις μελλοντικές εξελίξεις όπως ο ίδιος κρίνει καλύτερα. Ωστόσο η συμμετοχή στην κυβέρνηση Σαμαρά είχε και απώλειες, καθώς εκτός ΠΑΣΟΚ τέθηκε την Πέμπτη ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος και η Αριστερή Πρωτοβουλία, καταγγέλοντας την ηγεσία του κόμματος για «δεξιά υποταγή» και «νεοφιλελεύθερη αντίληψη και πρακτική».

Αναπόφευκτες οι απολύσεις

Η απόφαση για απολύσεις στον δημόσιο τομέα είναι ειλημμένη και υπογεγραμμένη από την κυβέρνηση. Όσο, λοιπόν, και να ζητάει πίστωση χρόνου ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, και όσο και να μιλάει μόνο για συγχωνεύσεις ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, είναι σχεδόν σίγουρο πως οι απολύσεις θα προχωρήσουν από τη δικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Ειδικότερα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αναζητώντας τρόπους για να ξεκινήσει η διαδικασία διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων που ζητά η τρόικα και έχει ήδη αποφασίσει η κυβέρνηση, προκρίνει –σε πρώτη φάση– τη λύση των δήμων. Με αφορμή τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν περίπου 30 δήμοι, το υπουργείο θα τραβήξει το «πλεονάζον» προσωπικό, το οποίο είτε θα μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, είτε θα απομακρυνθεί από το δημόσιο.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο προσανατολίζεται να ζητήσει παράταση από την τρόικα για την υλοποίηση της κινητικότητας, με τον κ. Μητσοτάκη να δηλώνει ότι στόχος είναι «να εξασφαλιστεί χρονική άνεση για να γίνουν οι όποιες αλλαγές με αξιοκρατικά κριτήρια». Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, διαβεβαίωσε την Πέμπτη πως οι όποιες συγχωνεύσεις γίνουν στον τομέα ευθύνης του, θα πραγματοποιηθούν με τρόπο που δεν θα επιφέρει απολύσεις.

«Οφείλω να πω μια γενική αρχή στην οποία θέλω να είμαι απολύτως σαφής. Δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση όσο δύσκολα και να είναι τα οικονομικά της χώρας, που είναι πολύ δύσκολα, και όσο δύσκολα και αν είναι τα οικονομικά του υπουργείου, που δυστυχώς είναι πάρα πολύ δύσκολα, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους στην τύχη τους. Επίσης σαν γενική αρχή, όχι για τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ, το λέω γενικά, στο υπουργείο Υγείας δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για συγχώνευση -συγχωνεύσεις θα γίνουνε- που θα επιφέρει απολύσεις. Το υπουργείο Υγείας θα συνεισφέρει στην κινητικότητα με συγχωνεύσεις οι οποίες θα οδηγήσουν εργαζομένους σε άλλες θέσεις, εκεί που υπάρχουν κενά. Αλλά δεν θα υπάρξει καμία απολύτως συγχώνευση με απώλεια θέσεων εργασίας», σημείωσε.

Ζητείται εκτόνωση στην ΕΡΤ

Το «καυτό» θέμα της ΕΡΤ με συνοπτικές διαδικασίες, επιχειρεί να κλείσει άμεσα η κυβέρνηση, καθώς γνωρίζει πως η όποια καθυστέρηση ή ένας λανθασμένος χειρισμός μπορεί να έχει σημαντικό πολιτικό κόστος. Για τον λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός κατέληξε στο πρόσωπο του Παντελή Καψή, για τη θέση του υφυπουργού για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, με τον οποίο είχε συνεργαστεί όταν ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος στην περίοδο Παπαδήμου.

Ήδη ο νέος υφυπουργός επεξεργάζεται πλάνο για να επαναλειτουργήσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση, το οποίο προβλέπει πως μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα βγει στον αέρα το νέο πρόγραμμα. Μάλιστα, ο κ. Καψής ανέφερε ότι σύντομα θα είναι σε θέση να έχει συνάντηση με τους εργαζόμενους και πως έχει παραλάβει σχέδιο για τη μορφή, που θα έχει η νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση από τον προκάτοχό του, με την έκθεση της επιτροπής Αλιβιζάτου να αποτελεί τη βάση για το σχέδιο της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, ανυπόγραφες και χωρίς σφραγίδα αποστέλλονται οι απολύσεις στους εργαζομένους της ΕΡΤ, από το πρωί της Πέμπτης, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι υπάλληλοι της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Δεν βλέπουν τετραετία τα διεθνή ΜΜΕ

Παρά το lifting της ελληνικής κυβέρνησης, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν αμφιβολίες για τη μακροημέρευσή της. Μετά τους Financial Times, ούτε το Reuters πιστεύει ότι η δικομματική κυβέρνηση θα καταφέρει να εξαντλήσει την τετραετία. Σε σχετικό άρθρο του που τιτλοφορείται ««Η τραυματισμένη ελληνική κυβέρνηση θα συρθεί – Θα σκληρύνει τη στάση της προς τους δανειστές», αναφέρει χαρακτηριστικά πως το νέο σχήμα, το οποίο χαρακτηρίζει αποδυναμωμένο, θα δώσει στην κυβέρνηση Σαμαρά τη δυνατότητα να «συρθεί» για λίγο καιρό.

Τα άρθρο επισημαίνει πως ελάχιστοι αναλυτές θεωρούν πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την θητεία της μέχρι το 2016, καθώς κυριαρχεί η άποψη πως η συνοχή της θα δοκιμαστεί σοβαρά το φθινόπωρο, εάν οι δανειστές της Ελλάδας ζητήσουν νέα μέτρα λιτότητας, ενώ αναρωτιέται εάν θα μπορέσει να «πιάσει» τον μνημονιακό στόχο των 15.000 απολύσεων από το Δημόσιο. Σύμφωνα με τον συντάκτη, ο κ. Σαμαράς μπορεί να «άντεξε» την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, ωστόσο τώρα θα πρέπει να αντισταθεί στις απαιτήσεις των δανειστών της Ελλάδας εάν θέλει να επιβιώσει. Στο δημοσίευμα γίνεται μνεία και στις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, το οποίο πάντως εμφανίζει ενισχυμένο.

Το μετέωρο βήμα της ΔΗΜΑΡ

Μία νέα πραγματικότητα βιώνει η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη που βρέθηκε εκτός κυβέρνησης έπειτα από έναν ολόκληρο χρόνο στην εξουσία. Ακόμα και σήμερα όμως, με το νέο κυβερνητικό σχήμα να είναι πραγματικότητα, η στάση της ΔΗΜΑΡ δεν είναι ξεκάθαρη, όπως φάνηκε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας, την Τετάρτη. Εκεί αποφασίστηκε πως η Δημοκρατική Αριστερά θα στηρίζει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης με τις οποίες συμφωνεί, ενώ θα εκφράζει τις αντιρρήσεις της όπου διαφωνεί...

www.attikipress.gr

Keywords
νεα κυβερνηση, κυβερνηση, αδωνις γεωργιαδης, υπουργειο δικαιοσυνης, financial times, σαμαρας, νεα δημοκρατια, βενιζελος, ΠΑΣΟΚ, νέα, τροικα, υπουργοι, ελλαδα, success, πειραιας, vodafone, wind, tap, μετάφραση, μνημονιο, στουρναρας, ΕΡΤ, εοπυυ, ογα, συμμετοχή, λύση, οφείλω, οκανα, κεθεα, ζητείται, παπαδημος, times, reuters, δημαρ, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, ανασχηματισμος, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, λουκας παπαδημος, μνημονιο 2, θεμα εκθεσης 2012, μνημονιο 3, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, κοινωνια, κομματα, επιθυμιες, το θεμα, βημα, δημοκρατικη αριστερα, εθνικη, ηγεσια, θεμα, θητεια, κεθεα, νεα μετρα, ογα, οκανα, πλαισιο, προγραμμα, τυχη, ωρα, reuters, times, αδωνις, αρθρο, αμφιβολιες, απλα, απωλεια, ασφαλιστικο, αφορμη, γεγονος, γινει, γινεται, γραμμα, διαστημα, δυνατοτητα, δημοσιο, δυστυχως, δικη, δωσει, ευκαιρια, υπαρχει, εκθεση, εβδομαδα, ενημερωση, εξελιξη, επιθυμια, ζητα, ιδια, υπηρεσιες, υφυπουργος, καψης, λύση, λογο, μαξιμου, μηνες, μητσοτακης, μνεια, μορφη, νοημα, πεμπτη, υπογραφη, προβληματα, πρωι, σαφης, σιγουρο, συγκεκριμενα, συντομα, συμμετοχή, σοφια, σφραγιδα, σχεδιο, τεως, υπουργειο υγειας, υλοποιηση, φθινοπωρο, φυλακες, financial times, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, success, tap, θελω να, θεματα, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα