Ο Φ. Σαχινίδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και πρώην υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, μίλησε στις 6/4 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο:

«Εφόσον όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική συζήτηση για το πώς η χώρα έφτασε να βρεθεί αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη κρίση της μεταπολεμικής περιόδου και πώς η χώρα παραμένει η μόνη -μετά την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, ακόμα
και την Κύπρο-, σε συνθήκες αναγκαστικού δανεισμού, αυτό πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διερεύνησης. Όχι μόνο δεν είχαμε εξεταστικές επιτροπές στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, αλλά οι χώρες αυτές έχουν βγει, δανείζονται από τις αγορές και επειδή αυτή την στιγμή το χρήμα, παγκόσμια, είναι πολύ φτηνό, έχουν αρχίσει και δανείζονται πολύ περισσότερα από αυτά που θα χρειαζόντουσαν κανονικά, προκειμένου να αποπληρώσουν δάνεια από το ΔΝΤ με υψηλότερο επιτόκιο. Δεν θα πρέπει λοιπόν κάποιος να λογοδοτήσει αυτή την στιγμή και να εξηγήσει στους Έλληνες πολίτες, γιατί μόνο η χώρα μας...;».

* Για ευθύνες Νέας Δημοκρατίας - ΠαΣοΚ:

«Δεν είναι ευθύνες, με την έννοια που προσπαθούν κάποιοι να οριοθετήσουν στην πολιτική ζωή της χώρας, μέσα από εξεταστικές επιτροπές, πολιτικών που εξυπηρετούν -ας πούμε-, πολιτικές σκοπιμότητες, που νομίζουν ότι ξαφνικά η χώρα εμφανίστηκε στο παγκόσμιο προσκήνιο τον Οκτώβριο του 2009, αγνοώντας τι υπήρχε πριν και πώς φτάσαμε η χώρα να έχει ένα χρέος της τάξης των 300 δισ. Εφόσον χώρες με ανάλογη εμπειρία και πορεία με την χώρα μας μπήκαν, αλλά κανείς εκεί δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα με τον τρόπο που προσπαθεί η κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - ΑΝΕΛ, εφόσον αυτές οι χώρες βγήκαν και η Ελλάδα παραμένει μέσα, είμαστε σε καθεστώς αναγκαστικού δανεισμού και δεν μπορώ να δω πώς θα βγούμε από τον Ιούνιο και μετά, κάποιος θα πρέπει να μας εξηγήσει γιατί θα παραμείνουμε σε καθεστώς αναγκαστικού δανεισμού και μετά...
Φαίνεται ξεκάθαρα ότι γίνεται μια προσπάθεια να συγκαλυφθούν οι ευθύνες της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή. Και ερωτώ, ποιες πολιτικές σκοπιμότητες επιτρέπουν, επιβάλλουν ή υπαγορεύουν στην κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - ΑΝΕΛ, να κλείνει τα μάτια απέναντι σε αυτό που όλοι γνωρίζουν και να ισχυρίζονται ότι όλα τα προβλήματα προέκυψαν από το μνημόνιο και μετά».

Δημοσιογράφος: Δεν προκαλεί απορία το ότι το ΠαΣοΚ συναίνεσε, για παράδειγμα, στην εξεταστική επιτροπή;

Φ. Σαχινίδης: «Το ΠαΣοΚ λέει ότι αυτή η επιτροπή αν θέλει να παράξει ουσιαστικό έργο, θα πρέπει να ξεκινήσει τουλάχιστον από την ημέρα που μπήκαμε στην ΟΝΕ, το 2001... Προσωπικά, θεωρώ ότι το κρίσιμο σημείο που θα αναδείξει τις παθογένειες και τις αδυναμίες που υπήρχαν στην χώρα και μας οδήγησαν σε αυτή την κρίση, θα πρέπει να συσχετίζεται και με μια κρίσιμη ιστορική στιγμή, που είναι η ένταξη μας στην ΟΝΕ... Αν κάποιος πιστεύει ότι υπάρχουν ποινικά ζητήματα, τότε φοβάμαι ότι θα γυρίσει μπούμερανγκ και αυτούς που προστατεύουν θα είναι οι πρώτοι που θα βρεθούν αντιμέτωποι με ζητήματα που έχουν να κάνουν με ενδεχόμενες ευθύνες».

Δημοσιογράφος: Μιας και περιγράψατε την θέση του ΠαΣοΚ, με την οποία φαίνεται να συμφωνείτε, αυτό μπορεί να ανοίξει και έναν δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών και το ΠαΣοΚ;

Φ. Σαχινίδης: «Αντιλαμβάνομαι, μετά και τα εκλογικά αποτελέσματα του Ιανουαρίου, ότι αυτή την στιγμή πολίτες που βρίσκονται στον χώρο της κεντροαριστεράς αναζήτησαν πολιτική έκφραση σε διαφορετικούς πολιτικούς σχηματισμούς, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, το ΠαΣοΚ, το Ποτάμι και ενδεχομένως και κάποια άλλα κόμματα. Όλοι αυτοί προφανώς δεν αισθάνονται ότι εκφράζονται απόλυτα από τους πολιτικούς φορείς που ψήφισαν σε αυτές τις εκλογές και προφανώς αισθάνονται ότι ο κατακερματισμός αυτός δεν τους επιτρέπει να έχουν αυτή την ουσιαστική παρέμβαση σε μια κρίσιμη στιγμή για την χώρα. Άρα, ανεξάρτητα από τις επιμέρους επιλογές και τους μικρομεγαλισμούς, που μπορεί να διακρίνουν κάποιους αυτή την στιγμή, και που κάποτε μπορεί να χαρακτήριζαν και το ΠαΣοΚ, αργά ή γρήγορα θα τεθεί το ερώτημα: Αυτός ο χώρος θα συνεχίσει την πορεία του κατακερματισμένος και επομένως αποδυναμωμένος ή κάποια στιγμή ευθέως θα τεθεί το ερώτημα, ποια είναι η στρατηγική των συνεργασιών και σε ποια βάση θα γίνουν αυτές. Αν ο κόσμος καταλάβει ότι αυτή είναι μια αρχιτεκτονική τεχνητών συγκολλήσεων, προκειμένου να επιβιώσουν πολιτικά κάποια στελέχη,αντιλαμβάνεστε ότι θα απορρίψει αυτό το σχήμα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα