Ο Ευ. Βενιζέλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μίλησε στις 21/1 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* "Η Τρόικα και οι εταίροι μας είχαν ανεβάσει παράλογα τον πήχη":

«Η πολιτική αβεβαιότητα που είχε δημιουργηθεί δεν μας επέτρεπε να κάνουμε τη διαπραγμάτευση με τον ορθό τρόπο για την προστασία του εθνικού συμφέροντος.
Γιατί και η Τρόικα και οι εταίροι -δηλαδή οι κυβερνήσεις οι οποίες δίνουν κατευθύνσεις στην Τρόικα-, είχαν ανεβάσει τον πήχη των απαιτήσεων, λόγω της κατάστασης που είχε δημιουργηθεί, πολιτικά, στην χώρα. Εννοώ ότι η διασταύρωση της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης με την επικείμενη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας στένευε τον ορίζοντα της κυβέρνησης. Όλοι, λοιπόν, γνώριζαν ότι είναι πολύ πιθανόν να μην εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επειδή ήταν άγονη η στάση της αντιπολίτευσης, η οποία ήθελε επίσπευση των εκλογών. Επιπλέον, η αντιπολίτευση στην Ελλάδα, κατά τρόπο μοναδικό -δεν συμβαίνει αυτό πουθενά αλλού στην Ευρώπη-, αμφισβητούσε την νομιμοποίηση της κυβέρνησης, την υπογραφή της κυβέρνησης, τις δεσμεύσεις της χώρας και ως εκ τούτου, δεν σεβόταν την αρχή της συνέχειας του κράτους. Εκλογές γίνονται συνεχώς στην Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο. Η εναλλαγή κομμάτων είναι κάτι φυσιολογικό και δημοκρατικό. Το περίεργο -αυτό που προκαλεί πολιτικό και οικονομικό πρόβλημα στη χώρα-, είναι η αμφισβήτηση της συνέχειας του κράτους, ανεξαιρέτως κυβερνήσεων. Αυτό προκαλεί τεράστια αναστάτωση στις αγορές, όσο και στα άλλα κράτη...».

Δημοσιογράφος: Από πότε διαπίστωσε η κυβέρνηση ότι τόσο η Τρόικα, η τριμερής, όσο και οι θεσμικοί πιστωτές και εταίροι μας δεν προτίθενται να κλείσουν, ενδεχομένως, την αξιολόγηση ή ανεβάζουν υπερβολικά τον πήχη;

Ευ. Βενιζέλος: «Σας θυμίζω ότι στις ευρωεκλογές ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ήταν πρώτο κόμμα. Η Νέα Δημοκρατία ήταν δεύτερη. Αν είχαμε βουλευτικές εκλογές με τα δεδομένα των ευρωεκλογών, θα ενισχυόταν με το μπόνους των 50 εδρών το πρώτο κόμμα. Το ΠαΣοΚ είναι αυτό το οποίο κράτησε την κυβέρνηση όρθια και επέτρεψε για ένα εξάμηνο να συνεχιστεί και η ομαλή σχέση μας με τους Ευρωπαίους εταίρους και γενικά να υπάρχει μια καλή σχέση με τη διεθνή αγορά, διότι αυτό σημαίνει πολλά για την Ελλάδα. Επενδύσεις, θέσεις εργασίας κ.λπ.».

Δημοσιογράφος: Άρα το διαπιστώσατε αμέσως μετά τις ευρωεκλογές;

Ευ. Βενιζέλος: «Όχι, σταδιακά, διότι βλέπει κανείς τις απαιτήσεις. Όταν κάθεσαι σε ένα τραπέζι -όπως θυμάστε, έγινε μια προκαταρκτική συνάντηση στο Παρίσι, έγινε δεύτερη συνάντηση, έκανα και εγώ ο ίδιος έναν κύκλο επαφών και με τον κ. Μοσκοβισί και με τον κ. Σόιμπλε και τον κ. Σταϊνμάγερ-, βλέπει κανείς ότι ανεβαίνει ο πήχης στα δημοσιονομικά θέματα, ενώ στην πραγματικότητα ζητούν ανταλλάγματα σε διαρθρωτικές αλλαγές και από πίσω υπάρχει η δυσπιστία, εάν μια επόμενη κατάσταση στην Ελλάδα θα τα σεβαστεί όλα αυτά ή εάν κάνουμε μια τρύπα στο νερό, διότι δεν γίνεται αποδεκτό αυτό καθ' εαυτό το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε...».

* "Το ΠαΣοΚ έθεσε κόκκινες γραμμές":

«Ο πήχης ανέβηκε παράλογα, γι' αυτό το ΠαΣοΚ έθεσε κόκκινες γραμμές. Δηλαδή, το ΠαΣοΚ είπε "δεν μπορώ να δεχτώ μείωση μισθών και συντάξεων, είναι παράλογο. Αντιβαίνει στην λογική μου για ανάπτυξη. Δεν μπορώ να δεχτώ ομαδικές απολύσεις, σε μια χώρα που δεν γίνονται ομαδικές απολύσεις και αγωνίζονται οι επιχειρήσεις να σταθούν. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι θα κάνω επεμβάσεις στο ασφαλιστικό, χωρίς να έχει κλιμακωθεί η μεταρρύθμιση που εφαρμόζεται τώρα σταδιακά και θα την εκτιμήσουμε με βάση τις αναλογιστικές μελέτες". Και δεν μπορείς να βλέπεις τις εισπράξεις των ταμείων σε περίοδο κρίσης. Πρέπει να δεις πώς θα αποκατασταθούν, φυσιολογικά, με την αποκατάσταση της ομαλής ζωής στην χώρα και την οικονομία...».

* "Η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε με τιμωρητική ψυχολογία":

Δημοσιογράφος: Είναι αυτό που λένε κάποιοι ότι ενδεχομένως η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε με μια πολιτική ψυχολογία, τιμωρητική, ενδεχομένως και ως παράδειγμα;

Ευ. Βενιζέλος: «Αυτό υπάρχει. Η τιμωρητική ψυχολογία υπάρχει, διότι θεωρούν ότι οι Έλληνες περνούν καλά και δεν είναι όσο πειθαρχημένοι πρέπει. Αυτά τα αρνητικά στερεότυπα για τον Έλληνα, τα οποία αδικούν την χώρα. Όμως, ας δούμε τους αριθμούς ψυχρά. Θα μπορούσε η προσαρμογή να γίνει όχι σε 4 χρόνια, αλλά σε 15 και να είναι πάρα πολύ ήπια. Αλλά, αυτό θα σήμαινε ότι παράγονται ελλείμματα, ότι είμαστε εκτός αγοράς, ότι θέλουμε ένα δάνειο όχι 250 δισ., αλλά 750, το οποίο δεν μπορούσε να βρεθεί. Λοιπόν, αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να δούμε ποια είναι η πραγματικότητα στην Ευρώπη. Στην Ευρώπη, οι λαοί ψηφίζουν μια αντίληψη. Υπάρχουν κι άλλες φωνές, αλλά η κρατούσα φωνή είναι αυτή που λέει ότι για να πας σε ανάπτυξη, πρέπει να εξυγιάνεις τα δημοσιονομικά σου. Και αυτή την δέχονται μικρές και μεγάλες χώρες, την δέχονται προοδευτικά και συντηρητικά κόμματα, που είναι στην κυβέρνηση. Μην βλέπετε τι λένε μικρότερα κόμματα, τα οποία δεν έχουν καμία κυβερνητική ευθύνη. Δείτε μικρά κόμματα. Δεν εννοώ τους σοσιαλδημοκράτες, που σε πολλές χώρες είναι κυβέρνηση, πρώτο κόμμα, αλλά δείτε τους Πράσινους ή τους Φιλελεύθερους, όταν είναι στην εξουσία. Αντιδρούν με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Αυτό συμβαίνει γιατί και άλλες χώρες πέρασαν από αυτό. Και σου λέει "πώς το πέρασα εγώ στην Φινλανδία, στην Σουηδία;". Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα, διότι εμάς μας έχει δανείσει τώρα η Σλοβενία, η Μάλτα, η Κύπρος πριν την δική της κρίση».

* "Περίπτωση Grexit από την πλευρά των Ευρωπαίων δεν υπάρχει, αλλά μια λάθος εκτίμηση σε επιμέρους ζητήματα, μπορεί να προκαλέσει ατύχημα":

«Εκ μέρους των ευρωπαϊκών θεσμών και των Ευρωπαίων εταίρων δεν υπάρχει. Διότι δεν το θέλουν, δεν συμφέρει κανέναν και γιατί έχουν κάνει μια πολύ μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα και νομίζω ότι είναι ειλικρινείς, αλλά και νομικά δεν γίνεται. Όμως, από την άλλη πλευρά, πρέπει να αποσαφηνίσουμε την στάση μας. Δέχομαι απολύτως ότι δεν υπάρχει σοβαρή πολιτική δύναμη στη χώρα που να θέλει έξοδο από το ευρώ. Το πιστεύω αυτό, αλλά μπορεί να γίνει λάθος. Να κάνουμε λάθος εκτίμηση σε επιμέρους ζητήματα και αυτό να μας προκαλέσει ένα ατύχημα, το οποίο στην συνέχεια να μας αναγκάσει, όχι να βγούμε με την θέλησή μας, αλλά να είμαστε μέσα σε μια αναστάτωση, σε μια περιδίνηση, με πολύ μεγάλο κόστος, γιατί είναι κρίμα, μετά από όσα έχουμε κάνει, να προκαλούμε χρηματοοικονομικά προβλήματα μόνοι μας».

* "Έχουμε μια Νέα Δημοκρατία που βασίζεται στον πολύ άγαρμπο εκφοβισμό και έχουμε και έναν ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο οποίος προβάλλει έναν απλοϊκό και κουτοπόνηρο εφησυχασμό":

«Εγώ είμαι υπέρ του διαλόγου και των debate. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, εγώ μπορώ να μιλάω εκ μέρους του ΠαΣοΚ. Ο διάλογος μόνο διευκόλυνση προσφέρει σε μας. Εμείς μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας. Βέβαια έχουμε μια Νέα Δημοκρατία που βασίζεται στον πολύ άγαρμπο εκφοβισμό και έναν ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο οποίος προβάλλει έναν απλοϊκό και κουτοπόνηρο εφησυχασμό, "μην στεναχωριέστε, έχουμε χρόνο", δηλαδή να μείνουμε στο μνημόνιο. Διότι αυτό εννοεί, ότι έχουμε χρήματα, τα οποία θα πάρουμε από τα έντοκα γραμμάτια, ενώ βλέπει ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό, γιατί αυτή η μηχανή στέγνωσε. Άκουσα υποψήφιους βουλευτές στην Κοζάνη να λένε "θα τυπώσουμε ευρώ". Ακολουθούν μια συνυποψήφιά τους, η οποία το είπε αυτό. Θεωρώ ότι αυτά δεν είναι σοβαρά, αλλά θα έπρεπε να βγει και μια επίσημη ανακοίνωση να τους βάλει σε τάξη. Επικρατεί η αντίληψη ότι η Ευρώπη θα υποκλιθεί μόλις βγει μια νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις πάντα. Θα δούμε τι θα πει ο λαός...».

* "Ο κ. Βορίδης οφείλει να δώσει εξηγήσεις όπως και όσοι κάνουν συστάσεις από το εξωτερικό":

Δημοσιογράφος: Αναρωτιέμαι πόση αμηχανία αισθανθήκατε, όταν ακούσατε τον κ. Βορίδη...

Ευ. Βενιζέλος: «Δεν τον άκουσα, για να είμαι ειλικρινής, αλλά οφείλει να εξηγήσει τι εννοεί. Γιατί εδώ έχουμε μια δημοκρατία, η οποία λειτουργεί με τους κανόνες της, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο ελληνικός λαός αποφασίζει ελεύθερα και κυρίαρχα. Και αυτό δεν αφορά μόνο τον κ. Βορίδη, αλλά και τις συστάσεις εκ του εξωτερικού και συστάσεις εξ' αριστερών, όχι μόνο από την πλευρά της ευρωπαϊκής "ορθότητας", που λένε κάποιοι "δείτε τι θα γίνει κ.λπ.". Υπάρχουν και κόμματα τα οποία εμφανίζονται ριζοσπαστικά και λένε "τον λαό τον εκπροσωπεί μόνο ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., οι άλλοι εκπροσωπούν την Μέρκελ". Τέτοιου είδους αγένειες, θεσμικές προκλήσεις, μπορεί να έχουμε από πολλές πλευρές».

Δημοσιογράφος: Νομίζω ότι έχετε πει αρκετές φορές ότι το ΠαΣοΚ έκανε την επιλογή -και εσείς προσωπικά και νομίζω ότι αυτό σας πιστώνεται-, σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, να πάρει μια συγκεκριμένη απόφαση και να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία, έναν πολιτικό αντίπαλο...

Ευ. Βενιζέλος: «Αυτή η απόφαση λήφθηκε το 2011. Από τον Ιούνιο την προσπαθούσε η τότε κυβέρνηση του ΠαΣοΚ και έγινε τελικά τον Νοέμβριο μετά τις Κάννες. Τον Ιούνιο του 2012, εμείς θέλαμε οπωσδήποτε και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην κυβέρνηση και φυσικά τη Δημοκρατική Αριστερά, η οποία συμμετείχε. Σας θυμίζω ότι τον Μάιο, το άθροισμα του ΠαΣοΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς ήταν όσο η δύναμη της Νέας Δημοκρατίας. Θα είχε δηλαδή η κάθε πλευρά από 18% του εκλογικού σώματος και θα είχαμε μια πολύ πιο ισορροπημένη κυβέρνηση. Αν έμπαινε και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα είχαμε μια κυβέρνηση καθαρά κεντροαριστερού πρόσημου. Αλλά αυτό δεν έγινε».

* "Οι δημοσκοπήσεις σε σχέση με εμάς είναι πολύ περίεργες και διαψεύδονται":

Δημοσιογράφος: Αρκετοί πιστεύουν ότι το κόστος αυτής της συνεργασίας φαίνεται στα δημοσκοπικά ευρήματα της τελευταίας περιόδου.

Ευ. Βενιζέλος: «Τέτοια δημοσκοπικά ευρήματα υπήρχαν και πριν τις ευρωεκλογές και τελικά το ΠαΣοΚ κράτησε. Υπήρχαν και το 2012, μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου, και πριν το Μάιο. Υπήρχαν δημοσκοπήσεις του Μαρτίου, όταν ανέλαβα το κόμμα, που μας έδιναν 3% και δεν μπορούσαμε να το εξηγήσουμε αυτό στο Eurogroup, που μας κοίταζε με περίεργο βλέμμα. Οι δημοσκοπήσεις σε σχέση με εμάς είναι πολύ περίεργες και διαψεύδονται, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Το ζήτημα είναι ότι πίσω από την δική μας υπευθυνότητα κρύφτηκε όλη η περίοδος 2004 - 2009 της Νέας Δημοκρατίας και έχουμε φτάσει στο παράδοξο φαινόμενο από τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης, το ΠαΣοΚ να είναι σε μια κατάσταση δύσκολη -όπως λέτε- και η Νέα Δημοκρατία να λέει "διεκδικώ κι εγώ την εξουσία". Ο δε ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο οποίος είναι το όχημα διαμαρτυρίας, καταλαβαίνω ότι τώρα είναι η ευκαιρία του, αν δεν έχει και αυτήν την ευκαιρία τελείωσε, διότι είναι γέννημα της κρίσης».

* "Μπορεί να έχω και εγώ ευθύνη για το ότι δεν προχώρησε η ιστορία για τη Δημοκρατική Παράταξη":

Δημοσιογράφος: Είχαμε την πρωτοβουλία των 58, είχαμε την προσπάθεια για την Ελιά. Αναρωτιέμαι αν εσείς που ήσασταν όλη αυτή την περίοδο και είστε ο ηγέτης του μεγάλου κόμματος, που θα έπρεπε να προχωρήσει το κομμάτι αυτό της Δημοκρατικής Παράταξης, εντοπίζετε ευθύνες και στον τρόπο με τον οποίο το διαχειριστήκατε, ενδεχομένως...

Ευ. Βενιζέλος: «Μπορεί, αλλά να σας πω λίγο τα δεδομένα. Όπως γνωρίζετε, ξεκινήσαμε με τη Δημοκρατική Αριστερά. Η Δημοκρατική Αριστερά αποχώρησε από την κυβέρνηση, αντί να έρθει να κάνουμε μαζί...».

Δημοσιογράφος: Και μετά τη Δημοκρατική Αριστερά εμφανίστηκε μια πρωτοβουλία των 58....

Ευ. Βενιζέλος: «Η Δημοκρατική Αριστερά όμως χάθηκε πολιτικά, αρνούμενη να συνεργαστεί και κάνοντας παλινδρομήσεις. Οι 58 είναι πρόσωπα, τα οποία χάθηκαν -για να είμαστε ειλικρινείς-, από την στιγμή που είπαμε ότι η εκλογή των ευρωβουλευτών θα γίνει με σταυρό».

Δημοσιογράφος: Μόνο εκεί το εντοπίζετε;

Ευ. Βενιζέλος: «Είναι κεντρικό το θέμα αυτό, διότι προκύπτει από την ροή των γεγονότων».

Δημοσιογράφος: Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως χάθηκαν, γιατί την κρίσιμη στιγμή δεν κάνατε πίσω εσείς στο κομμάτι της ηγεσίας.

Ευ. Βενιζέλος: «Για να γίνει ηγέτης της παράταξης ποιος; Όχι ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, που έχει εκλεγεί δημοκρατικά, αλλά ποιος; Ποιος σωτήρας της κεντροαριστεράς, με ποιους τίτλους και γιατί; Με ποιο ηθικό επιχείρημα και με ποιο ιστορικό επιχείρημα; Ποιος; Αυτός που δεν μπορούσε να πάρει τους σταυρούς ως ευρωβουλευτής; Το κίνητρο του να βγω βουλευτής, επηρεάζει πάρα πολύ. Πιστεύω ότι επηρέασε πάρα πολλούς που πήγαν στο Ποτάμι. Σου λέει "γιατί να πάω και να έχω στην Β' Αθηνών την Γεννηματά, τον Λοβέρδο, τον Χρυσοχοΐδη ή στην Α΄ Αθηνών και να έχω τον Σκανδαλίδη; Να πάω να βγω μόνος μου σε ένα κοινό, το οποίο είναι ελεύθερο από παλιούς σημαντικούς πολιτικούς με προβολή". Γνωρίζετε σε τι φάση προσωπικών υπολογισμών βρισκόμαστε αυτή την στιγμή. Δυστυχώς, πολύ μεγάλη. Και αυτό εξηγεί και το φαινόμενο του Ποταμιού...».

Δημοσιογράφος: Εξηγεί και την στάση του κ. Λυκούδη;

Ευ. Βενιζέλος: «Το Ποτάμι ξεκίνησε συμπαθητικό, δήθεν κεντροαριστερό, αλλά τώρα είναι ένα ετερόκλητο σχήμα, στο οποίο μετέχουν στελέχη της παλιάς Δημοκρατικής Αριστεράς, τα οποία έκαναν την επιλογή να πάνε εκεί. Πρέπει να εξηγήσουν, γιατί εκεί τώρα συνυπάρχουν με καραμπινάτους νεοφιλελεύθερους θατσερικούς -κάποιοι από τους οποίους συνεργάστηκαν με τον κ. Μητσοτάκη- και με απολιτικούς, οι οποίοι χαίρονται να δηλώνουν ότι φυσικά ούτε αριστεροί είναι, ούτε τίποτα. Έχουν μια managerial προσέγγιση για την πολιτική, είναι απολιτικοί, αλλά θέλουν να κάνουν υψηλού επιπέδου πολιτική και να τους εμπιστευθούμε την τύχη της χώρας, διότι θέλουν να παίξουν τον ρόλο του εγγυητή, που θέλει να παίξει το ΠαΣοΚ».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
βενιζελος, νεα δημοκρατια, μειωση μισθων, ΠΑΣΟΚ, αθηνα, τροικα, πήχη, ελλαδα, εκλογες, νέα, σημαίνει, σόιμπλε, πήχης, συγκεκριμένο, σλοβενία, κυπρος, προβάλλει, μνημονιο, κοζανη, δημοσκοπηση, συνταγμα, μερκελ, μαΐου, ιουνίου, σταυροι, επηρεάζει, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταση εργασιας, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, βασεις 2012, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, κυπρος εκλογες, αξιολογηση, κομματα, βουλευτες, χωρες, σλοβενία, το θεμα, δημοκρατια, δημοκρατικη αριστερα, ηγετης, θεμα, μαλτα, οικονομια, περιοδος, πλαισιο, τυχη, ψυχολογια, αγορα, αμηχανια, αθροισμα, ασφαλιστικο, ατυχημα, βλεμμα, βοριδης, γινει, γινεται, γινονται, γλωσσα, δανειο, δυναμη, δυστυχως, δειτε, δικη, δωσει, εγινε, ευκαιρια, ευρω, ειλικρινης, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, ελια, επενδυσεις, επηρεάζει, επρεπε, ευθυνη, ευρωπη, ζωης, υπηρχαν, θεσεις εργασιας, ηθικο, ιστορικο, κυβερνηση, κομμα, λαθος, μαΐου, μειωση, μπορεις, νερο, προβάλλει, παντα, οπωσδηποτε, οχημα, παρισι, πήχης, υπογραφη, ροη, προβληματα, ρολο, συγκεκριμένο, συνεχεια, σόιμπλε, φυσικα, φινλανδια, φωνη, χαθηκε, αγορες, ειλικρινεις, ειπαμε, χωρα, ιουνίου, κομματι, πήχη, σημαίνει, θεματα, θεσεις, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα