Ο Δ. Αναγνωστάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρης Αναγνωστάκης, μίλησε στις 5/6 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για το χαμηλό ποσοστό της Δημοκρατικής Αριστεράς στις ευρωεκλογές:

«Η λογική του ότι αποκλείω από το διάλογο συγκεκριμένους χώρους δεν μας έκανε καλό. Αυτό καταγράφηκε ως μια έπαρση και αλαζονεία της Δημοκρατικής Αριστεράς, που πραγματικά -πιστέψτε με- δεν είναι στο DNA της και στην πολιτική της ταυτότητα. Παρόλα αυτά, ο κόσμος ίσως ήθελε,
αν μη τι άλλο, να συμμετέχουμε σ' ένα διάλογο, είτε με τους 58, είτε μετέπειτα με την Ελιά. Αυτό λοιπόν -επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω ένα όρο- οδήγησε τη Δημοκρατική Αριστερά σ' έναν πολιτικό απομονωτισμό. Δεν ήταν στις διεργασίες. Αυτό ήταν ίσως το πρώτο λάθος στρατηγικής. Το δεύτερο ότι δεν κατορθώσαμε να συγκροτήσουμε τον προοδευτικό πόλο, με βάση ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Δηλαδή, ν' αναδείξουμε 4 - 5 βασικά ζητήματα, τα οποία η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη να επιλυθούν και εκεί να καλέσουμε εμείς την συσπείρωση. Ούτε αυτό στρατηγικά το καταφέραμε... Η Δημοκρατική Αριστερά, ακόμα και όταν συμμετείχαμε στην τρκομματκή κυβέρνηση, δεν κατόρθωσε να κατοχυρώσει το μεταρρυθμιστικό πρόσημο στην διακυβέρνηση της τρικομματικής. Δεν κατόρθωσε να στρίψει το τιμόνι προς μια προοδευτική κατεύθυνση και μάλιστα μ' έναν σεβασμό απέναντι στην συνεργασία, δεν αποκάλυπτε τα προβλήματα που δημιουργούνταν αρκετά συχνά, για να μην κινδυνεύσει η κυβερνητική συνοχή. Και αυτό ήταν λάθος και νομίζω ότι το πληρώσαμε. Δηλαδή, ο κόσμος νομίζει ότι η διαφωνία μας ήταν μόνο για την ΕΡΤ, ενώ υπήρξαν πάρα πολλές διαφωνίες σε πολλά κρίσιμα ζητήματα...».

* Για την θέση του αντιπροέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς:

«Καταστατικά προβλέπεται η εκλογή νέων οργάνων. Μέσα εκεί θα μπορούσε, με μια διασταλτική ερμηνεία, να επιτρέψει και την εκλογή του αντιπροέδρου. Αυτό που έχει νόημα είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει, όχι ένας επιτηρητής του προέδρου, σε καμία περίπτωση, ούτε αμφισβητείται ο πρόεδρος... Απλά θα μπορούσε να γίνει ένας επιμερισμός δουλειάς, να έχει μια συγκεκριμένη χρέωση...».

Δημοσιογράφος: Λέτε δεν αμφισβητείται ο πρόεδρος. Αν δεν κάνω λάθος στο κείμενο υπάρχει το ζήτημα της ανάληψης ευθυνών από την ηγετική ομάδα. Κορυφή της ηγετικής πυραμίδας ενός κόμματος είναι ο πρόεδρός της. Πώς θ' αναληφθεί η ευθύνη άρα; Με ποιόν τρόπο πέρα από τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων του ή από την υποβολή παραίτησης του; Ο κ. Κουβέλης έχει κάνει δήλωση προθέσεων για παραίτηση...

Δ. Αναγνωστάκης: «Ναι έχει καταθέσει την παραίτησή του στα όργανα, που είναι τόσο η κεντρική επιτροπή όσο και το συνέδριο, γιατί αυτά είναι τα αρμόδια όργανα με βάση το καταστατικό. Αλλά εκτός από τον πρόεδρο, υπάρχει και η ηγετική ομάδα, η εκτελεστική επιτροπή για παράδειγμα, που αρκετά μέλη της έχουν καταθέσει την παραίτησή τους στην κεντρική επιτροπή. Άρα, σίγουρα όταν η ηγετική ομάδα έχει αποφασίσει έναν σχεδιασμό, ο οποίος δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, αντιλαμβάνεστε, ότι θα πρέπει να αναλάβει και την ευθύνη της μη επιτυχίας αυτού του σχεδίου. Άρα, είναι λογικό και επόμενο να υπάρχει το αίτημα για ανασύνθεση - αναδιάρθρωση της ηγετικής ομάδας με νέα στελέχη που θα εκλεγούν μέσα από την κεντρική επιτροπή...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα