Ο Χ. Μαρκογιαννάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, μίλησε στις 5/6 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής και τη Χρυσή Αυγή:

«Πολλοί θ' αναρωτιούνται αν έπρεπε να γίνει η χθεσινή συνεδρίαση. Δεν μπορούσε να αποφευχθεί, εφόσον ήταν δεδομένο ότι θα είχαμε αυτό το σόου
και αυτές τις απρέπειες; Η απάντηση είναι ότι έπρεπε να γίνει -μας βασάνιζε αυτό-, διότι δεν θέλαμε να διακινδυνεύσουμε σε καμία περίπτωση, έστω και κατά μικρό ποσοστό, την επίκληση μιας οποιασδήποτε ακυρότητας της προδικασίας στις ποινικές δίκες, οι οποίες θ' ακολουθήσουν. Είπαμε, λοιπόν, καλύτερα να πάμε στη Βουλή, γνωρίζοντας ότι θα συμβούν αυτά που συνέβησαν, από το να έχουμε αργότερα το πρόβλημα που ανέφερα, το οποίο θα είναι και εντονότερο. Η χθεσινή συνεδρίαση συνοψίζεται σε τρία - τέσσερα γεγονότα. Το πρώτο είναι όταν, δυστυχώς και ατυχώς, έξω από το κοινοβούλιο, Έλληνες πολίτες έψελναν τους ύμνους των ναζί. Το δεύτερο είναι το "σκάσε ρε" του αρχηγού της Χρυσής Αυγής και το τρίτο είναι αυτό που ελέχθη από τον κ. Λαγό, ότι "δεν ξέρετε με ποιους μπλέξατε". Δεν ξέρουμε με ποιους μπλέξαμε και δυστυχώς ούτε και ο ελληνικός λαός ξέρει. Από εδώ και πέρα, πρέπει να κάτσουμε και να συζητήσουμε γι' αυτό το φαινόμενο -διότι ως φαινόμενο πρέπει ν' αντιμετωπίζεται και όχι ως πολιτική πρακτική και συγκυρία-, το οποίο θα ταλανίσει για ένα διάστημα τον τόπο μας. Πρέπει να δούμε πώς οι Έλληνες πολίτες θ' αξιολογήσουν τα γεγονότα όπως πρέπει, τα λόγια και τα έργα. Και όχι να πηγαίνουμε, εν θυμώ, ν' αγκαλιάζουμε και να υιοθετούμε πράγματα τα οποία -θεωρώ- ότι είναι έξω από τη λογική και την πολιτική σκέψη του ελληνικού λαού... Μέχρι ενός σημείου ο κόσμος μπορεί να μην είχε σαφή εικόνα γι' αυτό που ψηφίζει. Τώρα όμως έχει και από χθες έχει ακόμα εντονότερη. Το "ουδέν κακό αμιγές καλού" ισχύει για τη χθεσινή συνεδρίαση. Ακόμα και κάποιοι που δεν γνώριζαν για τη Χρυσή Αυγή, τώρα ξέρουν. Το θέμα είναι ότι παρότι τους ξέρουν, ακόμα τους ψηφίζουν. Ίσως δεν αξιολογούν το μέγεθος του προβλήματος και το ότι αυτό που οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής κάνουν στο κοινοβούλιο ή απειλούν ότι θα κάνουν στον αντίπαλο τους σήμερα, αύριο μπορεί να συμβεί στο δικό τους σπίτι... Ενώ πλέον έχει γίνει κατανοητή η στάση, η επιδίωξη, η συμπεριφορά και όλη η εγκληματική δράση αυτού του μορφώματος, εν τούτοις μισό εκατομμύριο Έλληνες συνεχίζουν να τους ψηφίζουν. Αναγνωρίζω το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία, το μέγεθός του και τις δυσκολίες, την αεργία κ.λπ., αλλά υπάρχουν άλλοι διέξοδοι, αν θέλει κάποιος, στα πλαίσια μιας δημοκρατικής και ευνοούμενης πολιτείας, να ψηφίσει με ψήφο διαμαρτυρίας».

* Για το κλείσιμο της ολομέλειας της Βουλής:

«Πάντα τον Ιούνιο, κλείνει η Βουλή και αποφασίζεται να γίνονται τμήματα διακοπών. Είχαν προηγηθεί οι ευρωεκλογές και οι εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση, είχαμε τη χθεσινή συζήτηση... Στην ουσία δεν υπάρχουν νομοσχέδια, τα οποία έχουν άμεση προτεραιότητα να έρθουν στη Βουλή αυτή τη στιγμή. Από τη μία πλευρά, λοιπόν, δεν υπήρχε κάτι σημαντικό για να έρθει στη Βουλή αμέσως. Από την άλλη πλευρά, δεν ισχύει αυτό που ακούγεται, ότι έκλεισε η Βουλή για να παραγραφούν αξιόποινα αδικήματα κ.λπ.. Αυτά είναι αστειότητες. Και νομικά ή κοινοβουλευτικά να στέκουν, όποιος πραγματικά ενδιαφερόταν για κάτι τέτοιο, δεν θα περίμενε την τελευταία εβδομάδα που κλείνει η Βουλή να πάρει πρωτοβουλία τέτοιου είδους. Όσον αφορά το θέμα του κου Μπαλτάκου (σ. σ. για το οποίο έχει ζητήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προ ημερησίας διάταξης), η υπόθεση αυτή μοιάζει με φαγητό που έχει ξαναζεσταθεί πολλές φορές. Κάποια στιγμή θα γίνει και αυτή η συζήτηση, αλλά αυτή είναι η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή; Άλλα νομίζω ότι είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και με τα οποία θα έπρεπε να ασχολούμαστε. Το κυρίαρχο θέμα που θα έπρεπε να είναι στην ατζέντα των πάντων, είναι πώς συντονισμένα και πιεστικά θα πάμε στο θέμα της συζήτησης για το χρέος. Όλα τα άλλα είναι μεν θέματα, αλλά μπροστά σ' αυτό το ζήτημα είναι "παρανυχίδες"».

* Για τον ανασχηματισμό:

«Δεν έχω εικόνα... Ν' αναγνωρίσουμε το δικαίωμα στον πρωθυπουργό να κάνει την επιλογή και της πολιτικής και των ανθρώπων που θα την εφαρμόσουν».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα