Με αυστηρούς όρους ο «προληπτικός» κουμπαράς

Με αυστηρούς όρους και αξιολογήσεις συνδέεται η προληπτική γραμμή πίστωσης προς τη χώρα μας η οποία «κλείδωσε» στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, και θα δοθεί μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος εφ'όσον τα επιτόκια θα καθιστούν απαγορευτικό το δανεισμό από τις αγορές. Τα χρήματα θα προέρχονται από το μαξιλάρι που διατηρεί για τις κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς από τα πρώτα

μηνύματα σχετικά με τα stress tests οι ανάγκες τους φαίνεται να είναι μικρές.

Οι αξιολογήσεις θα γίνονται από τις Βρυξελλών, με το ΔΝΤ να έχει ρόλο τεχνικού συμβούλου, και θα ελέγχονται οι δημοσιονομικοί στόχοι και η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Εφ όσον διαπιστώνονται αποκλίσεις θα δίνεται διορία για άμεση προσαρμογή και στη συνέχεια η προληπτική γραμμή θα ακυρώνεται οδηγώντας τη χώρα σε κανονικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης ή σε πρόγραμμα του ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα:

Θα έχει διάρκεια ενός έτους.Θα συνοδεύεται από όρους που θα αφορούν τόσο τους δημοσιονομικούς στόχους όσο και τις μεταρρυθμίσεις. Οι έλεγχοι (αξιολογήσεις) θα γίνουν τουλάχιστον δύο φορές στη διάρκεια αυτού του έτους. Εάν διαπιστωθεί ότι δεν τηρούνται οι στόχοι (ή κάποιος στόχος), η προληπτική στήριξη δεν θα υφίσταται.Θα χρηματοδοτηθεί από κεφάλαια του ΤΧΣ που θα περισσέψουν μετά τα stress test των τραπεζών (σ.σ. διαδικασία που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή).Θα ενεργοποιείται μόνο όταν η χώρα αδυνατεί να δανειστεί από τις αγορές και όχι με δική της ευθύνη.


Το ΔΝΤ, το οποίο θα «αποχωρίσει» από το δανειακό πρόγραμμα, θα έχει ρόλο «βοηθητικού μηχανισμού» όπως προβλέπεται από το ESM.

Οι δηλώσεις Σαμαρά το προηγούμενο διάστημα περί εξόδου από το μνημόνιο, στο μείγμα αισιοδοξίας και ρεαλισμού έκλιναν περισσότερο προς το πρώτο, δήλωσε στον Α984 ο γραμματέας στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, Πρόσθεσε για την μετά μνημόνιο εποχή ότι η ευρωζώνη έχει διαμορφώσει μηχανισμούς παρακολούθησης των χωρών ωστόσο για την Ελλάδα αυτός θα έχει άλλη μορφή.

«Διαπραγματευόμαστε στενά με τους δανειστές μας την επόμενη μέρα, μετά το τέλος του προγράμματος, για μία συνετή έξοδο στην κανονικότητα», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς προσερχόμενος το βράδυ στη Σύνοδο Κορυφής.

Με πληροφορίες www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα