Συνεχίζονται τα αυστηρά μέτρα στον Καναδά

Τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας συνεχίζονται για τρίτη ημέρα σήμερα στην πρωτεύουσα του Καναδά, καθώς η αστυνομία ερευνά αν ο άνδρας που πυροβόλησε και σκότωσε ένα στρατιώτη και εισέβαλε στο κτίριο του κοινοβουλίου, είχε βοήθεια στο σχεδιασμό της επίθεσής του.Η Βασιλική Καναδική Έφιππη Αστυνομία (RCMP) διέταξε ένα απόσπασμα να παραμένει 24 ώρες το 24ωρο και επτά ημέρες την εβδομάδα μαζί με τον πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ, ο οποίος είχε αναγκαστεί να κρυφτεί για σύντομο διάστημα σε ένα μικρό δωμάτιο στη διάρκεια της επίθεσης της Τετάρτης.

Ο Μάικλ Ζεχάφ-Μπιμπό,

32 ετών, κατονομάσθηκε από την αστυνομία ως ο ένοπλος που πραγματοποίησε την Τετάρτη την επίθεση στην πρωτεύουσα του Καναδά. Είχε ποινικό μητρώο με αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά και είχε υποβάλει πρόσφατα αίτηση για διαβατήριο, σχεδιάζοντας να ταξιδέψει στη Συρία αφού είχε υποβληθεί σε μια «διαδικασία ριζοσπαστικοποίησης», ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, η αστυνομία.

Ο Μάικλ Ζεχάφ-Μπιμπό ήταν καναδός πολίτης και ενδέχεται να είχε επίσης λιβυκή υπηκοότητα, δήλωσε ο Μπομπ Πόλσον, επίτροπος της RCMP. Πρόσθεσε πως ο ύποπτος δεν είχε φανερούς δεσμούς με έναν άλλο Καναδό ο οποίος είχε σκοτώσει ένα στρατιώτη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο Κεμπέκ.

Ο Ζεχάφ-Μπιμπό πυροβόλησε και σκότωσε την Τετάρτη έναν στρατιώτη στο εθνικό πολεμικό μνημείο στην πρωτεύουσα Οτάβα, πριν εισβάλει στο κτίριο του κοινοβουλίου όπου και πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε κοντά στο σημείο όπου ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ συναντιόταν με βουλευτές.

Ο Ζεχάφ-Μπιμπό, γεννημένος στο Μόντρεαλ από λίβυο πατέρα και καναδή μητέρα, είχε ζήσει στο Κάλγκαρι και το Βανκούβερ, ανακοίνωσε η αστυνομία.

«Πρέπει να ερευνήσουμε και να κατανοήσουμε τη διαδικασία ριζοσπαστικοποίησής του», δήλωσε ο Πόλσον. «Δεν υπάρχει ένας μόνο δρόμος ή μια φόρμουλα προς τη ριζοσπαστικοποίηση».

Η RCMP ενημερώθηκε για το ενδιαφέρον του υπόπτου να ταξιδέψει στη Συρία όταν μίλησε με τη μητέρα του την Τετάρτη, δήλωσε ο επίτροπος.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Τετάρτη ότι πληροφορήθηκαν πως ο Ζεχάφ-Μπιμπό είχε ασπασθεί το ισλάμ, όπως και ο 25χρονος Μάρτιν Ρουλό, ο οποίος τη Δευτέρα είχε ρίξει το αυτοκίνητό του σε δύο καναδούς στρατιώτες. Αμφότεροι οι δράστες πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν.

«Δεν έχουμε πληροφορίες που να συνδέουν τις δύο επιθέσεις που έγιναν αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο Πόλσον προς δημοσιογράφους στην Οτάβα, στην οποία εξακολουθούν να ισχύουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Πρόσθεσε πως η αστυνομία εξετάζει αν ο Ζεχάφ-Μπιμπό είχε υποστήριξη κατά το σχεδιασμό της επίθεσής του.

Ο Ζεχάφ-Μπιμπό είχε καταθέσει πρόσφατα αίτηση για διαβατήριο και είχε φθάσει στην Οτάβα στις 2 Οκτωβρίου για να προσπαθήσει να επιταχύνει τη διαδικασία, ωστόσο οι έλεγχοι της RCMP δεν εμφάνισαν οποιαδήποτε στοιχεία για εγκληματικότητα που να συνδέεται με την εθνική ασφάλεια, παρά το ποινικό μητρώο του που δείχνει αδικήματα σχετικά με ναρκωτικά, βία και άλλες ποινικές δραστηριότητες, δήλωσε ο Πόλσον.

Ο επίτροπος δήλωσε πως ηλεκτρονικά μηνύματα του Ζεχάφ-Μπιμπό βρέθηκαν στον σκληρό δίσκο προσώπου που κατηγορείται για αδίκημα που σχετίζεται με την τρομοκρατία.

Ο Ζεχάφ-Μπιμπό δεν περιλαμβανόταν στην ομάδα των 93 προσώπων τα οποία ερευνώνται από την RCMP ως «ταξιδιώτες υψηλού κινδύνου», πρόσθεσε.

Ενδεικτικό της έντασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι ένοπλοι αστυνομικοί συνέλαβαν χθες έναν άνδρα που προσπάθησε να πλησιάσει στον τόπο των πυροβολισμών την ώρα που ο πρωθυπουργός Χάρπερ κατέθετε στεφάνι στη μνήμη του δολοφονημένου στρατιώτη.

Ο Χάρπερ τόνισε ότι η επίθεση το μόνο που θα καταφέρει είναι να ενισχύσει την απάντηση του Καναδά στις «τρομοκρατικές οργανώσεις». Υποσχέθηκε να επιταχύνει ένα σχέδιο, το οποίο βρίσκεται ήδη στο στάδιο της εφαρμογής, με στόχο την ενίσχυση της καναδικής νομοθεσίας και των αστυνομικών εξουσιών στους τομείς της «παρακολούθησης, κράτησης και σύλληψης».

Νωρίτερα χθες, η μητέρα του υπόπτου έδωσε στη δημοσιότητα μια δήλωση στην οποία ζητούσε συγγνώμη για τις πράξεις του γιου της.

«Οι λέξεις δεν μπορούν να εκφράσουν τη λύπη που αισθανόμαστε αυτή τη στιγμή», δήλωσε η γυναίκα, η Σούζαν Μπιμπό, σε δήλωσή της που μεταδόθηκε από το πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες. «Εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας».

Ο Ζεχάφ-Μπιμπό είχε μείνει σ' ένα καταφύγιο αστέγων στην Οτάβα για τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν από την επίθεση, έγινε χθες γνωστό από πολλές πηγές.

Ένας φίλος του, ο Στιβ Σίκιτς, ο οποίος είχε ζήσει με τον Ζεχάφ-Μπιμπό σ' ένα καταφύγιο αστέγων στο Βανκούβερ, δήλωσε πως ο Ζεχάφ-Μπιμπό έλεγε ότι ηθελε να ταξιδέψει στη Λιβύη για να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος. «Δεν έμοιαζε κακός άνθρωπος», δήλωσε ο Σίκιτς.

Η αστυνομία πήρε συνεντεύξεις από μερικούς ανθρώπους που βρίσκονταν στο καταφύγιο αστέγων της Οτάβα και με τους οποίους είχε μιλήσει ο ύποπτος, αλλά κανείς δεν γνώριζε για τα σχέδιά του.

Το 2011, ο άστεγος Ζεχάφ-Μπιμπό είχε ζητήσει από δικαστή να τον βάλει φυλακή ώστε να ξεπεράσει τον εθισμό του στο κρακ, σύμφωνα με τα πρακτικά του δικαστηρίου που επικαλούνται καναδικά μέσα ενημέρωσης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα