Ε.Ε: Στήριξη στην Κύπρο

Ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλαν χθες οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο Συμβούλιο Κορυφής των 28, οι οποίοι προχώρησαν σε καταδίκη της Τουρκίας για τις ωκεανογραφικές έρευνες μέσα στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Σαμαράς εκπροσωπεί και την Κύπρο στη Σύνοδο Κορυφής, καθώς ο Νίκος Αναστασιάδης
παρουσίασε νέα επιδείνωση και μεταφέρθηκε ξανά σε νοσοκομείο των Βρυξελλών με ρινορραγία λόγω υπέρτασης. Στο κείμενο συμπερασμάτων που θα υιοθετήσει το Συμβούλιο γίνεται αναφορά στην παρουσία του τουρκικού σεισμογραφικού πλοίου Μπαρμπαρός στην κυπριακή ΑΟΖ. Το Συμβούλιο θα καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν «τόνισε την ανάγκη τα μέρη στην Κύπρο να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς καθυστέρηση» και «εξέφρασε την ανησυχία του για τις εντάσεις που έχουν προκύψει σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες και την αναστολή των διαπραγματεύσεων». Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι του νησιού θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Είναι σημαντικό να αποφεύγονται ενέργειες που πιθανόν να αυξήσουν την ένταση στην περιοχή», δήλωσε η εκπρόσωπος του στέιτ ντιπάρτμεντ.
Keywords
Τυχαία Θέματα