Κίνα: Κλιμακώνεται η οργή της κοινής γνώμης

Δύο ανώτατοι αξιωματούχοι του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και υποψήφιοι για τη Διαρκή Επιτροπή του Πολιτικού Γραφείου, δεσμεύθηκαν στο περιθώριο των εργασιών του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΚ για περισσότερη διαφάνεια ως προς τα εισοδήματα των μελών της κινεζικής ηγεσίας σε μία προσπάθεια κατευνασμού της αυξανόμενης δυσαρέσκειας της κοινής γνώμης.

Ο Γουάνγκ Γιάνγκ, ο υψηλότερος αξιωματούχος του Κόμματος στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ και ο Γιού Ζενγκσένγκ, ηγέτης του Κόμματος στη Σανγκάη, δήλωσαν στο περιθώριο των εργασιών του Συνεδρίου ότι στο μέλλον τα μέλη της κινεζικής ηγεσίας θα δίνουν στη δημοσιότητα στοιχεία για την περιουσιακή τους κατάσταση.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Χου Τζιντάο έχει προειδοποιήσει ότι η διαφθορά μπορεί να αποβεί "μοιραία" για το Κόμμα και το Κράτος, προκαλώντας μέχρι και την κατάρρευσή τους, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κατά την έναρξη των εργασιών του 18ου Συνεδρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου θα ορισθεί η νέα ηγεσία του Κόμματος και της χώρας για τα επόμενη δεκαετία.

"Πιστεύω ότι οι κινέζοι αξιωματούχοι θα δημοσιοποιήσουν σιγά-σιγά τα περιουσιακά τους στοιχεία", δήλωσε ο Γουάνγκ Γιάνγκ, ο οποίος θεωρείται μεταρρυθμιστής από πολλούς πολιτικούς παρατηρητές, απαντώντας σε ερώτηση ξένου δημοσιογράφου.

Η Σανγκάη, η οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας, "θα περάσει σταδιακά σε ένα σύστημα δημοσιοποίησης" των περιουσιακών στοιχείων των αξιωματούχων, δήλωσε από την πλευρά του ο Γιού Ζενγκσένγκ, σύμφωνα με την Ημερησία του Λαού.

Όμως κανείς από τους δύο αξιωματούχους δεν έδωσε κανένα συγκεκριμένο σχέδιο για την ενίσχυση της διαφάνειας σε μία χώρα όπου κανείς νόμος δεν υποχρεώνει τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να αποκαλύπτουν τα περιουσιακά τους στοιχεία ή τους μισθούς τους.

Ο διεθνής Τύπος δημοσίευσε πρόσφατα δύο εξαιρετικά ενοχλητικές για το Πεκίνο ειδήσεις.

Οι New York Times αποκάλυψαν τον περασμένο μήνα ότι η περιουσία της οικογένειας του πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάο αποτιμάται σε 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το πρακτορείο Bloomberg αποκάλυψε τον Ιούνιο ότι η περιουσία της ευρείας οικογένειας του επόμενου προέδρου Σι Τζινπίνγκ ανέρχεται σε 376 εκατομμύρια δολάρια.

Και στις δύο περιπτώσεις οι κινεζικές αρχές έλαβαν μέτρα λογοκρισίας ώστε οι πληροφορίες αυτές να μην φθάσουν στην κινεζική κοινή γνώμη.

Οι δεσμεύσεις των αξιωματούχων της Γουανγκντόνγκ και της Σανγκάης για περισσότερη διαφάνεια δεν προκάλεσαν παρά τον σκεπτικισμό των κινέζων μπλόγκερς στην πλατφόρμα Sina Weibo (το αντίστοιχο Twitter στην Κίνα) , η οποία έχει αποκαλύψει πολλά σκάνδαλα διαφθοράς κινέζων αξιωματούχων.

"Τα λόγια είναι εύκολα", γράφει ένας χρήστης για τις δηλώσεις του Γιού. "Αυτές οι δημόσιες δηλώσεις παραπλανούν τους ανθρώπους. Κατ΄ ιδίαν θα φροντίσει να εμποδίσει αυτές τις αποκαλύψεις", γράφει ένας άλλος.

Το Ιντερνετ στην Κίνα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καταγγελία υποθέσεων διαφθοράς. Το περασμένο μήνα, έλεγχος διατάχθηκε κατά
Keywords
Τυχαία Θέματα