«Η μνήμη είναι ο δρόμος»

Μια πορεία 7000 χιλιομέτρων, που ξεκίνησε στις 18 Μαρτίου από τη πόλη Φινίστερε της Ισπανίας με τελικό προορισμό την Ιερουσαλήμ και στόχο την ευαισθητοποίηση για τη νόσο Αλτσχάιμερ, έφερε σήμερα έναν 45χρονο Ισπανό δημοσιογράφο, τον Γκιγέρμο Ναγκόρε (Guillermo Nagore) στη Θεσσαλονίκη. Την ιδέα για την πορεία που φέρει τον τίτλο «Η μνήμη είναι ο δρόμος» την εμπνεύστηκε πριν ένα χρόνο και αφού παραιτήθηκε από τη δουλειά του ξεκίνησε με τα

πόδια μια περιπετειώδη διαδρομή.

Αφού πέρασε από τη Γαλλία και την Ιταλία, έφτασε στην Κροατία όπου ένα πρόβλημα στο πόδι τον ανάγκασε να χειρουργηθεί, ενώ στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη αναγκάστηκε να περπατήσει σε ναρκοπέδιο κυνηγημένος από αδέσποτα σκυλιά. Μετά τα πρώτα 4000 χιλιόμετρα της πορείας , λόγω του προβλήματος στο πόδι, αναγκάστηκε να σταματήσει την πεζοπορία. Δεν διέκοψε όμως τη διαδρομή, την οποία αποφάσισε να πραγματοποιήσει με διάφορα μέσα μεταφοράς. Έτσι αφού πέρασε από τα Σκόπια έφτασε στη Θεσσαλονίκη όπου επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών και συναντήθηκε με πάσχοντες και φροντιστές και συνομίλησε μαζί τους.

«Τα πράγματα δείχνουν ότι η νόσος Αλτσχάιμερ θα είναι η επιδημία του 21ου αιώνα. Τα περιστατικά της νόσου Αλτσχάιμερ και της άνοιας αυξάνονται συνεχώς και δεν αφορούν μόνο τους ηλικιωμένους αλλά όλους μας, και τους νέους και αυτούς που φροντίζουν τους πάσχοντες. Δεν έχω κανένα συγγενή που πάσχει από Αλτσχάιμερ αλλά εργαζόμουν εθελοντικά στο χώρο. Η ιδέα μου για την πορεία στην αρχή φάνηκε παράτολμη αλλά μίλησα με την Εθνική Εταιρεία Αλτχάιμερ της Ισπανίας και με υποστήριξε. Στόχος της πορείας είναι να προσεγγίσω τη νέα γενιά που δεν γνωρίζει τι είναι η νόσος Αλτσχάιμερ και να ενημερωθούν οι περιθάλποντες . Στην Ισπανία, όπως άλλωστε και στην Ελλάδα δεν υπάρχει εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Από όλες τις χώρες που πέρασα μέχρι τώρα η καλύτερη κατάσταση , όσον αφορά την νόσο, ήταν στη Γαλλία , όπου έχουν εθνικό στρατηγικό σχέδιο από το 2008» ανέφερε ο Γκιγέρμο Ναγκόρε.

Ο Ισπανός δημοσιογράφος θα συνεχίσει την διαδρομή , μέσω Ξάνθης, Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης, για την Κωνσταντινούπολη από όπου θα πάει στην Αλάνια και από εκεί στην Κύπρο. Από την Κύπρο θα μεταβεί αεροπορικώς στο Τέλ Αβίβ και από εκεί στην Ιερουσαλήμ. Η διαδρομή του Γκιγέρμο Ναγκόρε αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου ένα μήνα από σήμερα.

«Πιθανόν όταν τελειώσω τη διαδρομή να γράψω ένα βιβλίο ή κάτι άλλο . Για την ώρα γράφω στο μπλοκ μου ιστορίες από τη διαδρομή και επίσης προσεγγίζω τη νέα γενιά μέσα από ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το facebook και το twitter» προσθέτει ο Γκιγέρμο Ναγκόρε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα