Υεμένη: Σαμποτάζ σε αγωγό πετρελαίου

Η ροή του πετρελαίου στον πιο σημαντικό εξαγωγικό αγωγό μεταφοράς αργού της Υεμένης διακόπηκε σήμερα εξαιτίας δολιοφθοράς του -δύο εκρήξεις σε δύο σημεία τη νύχτα της Κυριακής-, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA και δήλωσαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

Σύμφωνα με το SANA, σημειώθηκαν επιθέσεις στον αγωγό σε δύο σημεία στην περιφέρεια Ουάντι Αμπιντάχ, στην δυτική Υεμένη.

«Άγνωστοι ανατίναξαν

τον αγωγό ο οποίος μεταφέρει αργό πετρέλαιο στον κύριο τερματικό εξαγωγικό σταθμό στην Ερυθρά Θάλασσα στο μέσο της νύχτας την Κυριακή, στην περιοχή Νταμάσκα της Ουάντι Αμπιντάχ», περίπου 170 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας, είπε μια πηγή στην περιοχή στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Μια πηγή δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι επιθέσεις σημειώθηκαν σε δύο σημεία που απείχαν «περίπου 500 μέτρα» το ένα από το άλλο, «σε διάστημα πέντε λεπτών». Οι εκρήξεις διέκοψαν τη ροή αργού και η ίδια πηγή ανέφερε πως ομάδες μηχανικών, με την προστασία αστυνομικών, μετέβησαν στα σημεία «για να επισκευάσουν τον αγωγό, που έχει υποστεί μερικές ζημιές».

Διαμέσου του αγωγού μεταφέρονταν περίπου 110.000 βαρέλια την ημέρα ελαφρού αργού της Μαρίμπ από τα κοιτάσματα Σάφερ στον εξαγωγικό τερματικό σταθμό Ρας Ίσα, στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας, ώσπου επλήγη από μια σειρά επιθέσεων το 2011 και το 2012.

Ο αγωγός είχε υποστεί δολιοφθορά και το Σεπτέμβριο στην Ουάντι Αμπιντάχ, από έναν πολίτη που με τον τρόπο αυτό ήθελε να πιέσει τις αρχές να ικανοποιήσουν προσωπικά του αιτήματα, δήλωσε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Πετρελαίου της Υεμένης.

Η επίθεση ήταν η δεύτερη του είδους μέσα σε τέσσερις ημέρες. Την Πέμπτη, επίθεση με εκρηκτικά είχε προκαλέσει ζημιές σε άλλον αγωγό, στην επαρχία Σάμπουα, προκαλώντας διακοπή της παραγωγής της κορεατικής πετρελαϊκής εταιρίας KNOC.

Η Υεμένη είναι μια χώρα με σχετικά μικρή παραγωγή πετρελαίου στην Μέση Ανατολή, με ημερήσια παραγωγή που ανέρχεται σε περίπου 300.000 βαρέλια και εν μέρει προορίζεται για εξαγωγές.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα