ΚΕΔΕ για προνοιακά επιδόματα

Δριμεία απάντηση προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκδόθηκε από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) σε ό,τι αφορά δηλώσεις του υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου και του υφυπουργού Μάρκου Μπόλαρη, σύμφωνα με τις οποίες την ευθύνη για την απόδοση προνοιακών επιδομάτων σε άτομα, που δεν τα δικαιούνταν, φέρουν οι δημοτικές αρχές της χώρας.

Όπως διευκρινίζει η ΚΕΔΕ,
οι δήμοι από την 1η Ιανουαρίου 2012 έχουν αναλάβει στο πλαίσιο του Καλλικράτη την καταβολή των επιδομάτων στους δικαιούχους με βάση πίνακες που αποστέλλουν οι αρμόδιες επιτροπές αξιολόγησης. Η Ένωση υποστηρίζει ότι οι δήμοι δεν συμμετείχαν, ούτε συμμετέχουν στις επιτροπές αξιολόγησης και ένταξης ατόμων στο καθεστώς των προνοιακών επιδομάτων. Απλώς, όπως σημειώνει η ΚΕΔΕ, από την 1η Φεβρουαρίου 2012 συμμετέχουν στη διαδικασία ηλεκτρονικής απογραφής των δικαιούχων είτε μέσω ΚΕΠ, είτε μέσω των διευθύνσεων Πρόνοιας, παρέχοντας στον απογραφόμενο τον αριθμό καταγραφής του.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΚΕΔΕ «εκτός από το μέγα ζητούμενο, που είναι η αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της ηθικής τάξης στο θέμα των προνοιακών επιδομάτων, οι δήμοι έχουν έναν πρόσθετο λόγο ώστε να αποδίδονται αυστηρά στους πραγματικούς δικαιούχους. Ο πρόσθετος λόγος είναι ότι από την 1η Ιανουαρίου 2012 η χρηματοδότηση των προνοιακών επιδομάτων επιβαρύνει αποκλειστικά τους κατά πολύ μειωμένους αυτοτελείς πόρους των δήμων»

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Υγείας, ένας στους έξι που έπαιρναν προνοιακά επιδόματα δεν πήγε στην απογραφή. Αυτό συνεπάγεται μείωση κατά 110.639.109 ευρώ του κόστους των προνοιακών επιδομάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα