Η Αθ. Δρέττα στον ΑΘΗΝΑ984

Η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας, Αθηνά Δρέττα, μίλησε στις 20/3 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Δώρα Σαρρή και Γιάννη Παπαγεωργίου. Για τα ασφαλιστικά ταμεία και τα προνοιακά επιδόματα, μεταξύ άλλων είπε:   

* Για εισφοροδιαφυγή στα ασφαλιστικά ταμεία:

«Στα θέματα της εισφοροδιαφυγής έχουμε υστερήσει πάρα πολύ. Μπορούσαμε να είχαμε κάνει πολλά περισσότερα πράγματα. Παρόλα αυτά, όμως, έχει ξεκινήσει μία ορισμένη διαδικασία. Προσπαθεί να αναμορφωθεί το
σύστημα υποβολής της μηνιαίας κατάστασης, σε ό,τι αφορά στις εισφορές στο ΙΚΑ, να συνδεθεί με τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, έτσι ώστε να ενοποιηθεί ένα σύστημα, να απλουστευθεί, να έχουμε περισσότερα αποτελέσματα...
Αυτή τη στιγμή, τα χρήματα που οφείλονται στα Ασφαλιστικά Ταμεία είναι περίπου 10 δισ. ευρώ. Στα χαρτιά όμως, γιατί τα πραγματικά λεφτά τα οποία μας χρωστάνε δεν είναι πάνω από 4 δισ. ευρώ, γιατί πάρα πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις στο μεταξύ έχουν κλείσει, δεν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία και άρα οι δυνατότητες του κράτους να εισπράξει αυτά τα λεφτά είναι στην πραγματικότητα μηδενικές. Τώρα, εμείς εισπράττουμε περίπου 700 με 800 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Ο στόχος είναι να τα εισπράξουμε όλα, σε βάθος μιας τετραετίας - πενταετίας...».

* Για "μαϊμού" προνοιακά επιδόματα:

«Το θέμα των προνοιακών επιδομάτων -όπως αποκαλύφθηκε και από την πρόσφατη απογραφή που έκανε το Υπουργείο Υγείας-, είναι ένα τεράστιο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό σκάνδαλο. 36.000 επιδοματούχοι δεν προσήλθαν, για να καταγραφούν στην απογραφή. Αυτό μπορεί να σημαίνει, φυσικά, ότι κάποιος δεν πρόλαβε, αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι από αυτούς είναι άνθρωποι οι οποίοι παρανόμως εισέπρατταν τα επιδόματα. Το Υπουργείο δεν είχε μέχρι τώρα σχέση με τα προνοιακά επιδόματα. Μόνο τα πολυτεκνικά επιδόματα κατέβαλε, μέσω του ΟΓΑ. Δεν είναι, όμως, αυτά για τα οποία μιλάμε τώρα. Το Υπουργείο, αυτή την περίοδο, προσπαθεί να κάνει πιο διαφανείς και να ενοποιήσει τους μηχανισμούς πιστοποίησης αναπηρίας, δηλαδή τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας. Μέχρι τώρα, γιατί είχαμε αυτά τα φαινόμενα; Γιατί υπήρχαν πολλαπλά κέντρα πιστοποίησης της Αναπηρίας. Υπήρχε στο ΙΚΑ, υπήρχε στον ΟΓΑ, υπήρχε πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι που αφορά στα προνοιακά επιδόματα -αυτά που συζητούμε τώρα-, στις Νομαρχίες και στους Δήμους. Σε σημεία, δηλαδή, όπου η πελατειακή σχέση μεταξύ του γιατρού, του πολιτευτή, του βουλευτή και του αναπήρου, ήταν πάρα πολύ έντονη, ήταν σε άμεση εξάρτηση, γι' αυτό κι έχουμε μια έξαρση των προνοιακών επιδομάτων...».

Και πρόσθεσε: «Την περίοδο της οικονομικής κρίσης, σε μία πολύ μεγάλη περιφέρεια της Ελλάδας -που συνδέεται ευθέως με συγκεκριμένους ανθρώπους και συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα-, την τελευταία μέρα που άλλαξε ο μηχανισμός πιστοποίησης της Αναπηρίας, δηλαδή σταμάτησαν να δίνονται από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και από τους Δήμους, υπερτριπλασιάστηκε ο αριθμός αυτών που προσήλθαν, εξετάστηκαν και τελικά πιστοποιήθηκαν ως ανάπηροι.
Keywords
Τυχαία Θέματα